Op zoek naar: Boek over bergwandelen

Discussie in 'Discussie: boeken/films' gestart door Matthijs1980, 28 jul 2017.

 1. Hoi!

  Ik heb deze maand de TMB gelopen met groot plezier, succes en geen noemenswaardige problemen. Een groot vossenhoofd die ineens in je tent steekt in het midden van de nacht en er vandoor gaat met je wortelen is naderhand vooral een goed verhaal natuurlijk.. Het enige echte probleem is dat ik nu officieel 'hooked' ben aan hiken in de bergen.
  Nu ben ik fanatiek bezig om mijn kennis over wildernis/bergen te vergroten via websites en documentaires, maar ik ben daarnaast op zoek naar een goed boek die alle facetten van het bergwandelen mooi op een rijtje heeft staan. Ik denk dan aan veiligheid, voorbereiding, technische kennis, maar vooral ook kennis over het weer en misschien zelfs wat geologische kennis.
  Ik heb ooit een keer een artikel gelezen over een dergelijk boek dat geschreven was door een Nederlander en wat in dat artikel een van de beste boeken over dit onderwerp ooit genoemd werd, maar google biedt geen soelaas om achter de naam van deze auteur te komen..

  Heeft iemand een briljante tip of weet misschien over welk boek ik het heb?!
   
 2. Check! Bedankt.
  Die tweede was ik al tegen gekomen, maar die eerste ziet er zeker interessant uit.
   
 3. Als je voor je bibliotheek ook Engelse boeken overweegt:
  - Mountaineering: The Freedom of the Hills uitgegeven door The Mountaineers
  - The Complete Walker van Colin Fletcher en Chip Rawlins

  Al wat ouder, maar interessant vanwege de 'going light' en DIY mindset:
  - Beyond Backpacking van Ray Jardine

  Nog wat verder off-topic, maar inspirerend om ook lokale 'wildernis' op te zoeken en niet te wachten op de jaarlijkse trip naar de bergen:
  - Microadventures van Alistair Humphreys

  Tot slot zou ik een bergsportcursus bij een organisatie als de NKBV overwegen. Iets in de praktijd oefenen onder het toeziend oog van een gids is toch anders dan erover lezen in een boek. Die cursussen zijn wat meer gericht op bergklimmen dan 'puur bergwandelen' maar ze geven een goede basis en hoewel je de klimtechnieken mss niet zo vaak nodig hebt helpt "het een keer eerder gedaan hebben" wel als je een keer een lastig stuk tegen komt. Verder is er in zo'n cursus ook aandacht voor weer, kaartlezen & koers houden, en afdalen van sneewvelden.
   
 4. Ben zelf ook opzoek naar boeken over dit onderwerp. Het boek "hoe word ik een bergwandelaar" heb ik inmiddels al en vind ik een uitstekende instap. "Groot handboek Bergsport" ook maar eens bestellen. Bedankt voor de tip.
   
 5. Check. Ik heb zojuist Hoe word ik een bergwandelaar besteld.
  Ben benieuwd!
   
 6. Door te lopen natuurlijk ;-) Begin in Maastricht en loop naar Nice. De GR5 wordt niet voor niets de Hogeschool voor bergwandelen genoemd ;-)

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 7. ik zou je aanraden bij een bibliotheek na te vragen, die zijn van veel boeken op de hoogte of bij de bergsport vereniging, als je daar lid van bent, die hebben ook vaak een bibliotheek in diverse regio's.
   

Deel Deze Pagina