FQ 1554

Discussie in 'Foto-quiz' gestart door jdw, 12 jan 2017.

 1. Hartelijk bedankt voor het delen, Joost. Prachtige foto's!!
   
 2. jdw

  jdw

  Ik had nog beloofd wat extra info te plaatsen voor als mensen ook van plan zijn die richting uit te gaan. Veel info is al beantwoord in dit draadje dus de extra info post ik ook maar hier.

  Dominica heeft nog geen internationale luchthaven. Alleen kleinere vliegtuigen kunnen op de luchthaven van Dominica landen. Dat betekent dat je altijd via een omliggend eiland naar Dominica moet. Voor Nederland is de meest tijd-efficiente optie: Vliegen met KLM naar Sint Maarten en vandaar een dagelijkse vlucht naar Dominica. Ik ben gevlogen met Air France naar MArtinique (het eiland ten zuiden van Dominica). Daar heb ik de ferry genomen naar Dominica. Deze ferry (express des iles) verbind St Lucia, Martinique, Dominica en Guadeloupe. Eiland hoppen is dus ook mogelijk.

  Dominica heeft 70.000 inwoners en 2000 toeristische bedden. De meeste inwoners wonen langs de kuststrook. De binnenlanden zijn ruig vulkanisch berglandschap met veel onaangetast regenwoud. Nog een leuk weetje: Dominica is volgens mij het enige eiland waar de oorspronkelijke Carib indianen zich hebben weten te handhaven. De oostkust van het eiland is hun gebied.

  2000 bedden is natuurlijk niet veel maar dit betekent helaas niet dat Dominica weinig bezocht wordt. 98% van alle bezoekers komt om 9 uur van een cruisschip afrollen, stapt in een busje, is om 5 uur weer terug op het schip en heeft weinig benul waar ze nu eigenlijk zijn geweest. De cruisepassagiers zal je echter niet terugzien op de trails. Het betekent wel dat je een bezoek aan sommige watervallen die dicht bij een weg liggen een beetje moet plannen. Ik had de Emerald pool voor mij alleen maar als je het slecht treft moet je hem delen met 100 amerikanen.

  Dominica is het enige eiland in het Caraïbisch gebied met een lange afstandswandeling; De Waitukubuli national trail die in 14 etappes over het eiland gaat.

  [​IMG]
  http://www.waitukubulitrail.com/
  Deze website is de belangrijkste bron van informatie en kaarten. Daarnaast heeft de Bradt guide een uitgebreid hoofdstuk over de Waitukubuli trail en ook veel info over andere wandelingen.

  Deze trail bestaat pas sinds 2011 en is nog weinig belopen. De meeste mensen doen, niet als ik, enkele etappes. Echter thru-hikers zijn nog helemaal zelfzaam. Vooral ettape 8 en 9 zijn heel zwaar. Ook is hier geen accomodatie en uitwijk. De trail is zeer goed gemarkeerd. Verkeerd lopen, althans op de etappes die ik heb gedaan, is niet mogelijk. Wel heeft orkaan Erika in Augustus 2015 veel schade aan de trail aangebracht. Landverschuivingen, kapotte brugen, omgewaaide bomen enz. Aan herstel is men vooralsnog niet toegekomen.

  Voor de trail moet je een trailpas kopen. Deze kost ca 13 euro (40 EC) voor een 15-daagse pas en is op veel plaatsen op het eiland te koop (info op de waitukubuli website). Daarnaast bestaat er een toegangspas voor de nationale parken. Als je op de trail blijft en alleen die bezienswaardigheden bezoekt die langs de trail liggen heb je die extra pas niet nodig. Er zijn echter nog veel meer interessante wandelingen niet langs de trail ( Boiling lake hike, Freshwater & Boeri lake, Jacke steps , Chemin L'etang, Sari Sari falls enz enz..). ALs je 1 van deze hikes ook wilt doen heb je weer een Eco pass nodig. Sommige van deze hikes zijn overigens redelijk essentieel. De boiling lake hike is de populairste hike van het eiland en juist deze heb ik niet gedaan. Het meer was een tijde gestopt met koken. Vlak voordat wij aankwamen was het koken weer begonnen echter dit ging met wat 'geweld' gepaard. Officieel was de hike uit veiligheidsoverwegingen gesloten. Later hoorde ik dat veel mensen hem toch gewoon hebben gedaan. Ik moet dus nog een keer terug :)

  Er is genoeg te wandelen op dit eiland om je meerdere weken te vermaken. Het is nog een waar onverziekt tropisch paradijsje. "This is how the Carribean used to look like before the rest of the world moved in" schrijft de Bradt guide. Ik kan me er iets bij voorstellen, vooral omdat ik daarvoor ook iets van Martinique heb gezien. Dit is met 400.000 inwoners echt een totaal ander eiland met een heel andere sfeer. Martinique is EU, Dominica is Caribië. Of het zo blijft is maar de vraag. Binnenkort komen er verkiezingen en 1 van de verkiezingsbeloften van de huidige regering is een internationale luchthaven. Amerikaanse resorts hebben al hun oog laten vallen op de fraaie verlaten stranden in het Noorden van het Eiland. Ik vermoed dat het toerisme in de komende jaren wel flink gaat toenemen. Ik denk niet dat je daar op de trails veel last van gaat hebben.

  Dominica? Doen!
   
  Laatst bewerkt: 18 jan 2017
 3. jdw

  jdw

  Waitukubuli no more
   
 4. Wat een geweld hè. Kun je je toch helemaal niet voorstellen :-(
   
 5. Toen ik het nieuws over de orkanen volgde en hoorde dat ook Dominica zo de klos was, moest ik direct aan de enthousiaste verhalen van Joost denken. Wat verdrietig allemaal ...

  Marla
   
 6. jdw

  jdw

  Alles ligt behoorlijk aan puin. Het zal nog een hele tijd duren voordat de schade aan huizen, wegen en bruggen weer enigzins is gerepareerd. De trails zullen pas daarna weer aan de beurt komen. Dat gaat nog jaren duren.
   
 7. jdw

  jdw

  Even een kleine Dominica update.

  Dominica was ZWAAR geraakt door hurricane Maria, dezelfde orkaan die ook Puerto Rico platwalste.

  Het is een klein zelfstandig eiland met maar weinig financiële middelen maar dit lijkt toch ook tot veel meer zelfredzaamheid te lijden. Op facebook worden regelmatig updates gegeven van het herstel en het lijkt erop dat ze véél voorspoediger te werk gaan dan bijvoorbeeld St Maarten en Puerto Rico. De meestel rommel is opgeruimd, veel gebouwen zijn enigermate hersteld en er is zelfs al een begin gemaakt met het vrijmaken van de trails. Ik weet dat in ieder geval sectie 1,,4 en 5 van de Waitukubuli trail en enkele andere trails al zijn vrijgemaakt.

  Dit winterseizoen is nog wel te vroeg maar het ziet er naar uit dat volgend jaar er weer genoeg te wandelen valt op dit prachtige eiland met vriendelijke bewoners.
   
 8. Dat lijkt me dan DE locatie voor de Weekend Winter Hike 2019 ;)

  Marla
   
  Anna. vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina