Jas beter waterdicht/waterafstotend maken

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Mark D, 25 nov 2009.

 1. Ik heb een Golite Paradigm softshell. De jas heeft een zeer goed ademend vermogen (voor mij heel belangrijk) en hij is tot op zekere hoogte waterdicht. Hier in Nederland kan ik meestal ongeveer een half uur door de regen lopen voordat het vocht door de jas heentrekt. Volgens mij heeft de jas geen waterafstotende coating. Al het water blijft op de stof liggen en trekt er vervolgens in.

  Is er een manier om de jas beter waterdicht te maken zonder het ademend vermogen van de jas aan te tasten? Is er bijvoorbeeld een soort teflonspray waardoor de regendruppels mooi van de jas afglijden?
   
 2. Ik denk dat het heel lastig wordt, als je wilt dat de jas net zo ademend blijft. Dat is namelijk het idee van een softshell: heel goed ademend, enigzins waterafstotend, maar niet langdurig waterdicht.

  Als je je jas zou behandelen met siliconenspray, zal het ademend vermogen heel veel minder worden, maar dan wordt 'ie wel waterdicht.

  Als je alleen weer meer afpareling wilt (net als toen de jas nieuw was), dan kun je hem misschien wassen met een impregneermiddel voor Goretex. Dat zul je daarna alleen regelmatig moeten herhalen, want als de jas eenmaal een keer gewassen is, dan neemt de stof daarna sneller weer water op (is mijn ervaring).

  Maar misschien hebben anderen nog andere ideeën.

  Saskia
   
 3. >Is er een manier om de jas beter waterdicht te maken zonder
  >het ademend vermogen van de jas aan te tasten?

  NEEN!  Das een simpel antwoord en het is waar. Nee, je gaat je jas niet waterafstotender krijgen zonder het ademende vermogen aan te tasten. Punt.

  Een softshell is ontwerpen voor winterse omstandigheden: koud, maar droog. De stof is dus goed ademend en duurzaam waterafstotend, maar niet waterdicht. Voor waterdichtheid zijn er coatings en laminaten, maar die ademen niet zo goed.

  Dit is echter geen probleem. Er is namelijk maar een reden waarom je zweet: je lichaam is te warm en wil zich koelen middels zweet (het vocht onttrekt warmte van je lichaam waardoor het je lichaam koelt). Als je dus gaat zweten (in een waterdichte jas), ben je te warm gekleed. En daar licht het probleem bij de meeste mensen. Men is gekleed voor de huidige activitiet: dunne onderlaag met dunne softshell bij koele temepraturen. Het gaat regen dus de waterdichte jas gaat over de shoftshell heen aan: meer isolatie bij dezelfde activitiet, waardoor het lichaam warm wordt en gaat zweten. De truc is dus: softshell uit, regenjas aan.

  Als ik een hardshell draag heb ik tot rond het vriespunt vaak niet meer nodig dan een zeer dun synthetische basis laag. Mijn lichaam blijft daardoor aan de koele kant van comfortabel, waardoor ik niet zweet en een waterdichte jas prima werkt. Dit houdt in dat ik dus niet een warm gevoel heb in mijn jas, meer eerder een ietsje koud gevoel. Dit kan prima doordat ik weet dat de aerobische activiteit me genoeg warm houdt. Zodra ik stil sta, heb ik dan wel direct extra isolatie nodig.

  Moraal van dit verhaal: als je zweet ben je te warm gekleed en moet er wat uit. Dunne laagjes houden je lichaam beter op temperatuur dan een enkele dikke.

  Eins
   
 4. hyz

  hyz

  >Moraal van dit verhaal: als je zweet ben je te warm gekleed en
  >moet er wat uit.

  Als je je inspant zweet je. De één zweet meer dan de ander.

  Als je bergop loopt trek jij dus een laagje uit, om die vervolgens weer aan te doen als het weer vlak wordt?

  grtz
  Henk
   
 5. >>Moraal van dit verhaal: als je zweet ben je te warm gekleed
  >en
  >>moet er wat uit.
  >
  >Als je je inspant zweet je. De één zweet meer dan de ander.
  >
  >Als je bergop loopt trek jij dus een laagje uit, om die
  >vervolgens weer aan te doen als het weer vlak wordt?

  's Winters kan het een probleem zijn als je teveel zweet, zeker als je kampeert en niet goed je kleren kunt drogen. Er zijn mensen die dat oplossen door alleen in een ondertruitje en een winddichte jas te skiën en het dan de hele tijd een beetje koud te hebben, zodat ze niet zweten. En dan tijdens een stop een dikke trui aantrekken.

  Maar vaak is niet te voorkomen dat je zweet bij inspanning. Dus is een andere conclusie dat je je misschien wat minder moet inspannen (langzamer omhoog) als je wilt voorkomen dat je nat van het zweet wordt.

  Linda
   
 6. Mark,

  Belangrijk is dat je softshell schoon blijft, dus regelmatig wassen met een non-detergent wasmiddel (liefst Nikwax Tech Wash) houdt de ademende werking op peil.
  Je kunt de waterafstotende eigenschappen verbeteren door het jack na het wassen te impregneren met Nikwax softshell proof. Dit tast de ademende werking niet aan en verbetert de waterafstotende werking.
  Softshell proof legt namelijk geen laag op je jack maar omkleed de vezel. Voor meer info kun je terecht op de site van Nikwax. www.nikwax.nl

  Ik weet dat dit verhaal gekleurd is maar dat ben ik zelf ook.

  Kees Kolbe.
  Nikwax benelux.
   
 7. [...]
  > dus regelmatig wassen met een non-detergent wasmiddel

  Maar wat is nu precies een "non-detergent" wasmiddel?
  Een wasmiddel dat niet schoonmaakt?

  Volgens mij ontkom je er niet aan dat als je kleding schoonmaakt,
  de waterafstotende werking van daarop aangebrachte middelen
  langzaamaan verdwijnt.

  Wat wel scheelt, denk ik, is om een zo zuiver mogelijk wasmiddel te gebruiken,
  dwz, een wasmiddel dat goed uitspoelt en zo min mogelijk hydrofiele bestanddelen achterlaat -- dus bv. in ieder geval geen vloeibaar wasmiddel gebruiken?
   
 8. Beste Kees,

  Ik geloof best dat Nikwax de waterafstotende eigenschappen versterkt, maar ik geloof niet dat het daarbij de ademende werking niet verminderd. Kun je dit hard maken met een test document, getest door een onafhankelijk bureau volgens industrie standaard?

  Eins
   
 9. Ik wil graag een notitie plaatsen bij het woord " ademend "

  Een jas van welke stof dan ook die water en winddicht is of 1 van beiden ADEMT NOOIT.

  Men noemt dit ademen maar eigenlijk is het condensatiecontrole.

  Het binnenlaminaat neemt vocht op en plaatst dit in een tussenlaag.
  Zodra binnen en buiten temperatuur gelijk zijn wordt het vocht afgevoerd. Als het laminaat goed werkt is er al een grote hoeveelheid vocht verdampt voor het in de tussenlaag aankomt. In het Engels noemt men dit wicking. Zelfde principe zie je bij dubbelglas daar komt ook geen condens op het binnenste raam

  Een jas die dit heeft is de Quantam van Keela.
   
 10. >Beste Kees,
  >
  >Ik geloof best dat Nikwax de waterafstotende eigenschappen
  >versterkt, maar ik geloof niet dat het daarbij de ademende
  >werking niet verminderd. Kun je dit hard maken met een test
  >document, getest door een onafhankelijk bureau volgens
  >industrie standaard?
  >
  >Eins

  Beste Michiel,

  Wat een poep vraag, jij durft wel zeg...

  En om op zo'n manier het product van een fabrikant in twijfel te trekken, ongeacht welke fabrikant nogal een rare stap.
  "hard maken dmv een test door een onafhankelijk bureau volgens industries standaard"

  Rest mij de vraag: "Wie denk jij dat je bent dat je dit zo even kunt vragen?"

  Martijn
   
 11. RE: Softshell

  Waterdicht inderdaad niet. Waterafstotend wel maar verwacht daar niet te veel van. Meestal is het effect te snel uitgewerkt.

  En een soft shell is maar een soft shell voor zover je die gebruikt als een soft shell. Er zijn genoeg voorbeelden van personen die een soft shell vragen maar eigenlijk gewoon een regenjas willen of iets dat 'm of haar warm houdt.

  Iedere persoon is anders dus voor iedere persoon moet bekeken worden wat de ideale oplossing is.

  PS: probeer er ook achter te komen met wat je soft shell oorspronkelijk behandeld werd. Nikwax maakt gebruik van EVA terwijl het goed kan dat de waterafstotende laag oorspronkelijk gebruikt maakte van fluorocarbonen. In één en ander mengt niet zo graag waardoor het resultaat suboptimaal is.
   
 12. RE: Softshell

  non-detegerend wasmiddel = elk product dat je dus niet hebt staan.
  Laat moeder de vrouw nu net het geld uitgeven aan Ariel, Dash, Persil, ... omdat het zo goed werkt.
  Niet-detegerende wamiddelen bestaan zeker en waren ooit zelf de norm (bij gebrek aan beter). Probeer pure zeep of zeepvlokken (bij Kruidvat ?) of ga direct voor de duurdere oplossing en koop Nikwax Tech Wash, Grangers Cleaner, ... of iets dergelijks.
  Vergeet ook niet oude resten uit je wasmachine te verwijderen. Ooit zo'n apparaaat proberen kuisen? Vreselijk wat voor troep er in blijft hangen.
   
 13. Dag Kees,


  Hoe je het ook wendt of keert het gaat altijd ten koste van het
  "ademend" vermogen van een jas. Met een slechte inliner zweet je werkelijk uit je jas. Voorbeeld van een Goretex product.

  Ryan
   
 14. Hallo allemaal!
  Ik heb zelf goede ervaringen met Softshell proof zowel op mijn Apex Handschoenen als bij mijn "gewone" softshell met windstopper membraam.

  En om ff op eins z'n inbreng te komen : ik heb bij geen van beide verschil gemerkt in het ademd vermogen, maar ik kleed me wel altijd (bewust) wat aan de koude kant.

  Grtjs
   
 15. RE: Softshell

  Klopt als een bus!
  En het is mischien lullig voor kees kolbe, maar veel van mijn GTX kleding wordt door de kleding fabrikant Grangers 30'c proof aanbevolen ...
  Is wel weer een kleine aanslag op ons milieu :(:(:(
   
 16. >Beste Michiel,
  >
  >Wat een poep vraag, jij durft wel zeg...
  >
  >En om op zo'n manier het product van een fabrikant in twijfel
  >te trekken, ongeacht welke fabrikant nogal een rare stap.
  >"hard maken dmv een test door een onafhankelijk bureau volgens
  >industries standaard"
  >
  >Rest mij de vraag: "Wie denk jij dat je bent dat je dit zo
  >even kunt vragen?"
  >
  >Martijn

  Nou Martijn,

  Zo poep is die vraag helemaal niet. In de textiel industrie is het heel normaal om allerlei testen op textiel uit te voeren. Zo wordt ieder laminaat voordat het het GTX stempel dragen mag vele malen gewassen in de ene test, dagen lang geschuurd in de andere test, het ademend vermogen (ASTM of ISO, waarbij ik de ISO test beter vind) wordt uiteraard bepaald en de prototype jas wordt een halve dag in een regen kabine gestopt op een pop met sensoren die 'voelen' of de jas ergens door lekt. Schoenen worden bv in een loop bak gestopt. Das een machine die het doorbuigen van de neus van de schoen een paar duizend keer uitvoert terwijl de schoen in een bak met water staat. Ik ben er letterlijk op afgestudeerd.

  Ik weet zeker dat Kees beweringen als dat Nikwax het admend vermogen niet aantast niet uit zijn duim zuigt en dat Nikwax haar producten wel degelijk getest heeft op wasbaarheid, slijtage gevoeligheid en admend vermogen. Mijn vraag om de test resultaten hiervan te zien is hooguit brutaal, maar poep is het zeker niet.

  Het kan zijn dat NW de test gegevens niet (volledig) openbaar maakt, dat mag, snap ik ook best, maar ik mag er als consument/gebruiker best naar vragen. Vind ik.

  Eins
   
 17. RE: Softshell

  En dan vraag ik me weer af hoeveel Grangers daarvoor betaald heeft.....:+
   
 18. RE: Softshell

  >En dan vraag ik me weer af hoeveel Grangers daarvoor betaald
  >heeft.....:+

  Niets denk ik. De waterafstotende laag op GTX laminaten is een Fluoro Carbon. Omdat GTX zelf ook een combinatie van Fluor en Koolwaterstoffen is: ePTFE. De F staat voor Fluor, de E voor Ethyleen, wat bestaat uit Koolwaterstoffen. Grangers bestaat ook uit Fluro Carbon en das geen toeval. Vandaar dat Grangers vaak aangeraden wordt.

  Fluoro Carbon is wel slecht voor het milieu. Nikwax is volledig natuurlijk en belast het milieu niet, maar bestaat dus niet uit Fluoro Carbon.

  Eins
   

Deel Deze Pagina