Pannetjes op gas/hout

Discussie in 'Discussie: koken en voeding' gestart door Beka, 29 aug 2017.

  1. Beka

    Beka New Member

    Tijdens mijn tochten kook ik eigenlijk altijd op mijn gasbrandertje met een simpel aluminium pannetje. Maar als dan het kampvuur brandt, begint het toch te kriebelen om op het kampvuur te koken. Daarnaast bespaart het natuurlijk brandstof.
    Nu is mijn huidige pannetje niet echt praktisch voor op een kampvuur.

    Ik heb wel een aantal posts gelezen over billycans, mess tins maar wat gebruiken jullie nou?
    Of is het wellicht toch verstandiger om te blijven koken op gas?

    Gr, Karsten
     
  2. babelfish

    babelfish Well-Known Member

    Wij hebben als we op houtvuur kookte op een trektocht altijd een aluminium pannetje gebruikt. Maar de gedachte dat aluminium oxide slecht voor je is zijn we overgestapt op RVS pannetje. We kookten op het houtvuur tijdens trektochten overigens alleen water om de zelfgedroogde eten weer klaar te maken.

    Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
     
    Beka vindt dit leuk.
  3. Joop130

    Joop130 Member

    als er vuur is maak je gebruik van de het vuur , dat lijkt mij logisch .
    kies een pan die makkelijk schoon te maken is , en dan heeft Sander een punt , RVS is daar geschikt voor,
    tip kijk voor een simpel roostertje , kan je grillen en ook je pan makkelijker stabie; zetten in het vuur.
     
    Beka vindt dit leuk.
  4. Joop130

    Joop130 Member

    Buiten pannetjes op je rooster kan je ook groente op het houtvuur klaarmaken , lekker een prei, knoflookje , ui, een maaiskolf in zijn jas, en de aardappel natuurlijk , en nog veel meer , niet lichtgewicht, wel lekker en daar door weer overgewicht.

    vaak zijn de avonden lang , dus neem je tijd , het is een plezier
     
    Beka en babelfish vinden dit leuk.
  5. Beka

    Beka New Member

    @Joop130 bedankt voor de goede tips. Ik zal eens gaan kijken naar een rvs pannetje en een rooster, zag dat qvist een mooi compact pannetje verkoopt. De tatonka kettle 1.0
     
  6. B@se

    B@se Active Member

    tja, bij dse scouting gebruiken we op hooutvuur een beetje alles wat er voor handen is. het fijnst gaat die oude ge-emaieerde braadpannen. Maar de meeste "billy-cans" die ik tegenkom zijn van alu. Zelf gebruik ik als we echt op hout gaan koken met een klein clubje van die dikke rvs pannen van .... hoe heet dat merk ok al weer seagull oid, geloof dat msr er ook pannetjes van heeft. even googlen. maar het voordeel van die dingen is dat de dekesle erg goed vast geklemt kan worden met de erg lange handgreep, die weer erg handig is als je je pan in de kooltje zet. Persoonlijk vind ik kooltje makkelijker koken als je met kleine pannetjes bezig ben dan echt groot open vuur.

    maar ik kijk nog even naar die pannetjes.

    Bas

    is idd van seagull, msr had een stowaway setje m775 oid van deze fabrikant. die maakt overigens ook mooie hoge billycans bedacht ik me.
     
  7. Uman

    Uman Member

  8. Lein

    Lein Member

    gebruikt niemand geanodiseerd aluminium? dat gaat fantastisch op houtvuur en is ook licht. onverwoestbaar. zie bv frybake.com en is ook in europa ruim voorhanden, bo-camp, gsi outdoors enz enz
     
  9. kanoniem

    kanoniem Member

    Ja ik, maar op gas. Inderdaad heel licht en niet zo duur als titanium, en je kunt er behoorlijk goed in bakken.
     
  10. babelfish

    babelfish Well-Known Member

    Ik doe alles met titanium pannen op branders. Maar ik werk alleen met zelfgedroogd voer. Als we op houtvuur koken dan gebruik ik een klein RVS pannetje. Verder hebben we lange trektochten ook een klein alu pannetje met anti aanbaklaag bij. Maar die is voor vers voedsel kunnen bakken wat we onderweg tegen komen.

    Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
     

Deel Deze Pagina