Exped Poll, tevreden of niet?

Discussie in 'Discussie: buitensportzaken' gestart door BertusS, 5 aug 2016.

Heeft U een Exped mat?

 1. Ja

  66,2%
 2. Nee

  23,0%
 3. Ben er tevreden mee

  56,8%
 4. Heb er een met een probleem

  4,1%
 5. Heb een lek in de mat

  6,8%
 6. Heb er een met schot defect

  24,3%
 7. Heb er een met lek ventiel

  2,7%
 8. Mijn probleem is door leverancier goed opgelost

  17,6%
 9. Bedankt voor het invullen

  13,5%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Ja met selfinflatables wel maar met exped down en synmatjes moet ventiel toch dicht anders lopen ze leeg hè. Wordt isolatie alsnog gecomprimeerd opgeslagen. Ook mijn TAR neo air wordt half opgeblazen bewaard.

  Half tot drie kwart opgeblazen is afdoende om de levensduur van de isolatie van luchtmatjes optimaal te houden.

  Getypt met veegtelefoon
   
 2. Dan kan het vocht nietemin al schade hebben aangebracht, al die tijd dat je hem niet gebruikte en het pas bij het comprimeren voor de volgende toch eruit drukt toch?
   
 3. Vocht in de mat zal thuis bij normale huiskamer cq huistemperaturen in de opslag heel snel verdampen. Als damp (gas dus) doet het niets. Bij inpakken druk je de lucht met daarin dus het waterdamp eruit.

  Getypt met veegtelefoon
   
 4. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat het veel uitmaakt. Ok, strak opgerold bewaren lijkt me geen goed idee, maar half opgeblazen of leeg....hmm.
  Als dat het verschil moet maken of je naden knappen of niet kan de enige conclusie mi zijn dat het gewoon slechte matten zijn....

  Groetzels
  Dennis

  Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
   
 5. Ik denk dat het wel degelijk schimmel kan veroorzaken als je de mat een half jaar niet gebruikt. Zeker bij kamer temperatuur. Vocht is vocht en schimmels houden daarvan.
   
 6. Yup, maar een open ventiel is zo klein tov de mat dat ventiel open of dicht weinig zal uitmaken voor schimmelgroei. Het belangrijkste is gewoon om geen overmatig vocht in je mat te krijgen.

  Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
   
 7. Lotnr beginnend met een 6.
   
 8. hyz

  hyz

  Met ventiel open gaat het vocht echt wel verdwijnen, met ventiel dicht in ieder geval niet. Opslaan met dicht ventiel zou ik alleen doen als je zeker weet dat er weinig vocht in de mat zit.

  Ik blaas thuis de mat op en leg hem (in drieën gevouwen) op zolder met ventiel open. Hij zakt dan in, maar de vulling raakt niet erg gecomprimeerd.
   
 9. Ik ben overwegend tevreden met de mat. 2 van de 4 ooit aangeschafte matten gingen na intensief gebruik stuk. De laatste een losse lasnaad. Volgens mij heb ik de mat inmiddels weg gedaan, anders had ik als nog contact gezocht met de importeur. De garantie was nl al verstreken.
  Vocht heb ik wel veel in de mat ook al gebruik ik bijna altijd de pompzak. Opbergen doe ik niet op geslagen maar met ventielen open hang ik ze over een beugel waar ook de (donsen) slaapzakken op hangen.
  Als ik een dagje op de camping blijf, zeker als het warm is en de zon schijnt laat ik ook een ventiel open.
  Gewoon om te hoge druk te voorkomen.
   
 10. Hallo Allemaal.

  Om te voorkomen dat ik na aanschaf van een nieuw matje weer te maken krijg met het delamineren van de tussen schotten heb ik contact opgenomen met de importeur van exped. Ik heb hem de foto's gestuurd van mijn matje en gevraagd naar de invloed van vocht op de isolatie en hoe het matje het beste bewaard kan worden. Dit was de reactie:

  Geachte heer Bulkens,
  Vervelend om te horen dat uw Synmat UL 7 S is gedelamineerd. In minder dan 2% vd gevallen doet zich dit helaas voor.
  U geeft aan dat u geen aankoopbewijs heeft van de mat. Het is voor mij dan ook lastig vast te stellen of dit binnen de garantietermijn valt van twee jaar (er zit twee jaar garantie op UL-matten, vijf jaar op alle overige matten). Boven het ventiel staat een LOTnummer, dit geeft mij meer inzicht hoe oud de mat is. Kunt u dit doorgeven?

  De matten worden getest op vocht. Met testen hebben we extra vocht in de matten gebracht. Dit versnelde het verouderingsproces niet. Het schotjes worden niet beïnvloed door de wijze van opbergen. De isolatie is verlijmt aan de onder en bovenzijde van de mat. Bij het opblazen wordt dit als een accordeon uitgerekt waardoor de mat isoleert. De mat losjes oprollen is de beste methode om de mat langer te bewaren.
  Ik hoor graag het LOTnummer van u.
  Alvast bedankt en mijn excuus voor het ongemak.
  Met sportieve groet,
  Gerco Jongejans (Jr.)

  Persoonlijk verwacht ik ook geen garantie of coulance meer bij een 2-de hands intensief gebruikte mat.
  Het was mij vooral te doen een goed opbergadvies en of vocht nu wel of geen invloed heeft op de isolatie en de levensduur van de mat.

  mvg Walter
   
 11. Altijd interessant......blijft natuurlijk de vraag wat dan wél het delamineren veroorzaakt.
  Als de kans 2% is dat je mat spontaan delamineert en ik heb 6 matten (versleten) waarvan er 3 delamineerde (en 1 lek raakte) dan is de kans dat me dat is overkomen ((0,02)*(0,98))^3 = 0,00075%

  Het moet dus wel zijn dat ik iets niet goed doe met mijn matten....ben ik te zwaar, slaap ik te onrustig, bewaar ik ze verkeerd, rol ik ze te strak op in mijn rugzak ?? Het zou interessant zijn om dat te weten.

  Groetzels,
  Dennis
   
 12. Hallo allemaal, bedankt voor jullie berichten.
  Ik hoop dat iedereen die dit leest, ook de Poll wil aanvullen ook als je geen exped hebt invullen is snel klaar.  Zoals Dennis al aangeeft, het is niet helemaal duidelijk hoe de defecten ontstaan.
  Mijn Ul mat heeft ook zwarte vlekjes en ik gebruik de kleine pomp. Maar ook in de lucht die eringaat bevat altijd enige procenten vocht. Deze slaan neer in de mat als deze koud wordt. Dus dat is niet te voorkomen. Het is dan ook geen issue, dat er zwart in de matjes te zien is.
  Ook geeft dennis aan de mogelijk veel te strak oprollen een probleem kan zijn. Dat was eerst ook mijn idee omdat het een heel gepriegel is om het matje in het hoesje te krijgen. Ik vouw de mat in drieen en rol hem dan op. Is evenveel ruimte en makkelijk.

  Walter, delamineren is iets van het productie proces bij de folie. Folie kan uit meer lagen bestaan en tijdens het proces maakt men vermoedelijk een hardere buitenlaag. Men wil luchtdichtheid, langdurig soepel en stevig plastic folie maken die ook verlijmbaar of thermo lijmbaar moet zijn.
  Kunststof die gemaakt is kan dus delamineren, een kwestie van tijd.

  Walter, kan je mij de importeur contact gegevens PM zenden?
   
 13. Ik heb ook zwarte vlekjes op mijn UL mat.
  Maar dat was mijn eigen fout; Ik had na een nat weekend te lang gewacht (vergeten) het matje uit te hangen.
   
  BertusS vindt dit leuk.
 14. Buitenop, met n beetje azijn proberen of het oplost en met water en erna met beetje zeep afwassen.
  Ik gebruik tegenwoordig ook citroenzuur in plaats van azijn, met water, om spul schoon te maken. De plastic flessen ook. Reinigt prima en ruikt ook fris.
   
 15. Bummer, net 7 dagen na verloop van de garantie is er afgelopen weekend een naad gesprongen van mijn Exped Synmat Hyperlite M.
  Als eerste stap heb ik een mail gestuurd naar de Engelse webwinkel waar ik het matje gekocht heb. Afwachten wat zij zeggen...
   
 16. Update:
  Na wat heen en weer mailen (o.a. foto's ter illustratie defect) zonder probleem en zonder kosten een nieuwe mat gekregen
   
  babelfish vindt dit leuk.
 17. Tja, heb je meer geluk dan ik ....
  Exped Downmat van vrouwlief loopt langzaam leeg, dus wordt ze 's morgens wakker op de grond. Maar een lek is niet te vinden. Dus via Kathmandu opgestuurd naar Exped voor check & reparatie. Krijg ik net een berichtje van Kathmandu dat zij de mat retour hebben gehad van Exped met de mededeling dat Exped de mat niet kan repareren omdat deze te oud is. Wat moet ik daar nou van denken?

  Afijn, eens denken wat we nu gaan doen. Want een nieuwe Down 9M voor 200 euro is wel wat enthousiast....

  Groetzels,
  Dennis
   
 18. Heb je hem al eens in een badkuip geduwd? Kan zijn dat de mat poreus is geworden en dat zou wel onder de garantie moeten vallen. Tenminste als hij niet eeuwen oud is ;-)

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   

Deel Deze Pagina