Katoenen tent: verzadiging?


Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Kreeg vandaag onderstaand vraag van iemand. Zelf heb ik er nog nooit van gehoord, maar ik heb dan ook nog nooit een katoenen tent gebruikt. Iemand??

"Afgelopen zaterdag hebben wij een tent gekocht bij >>knip<<. Merk onbekend, het is een tunneltent en hij ziet er leuk uit, is zeer ruim en we hebben er al met veel plezier in gekampeerd afgelopen weekend. Het tentdoek is van katoen. Met het droge weer ging alles goed, maar vanmorgen begon het behoorlijk te regenen en was de tent een zeef. Hij lekte aan alle kanten, zelfs in het doek boven het slaapgedeelte zaten lichte plekken en lekte hij door. Toen wij vanmiddag bij >>knip<< kwamen vertelde de eigenaar dat dit bij een tentdoek van katoen vaak voorkomt en dat het opgelost is als de tent eenmaal weer opgedroogd is. Hierna zouden we er geen hinder meer van ondervinden. Wanneer het katoen verzadigd is en daarna weer opdroogd is alle ellende van lekken voorbij. Mijn vraag is nu, klopt dit? Ik heb al diverse malen met een tent gekampeerd, ook met een tentdoek van katoen en heb het nog nooit meegemaakt. Zou u ons advies kunnen geven? Is het hopelijk na een fikse regenbui over??? Of lopen we een risico dat het bij een volgende regenbui weer zal gebeuren."

Lijkt mij een zeer vreemd verhaald, maar mocht iemand het antwoord weten...

Raymond
 
Ha,


>Het tentdoek is van
>katoen. Met het droge weer ging alles goed, maar vanmorgen
>begon het behoorlijk te regenen en was de tent een zeef.
>Hij lekte aan alle kanten, zelfs in het doek boven het
>slaapgedeelte zaten lichte plekken en lekte hij door. Toen
>wij vanmiddag bij >>knip<< kwamen vertelde de eigenaar dat
>dit bij een tentdoek van katoen vaak voorkomt en dat het
>opgelost is als de tent eenmaal weer opgedroogd is. Hierna
>zouden we er geen hinder meer van ondervinden.

Ik kan het niet laten even hier een opmerking bij te zetten: De lekkage is vaak voorbij als het weer opgedroogd is, maar wacht maar tot het weer begint te regenen ;-)

En nu weer serieus verder :)

Bij onze scouting hebben we alleen maar katoenen tenten. Van deze tenten is het bekend dat ze goed onderhouden moeten worden en regelmatig geimpregneerd moeten worden. Het is echt niet zo dat een tent 1 keer doorlekt en daarna 'waterdicht' is, helemaal niet zelfs, als een tent eenmaal lekt, is het eerste wat je moet doen als de tent droog is, impregneren!

Het gaat hier om een tunnel, dat maakt het alweer iets lastiger, maar koepels en 'punttenten' (jeweetwel, zo'n ouderwets model...) hebben een dusdanig schuin dak dat water er wel snel en makkelijk genoeg van afloopt, vergelijk het met een theedoek die je onder de kraan houdt: Hou hem strak en scheef, dan komt er geen water doorheen (tenzij de straal te hard staat), en zo gauw de straal dus te hard is of de doek niet strak genoeg staat, gaat het lekken. Ook als je met iets er tegenaan drukt, gaat het op die plek ook lekken. Dit valt te vergelijken met een tent. Het doek moet strak en schuin staan, dat weten we allemaal wel.

Een tunnel heeft een stuk in het dak dat bijna horizontaal staat, daarop krijgt water mooi de kans om langer te blijven liggen, daar kan het dus makkelijker gaan lekken, en al helemaal als het om katoen gaat (natuurlijk materiaal, niet waterdicht uit zichzelf). De moderne materialen zijn dus van zichzelf al meer water afstotend, maar de (niet per se) oudere katoenen tenten moeten geimpregneerd worden om de stof waterdicht te houden (beetje vergelijkbaar met een wax-broek)!

Mijn tip dus, tent eerst goed laten drogen, daarna goed impregneren en hem (thuis) testen voordat je weer op vakantie gaat, dan denk ik dat je een hoop plezier van je tent kunt hebben.

Gr,
Maarten
-toch maar een gore-tex tent :7

Outside the doorway, there is life, undiscovered, undefined...
(The Analog Project)

www.theanalogproject.tk
 
Flauwekul die verzadiging. Helemaal eens met de reactie van Maarten, alleen..... als een tent nieuw is hoort deze goed geimpregneerd te zijn, dit is dus gewoon een foute levering. Dat met die lichte plekken maakt me nog meer wantrouwig. Ik heb 20 jaar met een vouwwagen getrokken met m'n (niet wandelende) gezin. Dat was ook een katoenen tent en wel een met een vrij plat dak, waar ook water op zou kunnen blijven staan, vooral als de tent niet goed afgespannen was. Eens per 2 jaar impregneerde ik het doek. Nooit last gehad, alleen op sommige plekken waar het doek contact had gehad met een ander materiaal b.v. er was iets van slaolie of zo overheen gegaan, ontstond altijd een lichte plek als het regende. Overigens kwam het water er dan nog niet doorheen.

Mijn advies: terugbrengen die tent.

Nico
 
Nico,

niemand is verplicht een tent geimpregneerd te leveren. Er zijn een aantal, ook duurdere tenten die je zelf eerst moet sealen omdat de fabrikant dat liever aan jezelf overlaat (!). Er is denk ik geen sprake van een verkeerde levering maar is het gedaan om budgettaire redenen.

Wat de lekkage betreft. Echt helemaal vreemd komt me dit niet voor. Ik weet het niet meer zeker, maar ik heb vaker gehoord dat een tent de eerste keer niet waterdicht is maar dat het doek zich nog moet 'zetten'. Denk maar aan zwelgaren dat pas waterdicht wordt als het nat is. Het is natuurlijk vervelend als de verkoper het vergeet te zeggen en dat je er tijdens je vakantie achterkomt. Wat ik meestal mensen adviseer (ik ben geen verkoper maar mijn collega's denken dat ik er verstand van heb) als ze iets weerbestendigs willen aanschaffen ze dit eens goed moeten testen onder de kraan: kleding onder de douche en een tent onder de tuinsproeier (vooropgesteld uiteraard dat je die hebt).

De verschillende 'lichte' plekken en 'onbekend merk tent' zijn aan de andere kant niet echt geruststellend te noemen. Gewoon onder de sproeier en testen die hap. Is hij van fabriekswege niet geimpregneerd, moet je dat eerst doen natuurlijk (lekker werkje). Pas op met een spray, want die slaat al je longblaasjes dicht.

groet
Richard

- droomt van zijn Lowlandje in de achtertuin van Chamonix
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan