Lichtgewicht veldbed rugzakmodel

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door kovar1976, 21 jan 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Ik ben nieuw op het forum en zal me daarom even voorstellen.

  Hallo ik ben Jeroen een 32 jarige ex-militair en nog altijd verslaafd aan het outdoor leven.

  Vaak ga ik bushcraften met wat maaten wat natuurlijk inhoudt om met zo min mogelijk materialen het zien te redden in de buitenlucht, ongeacht het weer.

  Echter begint mijn rug tegengas te geven. Ik wil dit nog jaren doen dus ben ik genoodzaakt om naar iets te zoeken om m'n rug snacht's rust te gunnen.

  Ik zit de denken aan een ultralicht veldbed. http://www.luxurylite.com/cotindex.html

  Deze past zowat in m'n binnenzak het lijkt me wel wat.

  Het probleem is alleen dat deze type veldbedjes, voor zover ik weet,
  niet in Nederland te krijgen zijn.

  Kan iemnd mij verder helpen want ik haal het liefst m'n spullen binnen nederland.

  vriendelijke groet.

  jeroen.
   
 2. Rkoome

  Rkoome Administrator Medewerker

  Hoi Jeroen,

  Welkom op de site.

  Ik ken een beetje je probleem, want ik heb een rug als een wasknijper :)

  Ik gebruik nu al enkele jaren een Exped matras. Die is net iets dikker dan de gewone opblaasmatrassen en gevuld met dons. Door die combinatie van de extra dikte en dons heb ik zelden last van mijn rug, ook niet als ik meerdere nachten achtereen op het matras slaap. Dat was daarvoor met een gewoon dun matrasje wel anders.

  De Exped-matten zijn niet goedkoop, zeker niet, maar hun geld naar mijn idee meer dan waard. Bovendien zijn ze verhoudingsgewijs licht van gewicht en hebben ze een klein volume: ook prettig dus in de rugzak tijdens het lopen.

  Sterkte!

  Raymond
   
 3. Yup Exped lekker comfortabel en zeer hoge isolatiewaarde door dons. Nadeel je moet ze opppompen met een pompzak omdat je er zo min mogelijk vochtige lucht in wil blazen. Je kan ook voor Exped matten kiezen met synthetische vulling, deze zijn iets zwaarder en isoleren ook wat minder.

  Een heel andere keuze is de nieuwe Thermarest Neoair. Ook een dik luchtmatras maar met een doorsnee isolatiewaarde (R=2,2). Maar wel superlicht. Al je niet in de kou gaat kamperen is dit al voldoende. Ga je in de kou kamperen dan kan je dit matrasje oopwaarderen met een dikke (>14mm ) gesloten celschuimmat. Nadeel daarvan is weer dat je veel meer volume mee neemt dan bij een Exped.

  Kortom ook met goede isolerende luchtmatrasjes heb je tegenwoordig keuze stress. Dat was in het begin een stuk makkelijker. Dan riep je gewoon standaard Exped en dan was het goed.;-)

  Oh en om het helemaal moeilijk te maken. Je zou ook kunnen overwegen een kort matje te nemen om nog meer gewicht te besparen. Onder je benen leg je dan maar je rugzak of in koude winters een stuk gesloten celschuim mat.
   
 4. Dank je voor de supersnelle reacties luitjes!

  Ik heb al aardig wat matjes geprobeerd, in mijn diensttijd probeerde we vaak nieuwe spulletjes uit.

  Een half matje heb ik al gemaakt en getest en was boven het vriespunt redelijk te doen maar neemt te veel ruimte in beslag.

  Bij -15 werdt het me toch te koud voor m'n rug. Vandaar de overweging om iets van de grond te gaan liggen.

  Zelf heb ik van canvas een doek gemaakt om op te spannen, werkt wel maar is zo'n project om strak op te hangen. En een hangmat zorgt ervoor dat ik de rest van de dag als een banaan rondloop.

  Echt waardeloos dat het lichtgewicht hiking spul europa nog niet echt heeft bereikt.

  Als ik wat andere ideeen heb horen jullie van me!!

  Groetjes,

  Jeroen.
   
 5. > en een hangmat zorgt ervoor dat ik de rest van de dag als een banaan rondloop<

  Hoeft niet. Voorwaarde is dat je hangmat zo breed is, dat je er schuin in kan gaan liggen. Op die manier ligt je ruggengraat recht.
  Evt. kun je een opgrolde trui of jas onder je knieen doen.
  Ik heb in Brazilie meerdere nachten achterelkaar in een hangmat gelegen, en geen centje pijn gehad...
  En dat terwijl mijn rug vroeger regelmatig behandeld is door de fysio..

  groetjes, Mirjam
   
 6. >Dank je voor de supersnelle reacties luitjes!
  >
  >Ik heb al aardig wat matjes geprobeerd, in mijn diensttijd
  >probeerde we vaak nieuwe spulletjes uit.

  Ik gok zo direct dat daar geen geisoleerde luchtbedden zoals een Exped of Thermarest NeoAir (deze vooral niet want die is net nieuw) tussen zaten. ;)

  De Exped heeft een R-waarde van minimaal 5,5. Dat is ongevenaarde isolatiefactor in een gewichtsklasse die gelijk is aan selfinflatables die dus minder goed isoleren. De NeoAir heeft een R-waarde van 2,2 wat dus beduidend minder is maar is in zijn gewichtsklase ongevenaard. Nimmer is r zo'n compacte en lichte mat geproducerd met een R-waarde van +/- 2

  >Een half matje heb ik al gemaakt en getest en was boven het
  >vriespunt redelijk te doen maar neemt te veel ruimte in
  >beslag.

  Een half opblaasbaar matje neemt de heft minder ruimte in dan een heel opblaasbaar matje. Dus dit argument volg ik niet zo. Je hebt pas een wat volumineuze aanvulling van een +/- 1/3 gesloten celschuim mat extra nodig voor je onderbenen en voeten als je inderdaad met -15 gaat kamperen met een halfopblaasbar matje.

  >Bij -15 werdt het me toch te koud voor m'n rug. Vandaar de
  >overweging om iets van de grond te gaan liggen.

  Van de grond afliggen maak je het alleen maar erger mee, die kou dan dus. Dan ga je op een veldbed liggen met nul isolatie onder je rug. Zo'n kanvas doek isoleert nul. De vulling van je slaapzak waar je op gaat liggen isoleert ook dramatisch minder doordat deze wordt samengedrukt. Ergo je moet altijd zorgen voor een goed isolerend laag onder je rug anders ben je het haasje als het vriest. Dus je zal toch op z'n minst een accesoires bij dat veldbedje wat je op het oog hebt moeten kopen. Ze bieden geloof ik wel een opencelschuimmatje aan maar die isoleren maar matig. Reflecterende folie erin schuiven zoals ze schrijven voor isolatie doet bijna niets.

  Reflectie isolatie werkt alleen optimaal als er een luchtspouw van minimaal 1 cm tussen zit. Op die reflectietechniek is de NeoAir bedacht. En zie ze komen zelfs met luchtspouwen maar tot en R-waarde van 2.2

  >Zelf heb ik van canvas een doek gemaakt om op te spannen,
  >werkt wel maar is zo'n project om strak op te hangen. En een
  >hangmat zorgt ervoor dat ik de rest van de dag als een banaan
  >rondloop.

  Je wens is recht te liggen op een niet harde ondergrond. Dat wil iedereen uiteindelijk en daarom zijn in de buitensport nu ook de Exped matten en de NeoAir ontwikkeld. Als de oplossing in veldbedden zat dan waren de grote jongens daar ook al meegekomen. nadeel van een veldbed is dat het gewoon extra is. Extra gewicht en extra volume. Want ook op een veldbed heb je dus een extra mat voor isolatie nodig.

  >Echt waardeloos dat het lichtgewicht hiking spul europa nog
  >niet echt heeft bereikt.

  Hu? Lichtgewicht hikingspul Europa nog niet bereikt? Al het zinnige, uitgekristaliseerde lichtgewicht spul is gewoon in de EU verkrijgbaar. Er wordt idd all over de world geexperimenteerd en dat zijn kleinschalige bedrijfjes die nauwelijks exporteren aan buitenlandse importeurs. Ze hebben alles in eigen beheer. Dus als je zoiets wil proberen moet je gewoon via internet rechtsreeks aankopen.

  >Als ik wat andere ideeen heb horen jullie van me!!

  Een veldbed klinkt bij mij als extra onnodige gewicht en volume. Een hangmat kan lekker zijn voor als het heet is omdat je vrij van de grond hangt en nul isolatie hebt kan er 's avonds relatief koelere lucht onder je rug doorstromen. Als je warm in een hangmat wil liggen in de winter zal je ook een isolerende mat erin moeten gooien. En dan hebben we het dus nog niet eens gehad over het rechtliggen in een hangmat.

  Nog een nadeel van een veldbed. Je hebt een beperkt aantal drukpunten op je grondzeil. 'Iets' zegt me dat het gewoon slechter is voor je grondzeil dan je lichaamsgewicht geheel te verdelen door op een matje op de grond te gaan liggen. .
   
 7. Jeroen, woon je toevallig in de buurt van Bergen op Zoom?
  Want dan kan je evt bij mij eens een exped mat testen.  Yr DDraig Goch

  Rob Plas
  http://www.twenot-forums.nl
   
 8. Wederom dank voor de snelle reacties,

  Laat ik eerst maar opsommen welke spullen ik allemaal meeneem wanneer ik op pad ga. Dat maakt wellicht wat duidelijker wat m'n bedoeling is.

  - De daypacks van m'n oude berghauser.
  - Jachtmes
  - Klein bijltje
  - visdraad met haakje
  - extra paar sokken
  - steelpannetje
  - klapmokje
  - tarp (alleen als houtkap niet mag)
  - gore-tex hoes en wollen deken
  - aansteker? nope vuurboor. (soms wel lastig want ik rook..haha)
  - plastik colafles gevuld met water voor de eerste dag
  Daarna maak ik er een waterfilter van.


  Zoals je ziet is het echt minimaal. Ik zou meer mee kunnen nemen naturlijk maar dat doe ik liever niet niet.
  Alle dure matjes met verschillende isolatiewaardes, is leuk om mee te experimenteren, zoals ik zelf vroeger ook veel deed, maar uiteindelijk heb je aan wat er in de natuur te vinden is meer dan genoeg.

  Bij zeer koud weer maak ik vaak een lean-to shelter en zorg dat ik dan, altijd van de grond af lig door boomstammen in een rechthoek te leggen en het gat op te vullen met bladeren e.d.

  Vervolgens een vuurtje maken met boomstammen van ongeveer 2 meter lang en die voor de opening rustig laten branden. Ook een koudeval wordt dan gegraven waardoor de temperatuur weer met een paar graden stijgt. Zo heb ik bij min 5 in m'n gore-tex hoesje met wollen deken heerlijk geslapen. werkt prima en daar kan geen matje aan tippen.

  waarom een bedje en geen matje?

  Door m'n rugklachten moet ik nu echt kaars recht liggen. Elke kuil of bult hoe klein dan ook bezorgt me gewoon teveel slapeloze uren, dat is niet prettig als ik de volgende dag nog 20Km moet lopen. Een matje neemt nog altijd de vorm van de ondergrond aan en een bedje niet. De isolatie van een bedje is goed te verbeteren door de onderzijde op te vullen met bladeren.

  Matjes en allerlij andere handige spulletjes zijn er in nederland idd genoeg te krijgen. De bedjes kan ik gewoonweg niet vinden,zelfs geen review van iemand die het probeert! of ik zoek niet goed.

  Ik denk dat ik er maar aan moet geloven en zo'n paypal-acccount ga aamaken en het bedje ga uitproberen.

  Jullie zijn dan uiteraard de eerste die de review hier kunnen lezen.

  Greetz,

  jeroen.
   
 9. Aha zo ga je het dus doen. Prima hoor als je idd maar isoleert! Ben wel benieuwd of je dit altijd in het weekend in het 'wild' van NL doet. Zie je dit soort dingen niet snel op een camping doen.
   
 10. Of richting het Noorden... Ik heb er ook wel een voor het proberen.

  Duncan.
   
 11. >De isolatie van een bedje is
  >goed te verbeteren door de onderzijde op te vullen met
  >bladeren.

  Neem eens een stuk radiatorfolie met luchtkussentjes of
  evt die folie die ze onder parket/laminaat doen mee.
  Weegt niets en is perfect op maat te maken.

  Eric
   
 12. En heeft slechts een zeer beprekte R-waarde.... Dus feitelijk nutteloos als isolatie. Zelfs de onderkant van je veldbed met reflecterende folie beplakken doet veels te weinig tov de theoretische capaciteit omdat de 'spouw' te groot is.
   
 13. Nee niet in Nederland hoor, wildkamperen is hier niet toegestaan.

  In Duitsland hebben we een goede verstandhouding met wat jagers.
  In hun bos mogen we doen wat we willen in ruil voor wat hand en span diensten.
  Zo hebben we vorig jaar geholpen met het bouwen van wat jagershutten,was erg leuk en leerzaam.

  Ik kreeg gister een brainfart, denk dat ik dat dure amerikaanse bedje na ga maken. Scheelt me een hoop centen.

  En vervolgens isoleer ik die met een stukje ondervloerfolie van m'n laminaat. (goed idee trouwens,zit nu midden in een verhuizing dus komt goed uit)

  In maart ga ik weer richting duitsland en hoorde gister van m'n maat dat hij zo'n exped matje meeneemt.

  Dus vriendelijk bedankt voor de aanbiedingen.

  Hou jullie op de hoogte van m'n bed-project!!
   
 14. >Nee niet in Nederland hoor, wildkamperen is hier niet
  >toegestaan.

  Hahaha, dat moet je vooral hier zeggen :7 :7


  D'Oude Vos.
  (Zo, nu een Vosje).
   
 15. Ssssshhhht :+
   
 16. ja, inderdaad sssssssssssst!
  Voor je het weet staat het in de krant ;)
   
 17. Ja die personen heb je ook:+
   
 18. Als je maar rustig/wildkampeert gaat 't best.....
   
 19. >En heeft slechts een zeer beprekte R-waarde.... Dus feitelijk
  >nutteloos als isolatie. Zelfs de onderkant van je veldbed met
  >reflecterende folie beplakken doet veels te weinig tov de
  >theoretische capaciteit omdat de 'spouw' te groot is.

  Naar de R-waarde van dat spul ben ik juist nieuwsgierig. Ik gebruik een TAR Z-Lite, en de reden om die voor een donsmatje om te wisselen zou de beroemde R-waarde van zo'n matje zijn. Verder slaap ik prima op die Z-Lite, dat het hard is maakt mij niets uit (voor anderen juist hèt argument voor de donsmat). En zo'n donsmat (ik heb inmiddels een kwartiertje proefgelegen) vond ik maar een naar wiebelgeval. En gaat toch op het verkeerde moment lek.
  Maar als het flink vriest heeft de Z-Lite toch tekort. Ik zat daarvoor idd te denken aan dat spul waarmee je ook wel muren (aan de buitenkant, bijv. in muurkasten) kunt isoleren, twee lagen folie met daartussen twee lagen bubbelplastic.

  Bedoel je nu dat de extra isolatie daarvan eigenlijk verwaarloosbaar is?

  gr. Joop
   
 20. Yup, tja die bubbeltjes folie is weer gesloten lucht dus dat zal best wel iets doen. Maar van die reflecterende eigenschappen van die folie mag je weinig verwachten als je erop gaat liggen. Overigens gaat dei bubbelplastic wel heel makkelijk kapot met wat lokale gewicht erop en zitten er veel gaten tussen... Dus verwacht er niet heel veel van.

  Ik heb zelf ook veel op EVA matten geslapen (zomers op de Z-lite, najaar/winter op de dikke winter EVA mat). Op een gegeven moment merkte ik toch dat het 's winters krap was, zelfs op die dikke mat. Toen ben ik de wintermat en de Z-lite afhankleijk van de werkelijke te verwachtten nachtvorst gaan combineren met een 3/4 TAR. Ik had gelijk wat meer comfort en 3,5 R extra in deze combinaties. Maar wel meer gewicht kwijt.

  Toen ben ik naar de Exped's gaan kijken en ben ik aan het rekenen geslagen. Met een 3/4 Exped en 's winters een stukje EVA mat als aanvulling voor de onderbenen en voeten was ik lichter uit dan 3/4 TAR en een hele EVA mat met een heerlijk hoge R-waarde. Ik was verkocht (heb wel atijd dat tubetje lijm en plakkertje bij me).
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina