Kyststien: Het kustpad op Bornholm


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Bornholm is een Deens eiland op ongeveer 1,5 uur varen van de Zweedse zuidkust.

Het Kyststi (of kustpad) van Bornholm is een kustwandelpad van ongeveer 120 kilometer dat helemaal rond het eiland gaat. Omdat je met de ferry aankomt in Rønne is het ook logisch om daar te beginnen. Op de website is het ingedeeld in 7 stukken, in de gids in 10. Het is in ieder geval wel de moeite waard om er lang genoeg over te doen, omdat er heel wat zij-uitstappen zijn die je tijdens de wandelingen kunt doen.

Bornholm: Wat? https://fromtheseatothelandbeyond.com/2024/08/21/bornholm-wat/


Proloog: Halle - Ystad https://fromtheseatothelandbeyond.com/2024/08/31/proloog-halle-ystad/


Bornholm proloog: Rondje Rønne https://fromtheseatothelandbeyond.com/2024/09/15/bornholm-proloog-rondje-ronne/

Wandeldag 1: Rønne - Hasle

Een klein stukje asfalt door een buitenwijk scheidde ons nog van het echte begin van de natuurpracht. Weliswaar was het bij deze etappe nog niet meteen langs de zee. Eerst ging het door het noordelijke bos (Nordskoven) ook wel Bykobbe plantation genoemd. Deze bossen werden aangelegd om de verstuiving van het zand tegen te gaan. Het was een aangenaam bospad, met een zachte ondergrond.

Enkele kilometers later veranderde de look & feel van het pad. De ondergrond werd zanderiger en de zee was vaker zichtbaar. Hoewel het nog steeds bebost was, voelde het al een heel stuk meer als een kustpad, met een bescheiden duinlandschap op hoogte. De wind bleef hyperactief, waardoor er overal meeuwen gleden. Goed om meteen in de juiste stemming te komen.

We kwamen voorbij verschillende plekken die een blik wierpen op het industriële verleden van het eiland en de pogingen om op lucratieve wijze kool en klei te ontginnen. Zo was er het plekje Sorhat en wat verder nog enkele meren. Zo pauzeerden we aan Smaragdsøen om even een appel te nuttigen. In de buurt werden er trouwens fossielen en voetafdrukken van dinosauriërs gevonden.

Na de passages aan de meren bleef het een soortgelijk, smal padje, dat hier bescheiden op en neer ging, de kust volgend. Een laatste hoogtepunt was het zogeheten maanlandschap van de Kultippen, ook een resultaat van koolwinning, toen dat in de 1ste en de 2de wereldoorlog nodig was.

Daarna was het nog minder dan 2 kilometer naar Hasle, maar eerst aten we onze lunch met zicht op zee. Hasle zelf was groter dan verwacht maar ook minder toeristisch.Na het inchecken besloten we nog een zij-uitstap te doen. De Brogardsteen is met 2 meter de hoogste runesteen op Bornholm en daarmee een van de meest prominente restanten van de Vikingperiode. Het was de moeite waard. Alleen stond het aan een drukke weg die niet voorzien was op wandelaars.

Het volledige verslag kan je hier vinden: https://fromtheseatothelandbeyond.com/2024/09/29/wandeldag-1-ronne-hasle/
 

Bijlagen

  • DSC05827.JPG
    DSC05827.JPG
    2,1 MB · Weergaven: 23
  • DSC05837.JPG
    DSC05837.JPG
    3,5 MB · Weergaven: 19
  • DSC05842.JPG
    DSC05842.JPG
    1,9 MB · Weergaven: 17
  • DSC05851.JPG
    DSC05851.JPG
    2,3 MB · Weergaven: 16
  • DSC05872.JPG
    DSC05872.JPG
    2 MB · Weergaven: 20
  • DSC05894.JPG
    DSC05894.JPG
    2,4 MB · Weergaven: 21

Wandeldag 2: Hasle – Sandvig​

Op de tweede dag was er een karrenvracht aan hoogtepunten voorzien, gebundeld in een goede 17 kilometer wandelen. Nochtans waren de eerste vijf à zes kilometers nog redelijk onopvallend, hoewel ook al best mooi. Vanuit Hasle ging het pad eerst over een fietspad en daarna over een asfaltweg, langs de kleine gehuchtjes Helligpeder en Teglkås.

Daarna begon het pad te klimmen en eveneens te verfraaien. De eerste stijging was er nog een met trapjes, maar al snel was het grillig op en neer gaan op artisanale wijze. De eerste tussenstop ging langs Jons Kapel, een hoge, indrukwekkende klif gelinkt aan een vermeende monnik genaamd Jon. Het vergt een hele resem trappen en een beetje geklauter om er te geraken. Daarachter ligt ook nog een impressionante klif van 40 meter, de white cliff genoemd vanwege het gevoeg van de vogels.

Daarna begon het pad te klimmen en eveneens te verfraaien. De eerste stijging was er nog een met trapjes, maar al snel was het grillig op en neer gaan op artisanale wijze. De eerste tussenstop ging langs Jons Kapel, een hoge, indrukwekkende klif gelinkt aan een vermeende monnik genaamd Jon. Het vergt een hele resem trappen en een beetje geklauter om er te geraken. Daarachter ligt ook nog een impressionante klif van 40 meter, de white cliff genoemd vanwege het gevoeg van de vogels.

et is meteen klimmen, maar de beloofde waterval Pissebakken was blijkbaar schuchter tot afwezig in de zomer. Helaas. Maar veel tijd om te treuren was er niet, want al snel volgde de schoonheid van Slotslyngen, met prachtige paarse heide. Om daar te geraken moeten we een eerste keer voorbij een stel grazende koeien, wat we gelukkig overleefden.

Na de paarse pracht volgde een eerste blik op de indrukwekkende ruïne van Hammershus, wat we de volgende dag op onze extra dag in Sandvig zouden bezoeken. Het was vanop een afstand al indrukwekkend. Wat we wel vandaag nog in volle glorie konden zien was de rotsformatie met een kamelenhoofd.

De volgende tussenstop was er in Hammer Havn, vandaag opgewaardeerd en gecommercialiseerd. Dit was de rustplaats voor het noordelijk natuurgebied Hammerknudden werd ingetrokken. Ook dit deel was weer prachtig en gevarieerd stuk langs de zee, met de rotsformatie Kongestolen, de ruïne van Solomons kapel en de lokale vuurtoren. Een kilometer later kwamen we aan in Sandvig, duidelijk al veel toeristischer dan Hasle.


Het volledige verslag kan je hier vinden https://fromtheseatothelandbeyond.com/2024/10/12/wandeldag-2-hasle-sandvig/
 

Bijlagen

  • DSC05996.JPG
    DSC05996.JPG
    2,8 MB · Weergaven: 12
  • DSC05964.JPG
    DSC05964.JPG
    2,8 MB · Weergaven: 12
  • DSC05935.JPG
    DSC05935.JPG
    2,3 MB · Weergaven: 12
  • DSC05917.JPG
    DSC05917.JPG
    2,6 MB · Weergaven: 12
  • DSC06013.JPG
    DSC06013.JPG
    3,4 MB · Weergaven: 12
  • DSC06049.JPG
    DSC06049.JPG
    2,8 MB · Weergaven: 12
  • DSC06052.JPG
    DSC06052.JPG
    2,7 MB · Weergaven: 12
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan