(Hout)brander

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Boin, 2 mei 2017.

 1. Ik kom toch nog een keertje met een vraag.

  Ondertussen heb ik het hele slaap gedeelte zo goed als geregeld (nogmaals dank voor alle goede en fijne adviezen die ik hier gekregen heb!) en ben ik bij het koken aanbeland.

  Nu zit ik erover te denken om een houtbrander te kopen met een alcohol of esbit brander als back-up. Als we in juni 4 weken naar Zweden gaan, dan lijkt mij dit wel een handige en lichte optie.

  Echter is het nog niet zeker of we naar Zweden gaan en het alternatief zou dus 4 weken Frankrijk zijn. Ik vraag mij echter af hoe Frankrijk in juni tegen houtbranders aankijkt? Aangezien het daar dan toch allemaal wat droger is. Weet iemand hier dat? Want als houtbranders dan nergens zijn toegestaan, is het misschien weer niet zo’n handige keuze. Ik las namelijk hier op de site dat in Spanje bijvoorbeeld de houtbrander vaak niet toegestaan is.
  En als een houtbrander op sommige plaatsen niet mag, mag je op die plekken dan wel met een alcohol brander koken? Ik heb namelijk ergens gelezen dat bij de negatieve punten van een alcohol brander stond dat deze verboden zijn als er een ‘fire ban’ is. Dit stond niet bij de gas/benzine branders. Dit was wel een Amerikaanse site, dus misschien dat dit ook per land verschilt?
  Maar kan het in Frankrijk dus ook voor komen dat je wel met een gasbrander mag koken, maar dus niet meer met een alcohol brander? En kan het misschien ook voorkomen dat je soms helemaal niet met een brander mag koken?

  Ook vraag ik mij af of de efficiëntie van een hout-gas brander opweegt tegen de veel hogere prijs? Als ik zo kijk dan kost bijvoorbeeld de Solo stove bijna 90 euro, terwijl bijvoorbeeld de simpele bushbox maar 30 euro kost, dat scheelt nogal. Merk je dat ook echt tijdens het koken? Tijd hebben we genoeg, dus als het iets langer duurt is dat voor ons niet zo erg.

  Solo stove:
  https://www.solostove.com/solo-stove-lite

  Bushbox:
  https://www.bushcraft-essentials.com/english/bushbox-outdoor-pocket-stove.html

  Alvast bedankt!
   
 2. Ik vraag me eigenlijk af waarom je voor een houtbrander zou gaan? Veel gedoe en weinig efficiënt. Je hebt daarnaast ook te maken met nat hout bij regen en dat soort dingen. Ik weet niet waar je van Frankrijk gaat, maar in het zuiden zijn ze vanwege bosbranden wel streng.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 3. Nog ter aanvulling..
  Ik heb zelf een optimus crux. Gas bidons zijn overal te krijgen. Niet onbelangrijk. Werkt zeer goed.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 4. Tom van Maanen

  Tom van Maanen Lid Club Hiking-site.nl

  Een houtbrander (Bushbuddy) gebruik ik in Scandinavië. Geen problemen met het vliegtuig en geen gesjouw met brandstof. In andere delen van Europa, waar ik met eigen vervoer heen ga, gebruik ik een Optimus Svea benzinebrander. Fool proof, makkelijk in gebruik en benzine is overal verkrijgbaar. Past bovendien, evenals de Bushbuddy, prima in mijn Snow Peak titanium setje.
  Gr,
  Tom.
   
 5. Bedankt voor de reacties!

  De reden dat ik bij een houtbrander uitkwam is eigenlijk vooral door de alcoholbrander. Ik ben opzoek naar een lichte en goedkope brander waarvan de brandstof makkelijk te verkrijgen is. Van gasbranders lees ik toch veel dat de gas tankjes moeilijk te vinden kunnen zijn. Waarschijnlijk zal dit in Frankrijk niet zo'n probleem worden, omdat je daar veel meer in de bewoonde wereld bent, maar in Zweden gaat het denk ik lastiger worden. Vandaar dat ik gas eigenlijk liever niet wil. Een benzine brander of multifuel brander lijken mij dan beter geschikt, alleen daarvan staat de prijs mij weer een beetje tegen. Ondertussen zijn bijna alle centjes op en ik heb ook nog een nieuwe rugzak nodig, dus dan spendeer ik liever iets minder aan de brander en iets meer aan de rugzak. Zodoende kwam ik bij de alcohol brander uit. Ook omdat alcohol bijna overal wel te krijgen is.

  De trangia lijkt mij wel fijn, ook omdat je daar de vlam nog een beetje van kan regelen met het dopje. En aangezien een alcohol brander eigenlijk altijd een windscherm nodig heeft, lijkt het mij net zo handig om dat windscherm dan een houtbrander te laten zijn. Vandaar dat ik bij de houtbranders uit kwam, ook omdat een alcohol brander alleen misschien een beetje te beperkt is. Aangezien we in Zweden veel door bossen zullen lopen, lijkt mij dit gewoon erg handig en leuk. Bij regen kan je dan altijd terug vallen op de alcohol brander. Maar als in Frankrijk de houtbrander dus niet mag, dan hebben we alleen maar de alcohol brander (eventueel nog met esbit) en ik vraag mij af of dat dan wel zo handig is? Waar we trouwens precies in Frankrijk gaan lopen is nog niet helemaal duidelijk, als we daar gaan lopen dan waarschijnlijk ergens in de heuvels/laag gebergte aan de oost grens. In ieder geval niet in hoog gebergte (Alpen/Pyreneeën), daar zijn we te onervaren voor.

  Efficiënt hoeft het trouwens niet perse te zijn, wij hebben de tijd en zijn niet van plan om elke dag 30+ km te gaan lopen. Gewoon rustig aan doen, en van de natuur genieten staat voorop.

  Marla, bedankt voor de tip. Dat ziet er uit als een handig ding. Helaas valt deze wel een beetje buiten het budget ben ik bang. Ik zoek toch eigenlijk het liefst iets waarbij ik onder de 100 euro kan blijven.
   
 6. Of een setje van Vargo (brander en windscreen): https://www.vargooutdoors.com/stoves.html icm een fuel bottle van Trangia (0,5 liter bv). Op meer plaatsen te krijgen en compact/licht. Kijk ook eens op Amazon Duitsland voor gunstige prijzen. Je blijft zeker ruim onder de € 100.

  Verstuurd vanaf mijn S60 met Tapatalk
   
 7. Een caldera cone lijkt mij ook echt een heel handig kooksysteem, maar vind het inderdaad wat duur. Voor die reden ben ik van plan om zelf zo'n ding te maken, er bestaat namelijk een script voor. Als je een beetje handig bent en tijd hebt kan je eens een kijkje nemen op dit draadje. Daar kan je allerlei tips vinden over hoe je dit zou moeten doen. Voor de combinatie van alcohol/esbit én houtvuur gebruik je best titaniumfolie omdat die resistenter is tegen de warmte.

  Indien je niet de MYOG route op wilt gaan is er in de UK ondertussen ook iemand die soortgelijke systemen maakt maar die iets betaalbaarder zijn en zonder eventuele importkosten. Neem maar eens een kijkje hier: http://www.storminstovesystems.co.uk/ti-stove-system/
   
 8. De fransen barbequen met grote vlammen door het hout, dus met hout koken op een camping dat zal, afgezien van erge, droogte geen probleem zijn. Gewoon in het bos zou ik persoonlijk daar niet aan beginnen.
   
 9. hyz

  hyz

 10. Zo veel keus! 'Gelukkig' heb ik geen tijd meer om iets uit China te laten komen.

  Melksnor, die link is ook wel interessant, maar nog steeds een beetje aan de dure kant voor mij momenteel. En zelf maken zie ik mijzelf ook nog niet zo heel snel doen, helaas.

  Dat Vargo setje heb ik inderdaad ook naar zitten kijken en dan in combi met een trangia. Maar ik denk dat ik momenteel toch maar gewoon voor de Bushbox ga, die is goedkoop, heeft een dichte onderkant en er past een trangia in. Dan zit ik nog mooi onder de 50 euro. Verder zijn de reviews ook wel redelijk van deze brander, wat ik zo kon vinden.

  Ik wil trouwens wel voornamelijk gaan wild kamperen, dus dan is de houtbrander misschien niet heel handig in Frankrijk. Maar zou ik dan wel gewoon de alcohol brander mogen gebruiken, denken jullie, of kunnen ze daar ook al moeilijk over gaan doen?
   
 11. Op het moment dat je al aangesproken zou worden op je brander heb je bij wildkamperen al een groter probleem, toch? En als je door onachtzaamheid een bosbrand zou veroorzaken maakt ook niet meer uit welke brander
  je bij je had.

  Marla
   
  Derek-Jan en BertusS vinden dit leuk.
 12. Het probleem met een alcoholbrander is dat je hem om kan stoten en dat de boel dan meteen in lichterlaaie staat omdat de brandende alcohol er uitstroomt. Nou ben ik niet de meest georganiseerde en ik loop nogal eens te rommelen dus ik weet niet of ik een goed voorbeeld ben maar mij is dat dus wel eens overkomen. Gelukkig onder natte omstandigheden dus geen probleem maar ik zou in de zomer geen alcoholbrander gebruiken in het zuiden tijdens wildkamperen. Als je een schone vlakke ondergrond of een tafel hebt is het niet zo'n probleem maar die ontbreken nogal eens tijdens wildkamperen. Je hebt ook alcoholbranders waar iets gazigs in zit zodat de alcohol er niet meteen uit klotst geloof ik. Verder zie je bij daglicht niet goed of de alcohol brandt of niet, dat kan ook tot ongelukken leiden. Ik heb verder zelf ook een houtbrander maar gebruik hem eigenlijk zelden. Het is wel heel leuk vind ik maar meestal zijn de omstandigheden niet zodanig dat ik hem kan gebruiken. Ik wil geen rooksignalen uitzenden tijdens het wildkamperen :)
   
 13. Marla, met wildkamperen bedoel ik trouwens bivakkeren, wat volgens mij op de meeste plekken wel gewoon toegestaan is (zolang je je natuurlijk aan de regels houdt). Als er eenmaal een bosbrand is, dan maakt de oorzaak inderdaad niet zoveel meer uit. Maar ik heb het gevoel dat de kans om een bosbrand te veroorzaken met een alcohol brander wat groter is dan met een gasbrander. Vandaar dat ik mij afvraag hoe een Franse boswachter dus tegen zo'n alcohol brander aankijkt. En, ongeacht wat de Fransen ervan vinden, of het dus überhaupt wel verstandig is om met een alcohol brander te gaan koken, een bosbrand wil ik liever niet op mijn geweten hebben. Maar misschien dat dit met goede voorzorgsmaatregelen helemaal geen probleem hoeft te zijn? Als ik zo op het internet kijk, dan krijg ik namelijk het gevoel dat er best nog wel wat mensen met een alcoholbrander aan het wildkamperen zijn. Dus misschien maak ik mij wel gewoon druk om niets.

  irisboot, mmm, ja daar heb je wel een goed punt. Zou het helpen om een stuk aluminium folie op de grond te leggen, zodat als de brander omvalt, de alcohol op het folie valt en zodoende niet het bos in de fik gestoken wordt? Of denk ik nu iets te makkelijk?
   
 14. Dat bivakkeren in Frankrijk op de meeste plekken gewoon toegestaan is is trouwens niet zo hoor.
  Er is geen wet die vrij kamperen verbiedt, maar wel een lange reeks plaatsen waar het verboden wordt. In de praktijk kan het bijna nergens omdat gemeenten eigen regels hebben die het verbieden. Zo is het natuurlijk moeilijk om te wildkamperen én je aan de regels te houden ;)
   
 15. Oh, echt? Bij wat ik zo kon vinden op internet, kreeg ik het gevoel dat Frankrijk nog wel redelijk open staat voor bivakkeren. Zelfs in bijvoorbeeld de Chevennes waar duidelijk bij staat dat bivakkeren verboden is, las ik dat je op sommige plekken nog steeds wel langs de GR mag kamperen (al zag ik inderdaad dat het gebied waarin het niet mag, de laatste jaren wel wat groter geworden is).
  Maar dit is in de praktijk dus niet meer zo?
   
 16. De regelgeving in Frankrijk is redelijk simpel, maar daarmee ook meteen weer niet zo simpel....
  Er zijn een beperkte nationale regelgeving:
  - Bij overnachten op priveterrein heb je toestemming van de eigenaar nodig
  - Je mag niet overnachten op het strand
  - Je mag niet overnachten in het zicht van historische plekken, zowel architectonisch, cultureel of natuurlijk.
  - Je mag niet overnachten binnen een straal van 200m van een bron die voor drinkwater wordt gebruikt.
  - Voor nationale en regionale parken is wildkamperen verboden, maar bivakkeren over het algemeen onder voorwaarden toegestaan.
  - Op het overige openbare terrein mag je alleen overnachten als de gemeente daar toestemming voor geeft.

  En in dat laatste zit 'm de grap: je zou je dus iedere keer moeten afvragen in welke gemeente je zit, en of juist die gemeente wel of geen verbod op overnachten heeft ingesteld. En dat betekent eigenlijk naar de Mairie gaan om het te vragen, maar daarmee is de charme van wildkamperen wel weer weg natuurlijk :)

  In bepaalde delen van Frankrijk (en die delen worden steeds groter) is het gewoon totaal verboden. De reden is dat bv in het noorden van Frankrijk, maar ook juist richting de Middellandse zee, er steeds meer gekampeerd wordt door bv vluchtelingen uit Afrika en het Midden Oosten. Aangezien men geen zin heeft om per individueel geval te moeten bekijken of je een illegale vluchteling bent of een welwillende hiker heeft een toenemend aantal Maires wildkamperen en bivakkeren gewoon verboden....

  Groetzels,
  Dennis
   
 17. Heel erg bedankt voor je reactie! Dan wordt het dus even heel goed uitzoeken waar we gaan lopen als we naar Frankrijk gaan. Ik schok wel even, omdat we sowieso een weekje naar de Vogezen willen om alles uit te testen enzo, maar wat ik zo kan vinden mag je daar nog wel gewoon bivakkeren, met uitzondering van bepaalde gebieden. Dus dat gaan we maar eerst even doen, en dan daarna maar eens kijken hoe en waar we verder willen gaan lopen.
   
 18. hyz

  hyz

  Als het omvallen van de brander voor een bosbrand zorgt, ben je niet verstandig bezig. Je richt de kookplek zo in dat er (nagenoeg) geen risico op brand is. Met de ene brander/brandstof moet je iets meer maatregelen treffen dan de andere.

  Ik vind de eigen inschatting belangrijker dan wat de regeltjes zeggen.
   
 19. Zoals het voorbereiden, maak een ruimte vrij van 1 vierkante meter. Dan voorkom je een brand. Ook een alcoholbrander kan loeiheet worden. Gras en takjes kunnen brand veroorzaken.
  Les 1 bij scouts die koken.  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   

Deel Deze Pagina