Hoi :) vraagje over bivakeren

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door Wickie, 16 jun 2014.

 1. Hoi hickers, ik zal mij even kort voorstellen.
  Ik ben een man rond de 23, geniet een Wajonguitkering en kom uit IJmuiden.
  Af en toe reis ik hier en daar rond. Dat is meestal in Nederland om wat verre vrienden op te zoeken zoals in Vlaanderen of Friesland, maar ook in het buitenland zoals Andalousië om gewoon lekker op tocht te gaan.
  Ik had besloten vaker te fiets te gaan en buiten te overnachten als ik in etappes mijn tocht naar bestemming maak. Zo op reis gaan heeft iets spiritueels en dat spreekt mij erg aan. Ik houd ervan om veel in de natuur te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten en ik ben erg geïntereseerd in religie en dingen zoals sterrenkunde.

  Omdat ik geen geld heb voor al die dure dingen zoals campings, hotels, hostels en ik ook liever openbaar vervoer beperk en liever de fiets pak, overnacht ik net als ik hierboven schreef buiten in de bosjes.
  En telkens je aan verblijfsregels te houden van campings en dergelijke bied je niet echt de vrijheid om de luizen van je af te schudden.
  Uiteraard had ik wel gespaard voor al die dure lichtgewicht spullen. Mijn tent is een gecamoufleerde eenpersoons enkelboogstentje die de boswachter, hoop ik, nooit ziet.
  Mijn vraagje:
  Ik vroeg mij af of er wettelijk een verschil is tussen wildcamperen en bivakkeren?
  En ik weet dondersgoed dat wildcamperen strafbaar is, maar geld dat ook voor een nachtje bivakkeren?
   
 2. Er is geen wet meer die wildkamperen verbiedt. Die wet was overigens gebasseerd op het overnachten in een kampeermiddel. En dat kampeermiddel was erg ruim gedefinieerd zelfs een bivakzak viel eronder.

  Tegenwoordig is het allemaal lokaal geregeld in de Algemene verordeningen (APV) van gemeenten. Meeste gebruiken de standaard APV bepaling van de Vereniging Nederlandse gemeenten. Ook deze maakt het kamperen buiten een aangewezen kampeerterrein onmogelijk. Misschien dat sommige gemeeneten dit nog niet in de APV hebben opgenomen.

  Verder geld er ook natuur en milieuwetgeving. Die verbiedt het ondermeer flora en fauna te vernielen of te verstoren. ook die wetgeving wordt gebruikt om nachtelijke bezoekers van natuurgebieden te straffen.

  Kortom er is geen verschil tussen bivakeren of kamperen het blijft in NL strafbaar. meer succes heb je door gewoon toestemming te vragen bij particulieren.
   
 3. Misschien zijn de paalkampeerplaatsen iets voor je. Er moet hier op het forum wel een link naar overzicht te vinden zijn hierover. Kun je gratis staan. Vaak is er alleen een waterpomp.

  Ook in België hebben ze momenteel bivakzones. www.bivakzone.be

  Verder zijn de NTKC-kampeerterreinen misschien interessant voor je. Jaarcontributie 41,50 en per persoon per nacht 3 euro. Kun je het hele jaar terecht en de terreinen liggen verspreid over heel Nederland. www.ntkc.nl

  Ook zijn er nog natuurkampeerterreinen van het groene boekje. Boekje met terreininformatie kost 15 euro per jaar. Per overnachting verschilt het per terrein, maar reken op 11 -15 euro per nacht. Niet heel goedkoop, maar wel enorm veel keus. www.natuurkampeerterreinen.nl

  Anders inderdaad gewoon bij mensen in het buitengebied vragen of ze een plekje hebben voor de nacht. Geen idee of dat tegenwoordig nog lukt, maar bij een boerderij met erf heb je de beste kansen.

  Wildkamperen is zoals je weet verboden en kan worden beboet. In natuurgebieden wordt 's zomers veel gecontroleerd op overtredingen. Ook langs watertjes waar vissers zitten is veel controle. Wildkamperen in rustgebieden is zelfs een misdrijf. Naast APV's en Flora- en faunawet zijn er ook nog erg veel regels rondom grondeigendom en toestemming voor gebruik enzo. De vraag is dus wat 'voordeliger' is: wildkamperen met het risico op fikse boetes of goedkope overnachtingen zoeken.

  Saskia
   
 4. Hoi, leuk dat je lekker buiten wilt zijn. Niets zo leuk als zomaar ergens overnachten. Hier misschien wat links waar je wat aan hebt:
  - paalkamperen in NL, de link waar Saskia het over heeft is http://www.hiking-site.nl/routes_paalkamperen.php
  - in dit recente draadje wordt ook over wildkamperen geschreven, leuk om eens te lezen: http://www.hiking-site.nl/prikbord/showthread.php?t=11393&highlight=struinen
  - regelgeving in Europa uit 2012, incl verschil tussen bivak en kamperen: http://cdn2.oppad.nl/wp-content/uploads/op3-2012-wildkamperen.pdf

  En vooral, veel plezier!!
  Groet,
  Iris
   
 5. kamperen

  Wellicht kun je kosten besparen door je vakantie in te korten en zodoende op een eenvoudige boerencamping te staan. De paalkampeerplaatsen lijken me ook mooi, er is zat informatie te vinden op deze site.

  Ik weet ook niet, omdat je een Wajong-uitkering hebt, hoever je lichamelijke beperkingen zijn? Iets om rekening mee te houden, want stel dat je bivak wil maken en je wordt weggestuurd, hoever kun je dan nog lopen of fietsen naar een PKP o.i.d.?

  Mirjam
   
 6. Hartstikke bedankt voor jullie informatieve reacties en de links!
  Er is dus inderdaad geen verschil tussen bivakkeren en wildkamperen hier in de Benelux. Ik ben het er mee eens dat moedernatuur beschermt moet worden desnoods door een bepaalde wet, het is dus meten met twee maten.

  Iris, onwijs bedankt voor die laatste link! dat steekt mij een hart onder de riem. Ik moet er maar met goed geloof vanuit gaan dat ik niet betrapt wordt :cool: en gewoon lekker koest blijven.

  Mijn conditie is top in orde, Mirjam ;) ik heb alleen ADHD.
   
  Laatst bewerkt: 17 jun 2014
 7. hyz

  hyz

  Zorg in ieder geval dat je je plekje netjes houdt en achterlaat. Dan is er minder reden om je acuut weg te sturen of te beboeten.
   
 8. Bivakkeren

  Weet je wat ik een nadeel aan wildkamperen en bivakkeren vind? Dat, als dit steeds vaker gaat voorkomen, dat de (lokale) overheid dan wellicht natuurgebieden kan afsluiten. Permanent, zodat je er zelfs overdag niet in mag. En dat zou jammer zijn.
  En wat ga je doen als je betrapt wordt? Blijf je rustig en kalm? Net als Saskia denk ik: Het geld wat je kwijt ben aan een boete kun je beter investeren in een camping, of de Eurolines-bus naar Frankrijk. Daar mag je, onder voorwaarden wel bivakkeren. Scandinavië zal helaas te duur zijn om naar toe te reizen.

  Zijn er voor jouw doelgroep geen vakanties met een reissom naar draagkracht?

  Mirjam
   
 9. hyz

  hyz

  In NL worden regels in het algemeen bedacht als er extreem misbruik wordt gemaakt. Vaak is één incident al voldoende. Normale overtredingen niet, enkel excessen.

  Ik zie dus weinig risico dat regels worden aangepast als je je gedraagt.
   
 10. Eens met wat Henk schrijft, zorg dat je zelf geen excess wordt of bent. bedenk altijd dat je 'te gast' bent. De stealth ongenodigde gast komt er altijd het langst mee weg :D
   
 11. Met alle respect en uit belangstelling:

  Is dat tegenwoordig voldoende voor een Wajong-uitkering?

  Vrgr. Carlo
   
 12. Eens, maar..

  Carlo, daar dacht ik ook aan, alleen vind ik het iets te veel off-topic. TS kan zich goed uitdrukken, weet echt wel wat-ie wil. Probleem is dat werkgevers dit niet altijd willen zien.

  En nog een nadeel van wildkamperen o.i.d.: Stel dat een paar lomperikken je pad kruisen en wederrechtelijk je spullen meenemen? Zonde, zeker als je lang moet sparen om het opnieuw te moeten kopen.

  Mirjam
   
 13. Sommige zware gevallen van ADHD wel ja, ook met respect.
   

 14. Dan doe je aangifte. Analogie je staat fout geparkeerd maar iemand sloopt wel je auto. En die lomperikken kom je ook tegen op een camping... het is een bekend probleem dat er soms wel eens dingen verdwijnen als je het onbeheert achter laat. Ik sla altijd maar weer een spreekwoordelijk kruisje als ik aan het standplaats kamperen ben maar fotoapparatuur, geld e.d. gaan altijd mee met me als we dan op pad gaan. Ja slaapspullen, eten, en andere kampeermiddelen zijn kostbaar maar je moet iets om te genieten hè.

  Beste remedie is niet je spullen onbeheerd laten. Ik ken overigens nog een quote van het bushcraft forum (liep ik een keer tegen aan). Daar was iemand die beweerde in duitsland een wild kamp opgemaakt te hebben en even een halfuurtje weg was om water te halen. Alles weg. Nu heeft dit verhaal een staartje waardoor je aan de waarheid hiervan kan gaan twijfelen maar het is maar even om het idee. Laat je spullen idd niet onbeheerd achter als je wildkampeert in een druk bevolkt land zoals nederland.
   
 15. Voor 'mijn gevoel' (voor wat het waard is) zijn mijn spullen op wildkampeerplekken veiliger dan op campings.

  Over excessen. Ik denk aan een groep jongeren die ik eens trof met drank en versterkte muziek. Ik ben de volgende morgen die plek gaan kijken en het was nu niet bepaald 'leave no trace'. Ik denk en hoop dat zulke dingen meer het probleem zijn in Nederland. Maar als ik ooit de kans krijg, zou ik daarover best wel eens een ervaren boswachter/beheerder/hoe-heten-ze onder vier ogen willen spreken. Vinden ze het vervelend wat ik doe of is het 'als ik het maar niet merk'? Richt ik met hoe ik het doe toch schade aan, ook al ben ik (voor mensen) heel stil en super low-impact?
   
  Laatst bewerkt: 19 jun 2014
 16. hyz

  hyz

  Heb ik wel eens gedaan: "gewoon doen".
   
 17. Eens

  Tuurlijk ben ik het met jullie eens, je kan beter de wildkampeerders van deze site hebben dan een groepje van die droeftoeters die er een bende van maken. Helaas zal een boswachter dat niet zo snel hardop zeggen..

  Mirjam
   
 18. Nee natuurlijk niet. Als ze het openlijk toestaan (voor sommigen) is het natuurlijk wachten tot dat de hangjongeren er een bende van gaan maken,... helaas :(
   
 19. maak geen geluid, geen licht of vuur en slaap niet langs een pad.
  dan is het moeilijk zoeken naar een kampeerder in een bos.
   

Deel Deze Pagina