Lichtgewicht veldbed rugzakmodel


Status
Niet open voor verdere reacties.
's winters doe ik onder de TAR een dun schuimmatje met folie (±160gram), m'n ervaring is dat het wel degelijk extra isolatie geeft. Die combi is echter niet zo isolerend als een donsluchtbed, wat je in de winter mooi kan zien aan de hoeveelheid gesmolten sneeuw onder je :)

Maar volgens mij dwalen we een beetje af...

grtz
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Een reddingsdeken over de tentbodem scheelt ook zolang je er niet op ligt. Maar zet geen echte zoden aan de dijk. Wat er aan dat dunne schuimmatje isoleert is het schuim. Als dat zo'n dunne matjes is die je in de campingwinkel koopt dan is dat dun laagje een fijne gesloten cel structuur. Dat doet idd wel wat, die reflectielaag doet niets als je erop gaat liggen.
 
>Een reddingsdeken over de tentbodem scheelt ook zolang je er
>niet op ligt.

Kunnen andere deskundigen hier op de site dit bevestigen. Ik heb namelijk altijd het idee gehad dat een reddingsdekentje wel degelijk werkt (als je d'r ook nog eens op ligt). De laatste tijd heb ik ze niet gebruikt, omdat ik zo'n heel licht dun schuimmatje met folielaag als extra bodempje gebruik.

Ruud
 
In de sneeuw is het redelijk eenvoudig te testen. 1 knie op het matje of deken, en 1 ernaast op de sneeuw (met grondzeil ertussen).

grtz
Henk
 
Ik gebruikte altijd zo alu matje van de Xenos van 2,95 ofzo. Nu met mijn nieuwe Big Agnes matjes moet ik zo wel een aantal graadjes vorst kunnen hebben.
 
Nou ik zou zeggen test even met een aantal thermokoppels en een PC....

Ik zal even het principe uitleggen waar ik al mijn beweringen op baseer.

Je hebt drie soorten warmte verlies/transport:

Geleiding, convectie en straling.

Geleiding:
Een folie c.q. reddingsdeken is enkellaags en erg dun en absoluut geen media in deze laag die warmte goed vast kunnen houden. Dus qua warmte vasthouden door geleiding is dit spul waardeloos.

Convectie:
Warmte blijft goed zitten in lucht maar heeft de neiging om op te stijgen en koude lucht daalt. Hierdoor krijg je een luchstroom waarmee de warmte dus naar boven wordt gestransporteerd. Speelt een belangrijke rol bij de werking van radiatoren.

Folie heeft het kenmerk dat het winddicht is. Dus eventuele convectie die binnen een door folie afgesloten ruimte plaats vind zal niet snel in de lucht vervliegen. Moet er uiteraard wel ruimte zijn voor een luchtstroom. In een grote ruimte wordt dit effect minder omdat lucht ook weer langzaam afkoelt en dus weer gaat dalen krijg je in grote ruimtes duidelijk een koudere onderlaag.

Straling:
Straling ontstaat door een hete bron die warmte uitstraalt. Kachel, vloerverwarming en een mensenlichaam. Reflectie is niets anders dan een vorm waarbij uitgestraalde warmte tegen een niet makkkelijk warmte opnemend lichaam aanbotst en die warmte wordt vervolgens gereflecteerd (straling). En hier zit de kracht van folie. De zilveren kant van folie reflecteert warmte als de beste. Met deze reflecterende laag kan je dus stralingswarmte binnen een afgesloten ruimte houden. Maar als deze ruimte heel groot of open is zal de warmte wel via convectie wegstromen.


Wat doet folie dan op een bodem van een tent?

Onder een matje: Daar doet reflecterende folie niets omdat het zeer makkelijk geleid. Qua refelectie nul werking omdat er geen luchtspouw is. En er is dus ook geen convectie.

Afhankelijk van hoe je de folie neerlegt krijg je in de rest van de tent twee situaties.

Met de zilveren kant naar boven:
De evt. stralingswarmte die ergens in de tent gegeneerd wordt en richting de vloer straalt wordt gereflecteerd de tentruimte in. Echter via convectie wordt die lucht die door de geringe straling wordt gecreerd weer supersnel weggevoerd. In je tent heerst continue een convectiestroom. Folie heeft dus het geringe effect dat het de convectie ietwat 'aanjaagt'. En zolang de lucht niet de tent uit kan zal het dus wat sneller warm worden in de tent. Lekt de tent ergens bovenin dan zal de warmte ontsanppen middels convectie. Het kan dus enig verschil maken.

De goudenkant zit naar beneden. Reflecteer niets dus eventuele warmte uit de bodem wodt niet gereflecteerd. Wat opzich gunstig is als de lucht kouder is dan de bodem. Daar waar je niets op het folie hebt liggen zit tussen de tentbodem en de folie een luchtspouw van stilstaande lucht. Deze spouw houdt warmte wat vast maar omdat er niets reflecteert is dat zeer beperkt. Wat ook weer gunstig is want je wil die evt. warmte die uit de grond kan komen wel doorlaten.

Zilveren kant naar beneden:
Geen extra effect in je tentruimte. In de evt. spouw tussen grond en folie vindt reflectie plaats dus de warmte die de grond evt. uitsraalt blijft beter zitten wat weer een nadeel is.

Het principe van de reddingsdeken is ook niets anders de warmte die je lichaam uitsraalt te reflecteren weer terug naar je lichaam. Dat werkt alleen erg goed als je deze deken over je heen drappeert en lucht dicht probeert te houden zodat evt. convectie in de luchtspouw niet makkelijk kan ontsnappen. Andersom , zilver naar buiten helpt een deken te koelen. Geen reflectie, dus de warmte die je uitstraalt ontsnapt makkelijker door geleiding. Hoe strakker om je lichaam of hoe meer open gaten zodat middels convectie warmte snel kan ontsnappen hoe meer je snel verliest aan warmte. De zon of buitenwarmte wordt gereflecteerd en die warmt je dus niet op.
 
Hallo,

de beste isolatie is toch een isomatje en weegt weinig
en als je de dunne isolatie schuim folie neemt die je normaal onder het parket legt voor egalisatie, ook deze isoleert prima.

eenvoudig testen met je sokken aan, een voet op het schuim en een op je stenen vloer.

perfecte isolatie

succes, Bert
 
Is helemaal niet de beste isolatie.... dergelijke schuimfolie is namelijk dun, heeft en heeft grote ingesloten lucht bellen. Ergo zeer lage geleidingsisolatie. Heeft wel meestal en zilverfolie laag extra voor reflectie. Maar zodra je dat onder een vloer stopt heb je geen luchtlaag en is het dus show.... Het is gewoon een goedkope truc om meer laminaat te verkopen omdat het hoegenaamd isoleert en geluid dempt.... Mag de naam van isolatiemateriaal niet dragen en over geluiddemping, tja beter iets dan niets.

Als dat spul zo geweldig zou isoleren waarom moet iedereen dan nog steeds 7cm dik glas of steenwol toepassen om een 'schamele/ R-waarde van 2 tot 2,5 te krijgen? Geextrudeerd polystyreen doet het al beter bij 2cm een R-waarde van 2. Maar dat heeft ook heel veel kleine ingesloten luchtbelletjes netzoals een gesloten celschuim EVA mat.

Maar als je acht of 10 lagen over elkaar heen legt kom je misschien wel ergens in de buurt van redelijke geleidingsisolatie. Ik blijf er bij, reflecterende folie onder of boven je bed heft geen zin. Maar tussen je bed zoals de NeoAir van TAR is wel een goede uitvinding! Een 'wopping' R-waarde van 2.2 bij een zeer laag gewicht, compact en heerlijke lig comfort
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan