Noorse rantsoenen


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoe doe je dat drogen, Eins? Heb je een speciaal apparaat daarvoor of zet je het in de oven met de deur op een kier? Ik zou het ook wel eens willen proberen.

Linda
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Linda,

Ik heb een el cheapo oven en de deur sluit de oven nou niet echt bepaald af. Ik doe de deur dus niet op een kier.

Verder gaat het te drogen eten op bakpapier en dat gaat gewoon op een rooster. Oven op 70 graden. En om de drie uur kijken of de boel al klaar is. Duurt zo ongeveer een uur of 12. Het is echt verbazing wekkend simpel.

Kijk hier:

www.freezerbagcooking.com

Eins
 
Ok, maar dan is het ook heel erg ruim voor een dagrantsoen. Dan moet het ook zodanig verpakt zijn dat het niet in een keer (per "ingredient") op hoeft..
 
> Dat heb je als je dat 'snachts even doet......

Nee, dan ik, Jaap, ... echt een stuk frisser om half vijf 's ochtends ;-)!

Maar dan toch serieus, in de categorie futiliteiten:
mueslirepen van 60 calorieën???!! Jaap, dat is dan toch peutervoeding ... ?
Jij koopt de mueslirepen vast in een andere winkel dan ik. Mijn mueslirepen zijn in de meest eenvoudige uitvoering toch altijd minstens 100 calorién rijk en de meer luxere mueslirepen (Jordan's Fruit & Nut ...heerlijk!!!)zelfs naar de 200 toe.

Marla
 
Hoi,
Appels drogen is erg simpel. Je kan de methode van mijn oma gebruiken. Ze reeg de appelringen (klokhuis er uit, en dan ringen van 1/2 cm snijden) aan een stevige draad en die draden hingen als verjaardagsslingers in de keuken. Oh wat rook dat lekker. En je krijgt prima gedroogde appeltjes
Groeten
Jannie
 
Vervang het aantal dan maar door 5 mueslirepen, ik ben uitgegaan van 100 gram dus ik had hier beter kunnen zetten: 100 gram mueslirepen en inderdaad, dan is 10 gram/reep wel heel weinig. Tsja, borreltje op...
Groets, Jaap
 
Jaap,

Gisteren uit mijn hoofd gedaan, nu het tabelletje op mijn PC opgezocht, en dat omgebouwd naar 3600Kcal, kom ongeveer rond de 10 € uit bij 700gr:

Kcal /
gram 100gr kcal €
per dag keks 125 400 500 1
pindakaas 100 614 614 1
chocola 100 540 540 1
noten 150 650 975 1
mueslirepen 40 400 160 1
maaltijd 125 400 500 3
caramac 40 550 220 1
fructose 25 400 100 1
----------------------------------------------------------
totaal 705 3609 10

Er is in noten meer variatie dan je denkt, maar dan wordt het "duurder", en hoe meer noot, hoe lichter:

amandelen 573
pinda's 593
pijnboompitten 628
paranoten 667
walnoten 694
pecannoten 701
macadamianoten 750 (de topper, met 480 gr naar 3600Kcal; laat ik deze nou net niet lekker vinden :(

Type, knip en plakfouten voorbehouden, geen copyright.

Ik vindt het pakket wat jij gebruikt trouwens goed samengesteld, maar ik houd weer beslist niet van pap en havermout ..

gr. Joop
 
Hoi Linda

Dat 2-3 kilo afvallen in een week buiten overkomt mij regelmatig, soms wel 4 kilo. Soms is het een prettige bijwerking van een week rugzaklopen, vaak is het te veel, vooral als het drie weken duurt. Met de "Feltrasjon"'s overkomt me dat in veel mindere mate, van daar dat ik er zo over te spreken ben maar dat had je al door.

Groeten, Jaap
 
Dat tabelletje werd dus een zootje, er staat per regel achter elkaar voor 1 persoon voor 1 dag:

gewicht mee - Kcal/100gr - de Kcal van het gewicht mee - ongeveer de prijs.

En dat komt dan totaal op ongeveer 700gr voor 3600Kcal bij rond de 10€.

gr. Joop
 
Ha die Joop!

Als ik het goed begrijp is jouw "maaltijd" een half pakje adventure food. Dat is natuurlijk om de kosten te drukken. Maar die kan je ook vervangen door een scheut slaolie voor over je keks, of gewoon vier eetlepels en even slikken. De pindakaas moet je dan wel lepelen.
(Terzijde: krijg jij pindakaas op keks weg? Of doe je het over de mueslirepen? Of maak je een heerlijke smurrie pindakaas/cashewnoten? of inderdaad met een lepeltje?)

Kosten per dag: 7 euro en 10 cent!

Nee, nog beter: vervang ook de keks door slaolie. En de mueslirepen. Of misschien wel: alléén maar slaolie. 400 ml per dag! 3600kcal! en minder dan 400 gram! Vet he?

Kosten: 30 eurocentens!

Even serieus: Wat is het bezwaar tegen het drinken van 400 ml slaolie?
Voor mij is dat hetzelfde bezwaar dat ik tegen de samenstelling van je dieet heb.

Jaap
 
Aha. Zoiets doe ik nu ook met paddestoelen. Ik maak ze eerst schoon. Vervolgens leg ik ze op een krant, bedekt met keukenpapier, op een vloer met vloerverwarming die toch aan staat. Dit verbruikt minder energie dan de oven uren aan laten staan. Het duurt ongeveer een week voor ze droog zijn. Het was alleen nog niet in me opgekomen om dat ook met ander soort eten te doen.

Wat betreft stamppotten kun je natuurlijk gewoon zakjes aardappelpureepoeder meenemen. Dan hoef je alleen nog gedroogde boerenkool/zuurkool en worst mee te nemen. Noren nemen trouwens graag zakjes aardappelpuree uit de supermarkt mee op trektocht. Kost bijna niks, weegt bijna niks en is gecombineerd met een zakje soep best lekker en voedzaam.

Hier komen nog wat mogelijke gerechten met verse forel :9 :
Pakket met paellamix meenemen en bereiden met visfilet in stukjes.
Zakje vissoep van een liter, aangelengd met melkpoeder (liefst Lofoten fiskesuppe) met visfilet in stukjes.
De visfilets gebakken en geserveerd met aardappelpuree.
De forel spartelvers, rauw in plakjes gesneden, tijdens het eten dopen in een mengsel van sojasaus en mierikswortelpoeder (mengsel thuis klaarmaken en in een flesje meenemen).
De hele vis in een rookzak op een kampvuurtje.
Zakje noedels uit de supermarkt, gekookt in bouillon die erbij zit met stukjes visfilet.

Linda
 
Hoi Linda,
Hoe vang je forel? Mijn echtgenoot had ook eens een leuk werphengeltje mee naar scandinavië , de hele vakantie maar 4 visjes!
Serieus heb je tips, want ik ben gek op vis maar neem geen hengel meer mee die mislukking
Met vriendelijke groet
Jannie
 
Jannie,

Forel kan je met een werphengeltje vangen, hoewel het niet ideaal is. Gebruik niet het standaard spinnertje ("blinkertje"). Het best is dan een zware dobber aan het uiteinde en boven de dobber een paar zijlijntjes met kunstvliegen, drijvend.
Beter is met de vlieghengel....maar die moet je net maar hebben natuurlijk. Heb daar zelf goede ervaring mee.
Maar, het is ook heel afhankelijk van seizoen en plaats waar je staat. Je kan op een bepaalde plaats dagen staan zonder iets te vangen, en 100m verderop de ene na de andere forel uit het water halen. Je moet er een beetje oog voor hebben waar je kans maakt :)

Groetz,
Dennis

- Heeft al eens 6 weken in NZ met een vlieghengel rondgefietst, en zo een paar forelletjes gevangen en gegeten -
 
Hoi jannie,

Wij gebruiken het meest vlieghengels (klasse 4 en klasse 7) en verder gaan er ook waadbroeken mee. Dat helpt een hoop. Wat erg goed werkt in diepe poeltjes met een beetje stroming of in de uitstroom van een watervalletje zijn nymfen met een kogelhoofdje. Verder in stilstaand/langzaam stromend water doen mudlers het erg goed. Als het windstil is natuurlijk met de droge vlieg.

Soms gebruiken we ook een licht werphengeltje. Meestal met kleine metalen lepeltjes of holle visimitaties met een schep voorop die diep gaan (ik heb duidelijk geen verstand van namen van die dingen). Verder werken ook rubberen kunstwormen achter een lepel heel goed.

Verder is het moeilijk om plekken te vinden met grote vissen. Wij hebben nu eindelijk een riviertje gevonden (we zijn getipt) waar echt heel veel grote vissen zitten. De precieze plek houd ik natuurlijk geheim, maar ik kan wel vertellen dat het in Finnmark ligt. In het zuiden vang je meestal vissen ruim onder de kilo en veel kleintjes. Algemene regel: Hoe moeilijker toegankelijk de rivier, hoe groter de vissen. Verder heeft het ook veel met de visser te maken of je ze vangt. Mijn man heeft het tegenwoordig echt goed door en vangt heel veel. Ik vang lang niet zoveel als hij.
Dat heeft ook te maken met het aantal uren doorgaan. Ik ben het meestal na een uurtje wel zat.

Mijn grootste bergforel: 50 cm en ca. 2 kg (moddervet en mooi rood van binnen). Toen werd ik door mijn man geguide. :)

Succes en gewoon weer een hengeltje meenemen,

Linda
 
>Aha. Zoiets doe ik nu ook met paddestoelen. Ik maak ze eerst
>schoon. Vervolgens leg ik ze op een krant, bedekt met
>keukenpapier, op een vloer met vloerverwarming die toch aan
>staat. Dit verbruikt minder energie dan de oven uren aan laten
>staan. Het duurt ongeveer een week voor ze droog zijn.

Pffff een week drogen. Maar je hebt helemaal gelijk, de oven een nacht aan laten staan kost veel stroom, dat was eerst ook mijn argument, maar toch vind ik het waard. Ten eerste "for the fun of it", ten tweede omdat ik nu lekker zelf kan bepalen wat ik eet en ben ik niet afhankelijk van het aanbod droogvoer in mijn omgeving. Overgens heb ik zo'n twee tarieven stroom meter, dus kost het me 's nachts minder.

Een andere reden waarom ik nu mijn eigen eten gedroogd heb, is omdat ik proberen wil om de paashike voor 100% op eigenbereid eten te gaan doen. Ik heb al:

Ontbijt 1: Muesli, Elk melkpoeder
Ontbijt 2: Molenaar 7 granen pap, Elk, rozijntjes, lepel suiker

4 x 100g porties GORP: pinda's, hazel-, pecan-, cashewnoten, wit- en melkchocolade, gedroogd fruit (gekocht op de markt ipv zelf gedroogd)

Diner 1: Stamppot boerenkool (de dag voor vertrek gaan er drie knakworstjes bij, mmmmmm)
Diner 2: Macaroni, tomaat-gehakt saus, pesto (misschien kaas, waarschijnlijk niet omdat ik denk dat ik daarmee mijn gloednieuwe OP saks* heel vies ga maken)

Ik moet nog 6 powerbars maken: Rendezvous's Trail Energy Bars van www.freezerbagcooking.com

Dag 1 zal ik een vroege lunch in Ciney nuttigen, dag 2 ga ik lunchen in Rochefort (omelet ofzo), hoef ik alleen op dag 3 een lunch mee te nemen en dat word waarschijnlijk toch Bever keks met leverpastei (omdat ik geen goede eigengemaakte lunch kan bedenken, tips welkom)

>Wat betreft stamppotten kun je natuurlijk gewoon zakjes
>aardappelpureepoeder meenemen. Dan hoef je alleen nog
>gedroogde boerenkool/zuurkool en worst mee te nemen.

Precies, ik heb idd alleen de boerenkool en de spekjes gedroogd. De aardappelpuree komt gewoon uit een zakje.

Eins

*http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/aloksak_op_sak_9x7.html
 
Hoi Linda,
Bedankt voor de tips, ik koop dan wel een hengeltje in noorwegen (hoe heet dat type hengel in het noors?) En moet je dan een vergunning?
Groeten
Jannie
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Jannie,

Hengel = fiskestang.
Vlieghengel is fluefiskestang.
Molen = snelle.
Vissen, niet in de zee, heet ferskvannsfiske.

Maar laat je gewoon goed adviseren in de winkel. 4-(of meer)-delige hengels zijn erg handig om op trektocht mee te nemen. Als je een werphengel koopt, kies dan voor forellen in zoet water voor een licht hengeltje en kleine lepeltjes. Vliegvissen vereist enige kennis van vliegvistechniek. Soms wil een winkelbediende instructies geven.

Je hebt tegenwoordig alleen nog een plaatselijke vergunning nodig. Meestal te koop bij de camping of de sportwinkel, soms bij de automaat aan de rivier. Voor zalm en zeeforel heb je ook nog een landelijke vergunning nodig.

Linda
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan