Mesh binnentent 'dichtmaken'.


Beste mede-hikers,

Deze herfst heb ik al enkele malen gekampeerd bij temperaturen dichtbij het vriespunt. Ik moet zeggen dat ik de binnentent van mijn Hubba Hubba die geheel van gaas is dan toch wel wat minder prettig vindt, zeker met een windje. (Zie http://www.cycoactive.com/media/ZCUiAx/Hubba_Hubba.jpg?size=prodfull )

Nu zit ik te denken aan het aanbrengen van (verwijderbaar) dicht tentdoek. In de zomer kan dat thuis gelaten worden, en in de winter worden aangebracht. Hoewel ik nog niet met tentdoek hebt gewerkt denk ik dat dit simpel gedaan kan worden. Ik vervang het mesh niet, maar leg er simpelweg iets overheen. Er wordt geen kracht op uitgeoefend, dus het hoeft niet 100% op maat te zijn.

Mijn ideeën tot nu toe:
- Het doek moet in ieder geval winddicht zijn.
- Er moet rekening gehouden met de condensvorming: ademend doek, en op handige plaatsen een opening?
- Wellicht is een waterafstotend doek handig, tegen condensdruppels vanaf het buitendoek.

Toepassing: dit heb ik verdeeld in 2 delen, de deur (1) en de bovenkant/schuine kant van de tent(2), zie bijlage.
1. Het doek bij de deur komt aan de binnenzijde te hangen en wordt bevestigd met een rits. Zo kan er gespeeld worden met een gaatje aan de bovenzijde van de deur om condensvorming tegen te gaan. Ook kan hij dan makkelijk helemaal opengeritst worden voor uitzicht.
2. Aan de bovenkant van de tent komt het doek aan de buitenkant. Dan rust het op het mesh en gaat het niet naar binnen hangen. Daarnaast blijven eventuele gevallen condensdruppels vanaf het buitendoek ook buiten. Hoe ik dit ga vastmaken aan de binnentent weet ik nog niet zeker. Een rits of klittenband? Klittenband doorlopend of niet?

Materiaal van het tentdoek:
De site extremtextil.de was hier al eens genoemd. Hier heb ik even rondgekeken en kwam tot de conclusie dat al die namen van stoffen en coatings mij niet zoveel zeggen. Ik ben afgegaan op de beschrijving en prijs en heb hieronder even twee mogelijkheden geplaatst. Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste ivm de waterkolom. De prijzen zijn gunstiger dan de meeste andere stoffen. Duurder dan een paar tientjes wil ik het ook niet maken, anders had ik ook de HP versie van de tent kunnen kopen ;-)

Nylon, PU-coated, breathable, Aquashell, 60g/sqm: Very lightweight, waterproof, breathable, impregnated(en verschillende kleurtjes!) ( http://www.extremtextil.de/catalog/Nylon-PU-coated-breathable-Aquashell-60g-sqm::1430.html )
Ripstop-Nylon, impregnated inner tent, 44 g/sqm: High-tenacity ripstop-nylon with fluorcarbon-impregnation, breathable, waterrepellant ( http://www.extremtextil.de/catalog/Ripstop-Nylon-impregnated-inner-tent-44-g-sqm::463.html )

Nu ben ik benieuwd wat jullie van mijn huidige opzet vinden. Heb ik enkele dingen totaal verkeerd, of zouden jullie het heel anders doen? Waar zou de beste plaats zijn voor gaten tegen condensvorming, en hoe groot zouden deze moeten zijn?

Alvast bedankt voor eventuele reacties!

Koen.
 

Bijlagen

  • hubbainner2.jpg
    hubbainner2.jpg
    63,6 KB · Weergaven: 192
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

optie 2 van het stof, is het juiste materiaal voor binnententen. het houdt water vanaf de buitentent tegen en het is het lichtste.
 
Stof 2 is in mijn ogen ook de beste om te gebruiken als binnentent.
Die PU coating heb je echt niet nodig in dit geval en brengt inderdaad onnodig gewicht met zich mee.

Zelf zou ik eerst met plastic dingen uitproberen met maten en vormen. Gewoon een rol container zakken kopen bij de supermarkt en je kan met vormen uitproberen wat jij het prettigst vind met bevestigen.

Ik denk dat ritsen teveel gewicht met zich meebrengen. Zelf zou ik eerder gaan voor klittenband die je als lussen vast kunt maken aan de stokken en zo tussen de binnen en buiten tent "hangt". Dan met korte overlap flapjes zodat je geen kieren hebt tussen de aparte stukken...

Maar misschien zie ik nu al meer dingen voor me dan de bedoeling is. ;)
 
Ik zou de binnentent in de kamer opzetten en dan alles eens goed opmeten. Je kan van oude kranten-groot formaat- het beste een "patroon" maken Je kan goed op kranten tekenen met stiften en de maten overbrengen. Dat werkt makkelijker als plastic. Je kan natuurlijk ook een rol patroonpapier kopen. Op de markt kan je verpakkingen met diverse stukjes klittenband krijgen. Dit is te naaien of te lijmen met textiellijm op het doek of de mesh. Je kan met stiften aangeven waar je de klittenband wil plakken of naaien. Ik zou de klittenband niet doorlopend doen, dat is nergens voor nodig. Een rits is veel te moeilijk en zwaar. Een andere oplossing is, kleine lusjes op het mesh te naaien en een vetertje, touwtje of onderbroeken-elastiekstukje op de stof te naaien. Dan kan je gewoon de stof op zijn plaats strikken.Als je meerdere stukjes hebt kan je varieren in wat je open laat. Van binnenuit is handig als je het toch te warm of juist te koud vind. Je kunt een oud binnententje (kringloop) gebruiken of een oud dun windjackje of iets dergelijks.Dunne voeringstof (markt)is ook geschikt
Succes

Jannie
 
Die zwaardere stof is voor een binnentent absoluut overkill. Je zou het bijna voor een buitentent kunnen gebruiken (hoewel het daar net niet waterdicht genoeg voor is).

Die tweede stof is zeer gechikt voor een binnentent. Ik heb wel eens lichtere varianten gezien, maar die zijn zeldzaam en waar ik ze vond werden ze maar tijdelijk verkocht.

Een rits zou ik niet gebruiken (veel te zwaar). Bij klitteband heb ik ook m'n twijfels. Een tent bestaat uit relatief kwetsbare stoffen en de harde kant van klitteband zou wel eens aan die stoffen kunnen plakken/grijpen en daardoor de stoffen beschadigen. Met de buitentent zal dat niet zo snel gebeuren, maar je dichte binnentent of het gaas zijn veel zachter, dus daarbij loop je wel een (redelijk klein) risico.

Zelf zou ik eerder lusjes gebruiken. Eventueel zou je ook kleine (overhemd)knoopjes kunnen gebruiken. dan moet je wel weten hoe je een knoopsgat naait.
Het idee van Michiel waarbij een laag tussen binnen- en buitentent hangt lijkt mij geen goed idee. Je dichte laag hangt dan bijzonder dicht bij het buitendoek. Het minste pufje wind zal dan het buitendoek tegen de dichte laag aanduwen. Ik heb nog geen tenten gezien waarbij er geen condens tegen het buitendoek kwam, dus het gevolg van dat pufje wind is dat je dichte laag al vrij snel nat wordt van de condens. Ik zou je dichte laag gewoon strak tegen je nettent bevestigen.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor het mee denken!

Toen ik mijn moeder om naaitechnieken etc te raad vroeg, was ze zeer sceptisch. Ten eerste over het bevestigen aan het mesh, maar ook met het naaien aan gewoon tentdoek.
Daarom heb ik maar een metertje besteld en ga (hopelijk) van het weekend uit proberen hoe het naaien gaat. Doek nummero 2 is het geworden. ;-)
 
Ik heb aan al mijn tenten en tentjes ( Ik kampeer al heel erg lang) verbouwingen gepleegd. ( extra lusjes, zakjes, flapjes etc) Je maakt het gewoon zoals jij denkt dat het fijn is en het valt wel mee. Ik zou voor de drukknoopjes gaan. Na het op maat knippen moet je de stof waarschijnlijk wel even afzigzaggen of de stof moet niet uitrafelen.
 
Denk dat je beter kan omslaan dan afzigzaggen overigens. Ik heb het laatst zelfs dubbel omgeslagen zodat de kniprand naar binnen zit.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan