Heupband en schouderbanden Osprey Ariel hergebruiken

Discussie in 'Discussie: Zelf materiaal maken' gestart door margavos, 21 jul 2017.

 1. Foto's: JBp20170723-8567.jpg JBp20170723-8568.jpg

  #1. Tussen de 2 alu rugsteunen een dwarsbalk gemonteerd met popnagels voor extra stabiliteit maar ook om de rode strap hoger op de rugzak te krijgen, anders gaat de drybag te makkelijk zakken. De dwarsbalk ga ik misschien nog weglaten (~15gr.) en dan een rode Y-strap aan de punten van de alu rugsteunen.
  2#. Eerst geen side-release buckles gebruikt voor de 3 horizontale straps, maar met is het nu echt veel handiger om de drybag in/aan de rugzak te bevestigen. De gewichttoename meer dan waard!
  3#. De drybag voorzien van een ventiel (uit een kite surfing shop). Handig om de drybag compacter te maken, EN: het ventiel past precies op mijn Thermarest matje, dus ik kan de drybag als opblaaszak gebruiken. 3x vullen en pompen, klaar.
   

  Bijgevoegde bestanden:

  margavos en Golok vinden dit leuk.
 2. Wauw, die is knap gemaakt! En interessant voor mij om te zien.
  Als ik het goed zie heb jij een volledig harnas gebruikt, niet?
  Dat ventiel is een leuk detail, ga ik onthouden :)
   
 3. Ivo

  Ivo

  Ik zou proberen het rugpand in zijn geheel te behouden en dan te werken hoe een ula epic is opgebouwd
  http://www.ula-equipment.com/product_p/epic.htm
  Belangrijk lijkt mij dat de afspanbanden in een hoek staan om te vermijden dat de drybag begint te zakken wanneer hij niet goed is gevuld (daarom is de slab onderaan die de drybag ondersteund mi een belangrijk aanvullend iets). In een eerder ontwerp waren die afspanbanden bij mijn ontwerp horizontaal geplaatst.
  http://ivovanmontfort.blogspot.be/2013/04/rugzak.html
  Dat begint altijd wat te zakken vandaar dat een hoek mi belangrijk is
   
 4. Klopt, ik heb het hele rugpand tussen de alu steunen laten zitten - voor die ~50gr. gewichtsbesparing wil ik liever geen pannetje of tentharingen tegen mijn ruggewervels hebben. En ik heb geen last gehad van een zakkende drybag ondanks dat de rugzak 20kg. woog.
   
  margavos vindt dit leuk.
 5. evengoed lijkt de verkoopbaarheid van een rugzak zonder schouderbanden me minimaal...

  Ik zou het eerder zoeken in verkoop van de Ariel en een van de twee UL rugzakken uit dat andere draadje kopen.
   
 6. Ivo, de Ariel heeft een losse heupband en losse schouderbanden, die zitten niet vast aan het frame. Zie bijgevoegde foto...

  Ik zit nu te twijfelen tussen de beide delen rechtstreeks op het achterpand naaien of het systeem van de Ariel aan te houden, daarbij worden alle banden gefixeerd door een lap met klittenband. Deze "lap" moet van zichzelf al stijfheid hebben, dus misschien daar een zitlap in plaatsen?
   

  Bijgevoegde bestanden:

 7. Leon, ik denk dat ik de Ariel idd niet kan verkopen zonder schouderbanden. En ik wil hem toch ook houden voor wintertochten waarbij de tent weer meegaat en de dikke winterslaapzak en de allesbrander.
   
 8. Ivo

  Ivo

  Ik had begrepen dat je de rugzak af wilde breken en de zak zelf ook wilde ontmantelen. Blijkbaar niet.
  Dan zou ik er gewoon niet aan beginnen. Dat wordt veel te complex. Je kan dan beter een nieuwe rugzak maken. Evt copieer je de ophanging van het rugpand, dan kan je wel de onderdelen gebruiken maar dat is ook niet evident vermoed ik.
   
 9. Ivo, wat bedoel je met "wel de onderdelen gebruiken, maar dat is ook niet evident".

  Wat mij betreft is schouderbanden en heupband maken het lastigste onderdeel, dus bespaar ik mezelf frustratie door die van een bestaande rugzak ye gebruiken.
   
 10. Ivo

  Ivo

  Eigenlijk zeg ik in mijn bericht twee keer hetzelfde. Of je probeert de heupgordel en schouderbanden op een eigen originele met elkaar te verbinden zodat je een heel stabiel geheel krijgt want zoals eerder gezegd in de draad is het belangrijkst dat de twee staven tegen de rug, stevig verankerd zijn op de heupgordel want daar wordt het gewicht opgevangen(dan moet je volgens mij de heupgordel beschadigen om dat rond te krijgen.) Daarop moeten de schouderbanden worden gemonteerd met op de top de aanhechting van de schouderstabilisatoren. Kifaru is al genoemd. Je zou kunnen kijken naar hun bikini frame om te begrijpen hoe een opbouw moet gebeuren. (daar kan je een dry bag op monteren)
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/cd/a7/53/cda7538d04224a51d8a9df83b7c387ff.jpg
  Haal de aluminium staven niet uit de rugzak als je hem nog wil gebruiken omdat je hem daarmee definitief om zeep helpt (ik heb begrepen dat die is ingewerkt in het rugpand en niet verwijderbaar is.)
  Ander plan is dat je zelf een copy maakt hoe het rugpand is uitgevoerd zodat je een gelijkaardig systeem hebt. Vermits je zelf je ideale afstelling weet kan je het ontwerp versimpelen omdat de schouderbanden op een vast punt kunnen blijven.
  Blijft de vraag of je naaimachine het aankan om door verschillende lagen te stikken.
  Met al de technieken die je nodig hebt om bovenstaande uit te voeren ben je ook in staat om zelf een heupgordel en schouderbanden te maken. Als je de S-vorm wil gebruiken maak je het jezelf moeilijk. Kijk eens naar de meeste UL-ontwerpen, daar zit weinig kromming in. De aanhechting ligt op een andere plek dan bij jouw osprey rugzak. Kies een bestaand MYOG ontwerp en voer het eens uit met goedkoop materiaal. Door ook de heupgordel en schouderbanden aan te pakken ga je meer in gewicht kunnen winnen.
   

Deel Deze Pagina