Even lol dit kook zet

Discussie in 'Discussie: Zelf materiaal maken' gestart door hesta, 19 mrt 2016.

 1. Even wat lol vanmiddag een brander, van limonade blikjes gemaakt en een pan standaard en omdat we geen zin hadden de pan van zolder te halen een blik als pan gebruikt. En een potje thee gezet het werkte ook nog totaal 120 gram.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 2. Enig nadeel van deze benadering is dat blikwerk van binnen altijd een coating heeft. Bij het warmer maken dan 100 graden kan dat wellicht het effect hebben dat die coating in je eten verdwijnt.

  Getypt met veegtelefoon
   
 3. Dit was ook alleen om te kijken of de brander werkte. neem in de vakantie de echte pannen mee.
  Maar vind het wel een licht en goedkoop idee.
  De coating is inderdaad een probleem. In het grote blik geen coating te zitten, maar vraag me wel af of je ze langdurig zonder gezondheidsgevaar ze als pan kan gebruiken,
  Kan op internet er niets over vinden.

  De caldera stove is er wel in een uitvoering met een "sodacan" https://www.traildesigns.com/stoves/caldera-keg-f-stove-system
   
 4. Marc: Jou link is een esbit brander, heb ik niets aan. Bovendien ben ik zelf aan het knutselen. En trangia heeft iets vergelijkbaars verkrijgbaar in Nederland(europa)
   
 5. Knutselen is leuk :)

  Welk ontwerp heb je gebruikt voor je alcohol-brander ?
   
 6. blik heeft een coating van binnen en kan ook gesoldeerd zijn.
  en dat kan ongezond zijn.

  Deze brander heb ik ook gemaakt en die werkt prima en weegt bijna niks. Maar je moet geen haast hebben met koken.
   
 7. Wat ik op internet kan vinden over de coating in blik is dat het bpa bevat en dat zou bij verwarming schadelijk kunnen zijn, maar dat zit ook in het plastic bakje wat ik in de magnetron zet met eten.
  Als ze geen plastic achtige coating gebruiken dan zou het ook tin kunnen zijn.
  Hou voorlopig nog het pannetje in ere.

  Wazzup: Die is ook leuk. Heb een voorraadje blikjes dus speel nog even door.
  En in de vakantie heb ik tijd genoeg.
   
 8. BPA vrij

  Steeds meer plastic bakjes worden BPA vrij.

  Mirjam
   
 9. He, die ken ik nog niet. Precies wat ik zoek geloof ik. Ik wil een licht brandertje waar de overgebleven alcohol weer uit gehaald kan worden en waar de pan meteen na het aansteken op gezet kan worden.
  Ik had via deze site de blue torch gekocht en tijdens de WWH gebruikt. Ik werd er helemaal iebel van. Ten eerste te smalle/hoge brander waardoor instabiel, ten tweede moet je de alcohol precies afmeten omdat je niet terug kan gieten en ten derde duurde het een eeuwigheid voordat de zijgaatjes gingen branden en je de pan er op kon zetten (waardoor ik dus steeds verkeerd gokte met de hoeveelheid alcohol en weer moest bijvullen en wachten tot die ... gaatjes weer gingen branden ). Dus ik heb hier thuis ook wat zitten experimenteren met zelfgemaakte branders maar het ei van Columbus nog niet gevonden. Morgen maar weer eens aan de slag.
  Eh, iemand nog geïnteresseerd in een blue torch? Leuk brandertje!
   
 10. En toen moest ik toch wel erg lachen :D :D :D
   
 11. @Anna: ja, ik heb ook nog geen mail van potentiele kopers gehad.:eek:
  Maar het is echt een leuk brandertje, om te zien. Serieus! Gemaakt van een aluminium flesje dat doormidden is gezaagd en in elkaar is gezet. Met een klein ienieminie onderzettertje. Ik was er ook echt blij mee, tot de WWH dan.

  Maar goed, ik ben wezen knutselen. Helemaal goed!!!!
  Echt uitstekend ontwerp. Beter dan de pennystoves of de kattenvoer brandertjes. Althans in mijn ogen.
  Binnen 1 tel na aansteken gaan de gaatjes al branden, pan er op en brandt als een tierelier met mooie vlam. Water snel aan de kook, na afloop de 2 delen uit elkaar schuiven en overgebleven alcohol terug in de fles.
  Ik ga er nog 1 maken maar dan nog een klein beetje lager ivm stabiliteit. En ik ga kijken wat er gebeurt als de buitenste ring een paar mm hoger is omdat ik de vlammen ietsje minder wijd wil hebben.
  En het zou leuk zijn om iets te bedenken waardoor je de brander ook op sudderstand kan zetten.

  Dus Wazzup.... bedankt!
  Maar wat ging er bij jou eigenlijk niet goed? Ik moet zeggen, ik ben niet echt handig, maar dit ging in 1 keer goed. Wellicht een toevalstreffer?
  Die pennystoves vond ik veel moeilijker. Hiervoor heb je alleen maar een schaar nodig en eventueel een mesje. 10 minuten werk!
  Afijn, ik ben er helemaal blij mee. Aanrader!!
   
 12. @ Hesta, als het koud is moet je een onderzetter gebruiken om het blik met brandstof te verwarmen, zodat de brander eerder warm is. Scheelt veel als het koud is.

  ik ga deze brander ook eens proberen. de gebruikte blikken zijn wel groter dan een klein limo blikje. misschien dat ik een halve liter blik ga proberen.
   
 13. Mooi.

  Was een kwestie van aanwijzingen niet goed opvolgen... had het filmpje gezien en heb een paar dagen erna geprobeerd het na te maken, maar had fijne details (zoals hoogte van de "insert") niet goed. Kleine gaatje bovenin was ik ook vergeten. En hij was een beetje haastig gedaan. Kan mooier, moet mooier :). Gaat vast beter de volgende keer .. eerst een leeg blikje scoren... alleen heeft net iemand mijn "vaste" zondagmiddag wandel-rondje helemaal schoongemaakt en lag er geen enkel blik meer.
   
 14. Ja, de onderkant van de binnenkant is belangrijk. Ik merkte gisteren dat de brander stopte als de alcohol onder dat niveau kwam. Dus je allerlaatste restje alcohol krijg je met deze brander niet weg. Ik zal eens kijken of er ook blikjes zijn die rechter zijn aan de onderkant.
   
 15. van beide modellen een goed werkende brander gemaakt.
  beide branders hadden ca 2,30 min nodig om een water voor een kopje koffie aan de kook te brengen, (Mijn kop is ca 220ml)
  De soda canstove brand op 30ml spiritus 6 minuten
  die van alastiarhumprey 6.30min. en bij mij zit er misschien nog 2 druppels alcohol in. Maar doordat de pan op de brander staat verstikt de vlam eerder.
  De sodacanstove doet het ook met de pan op de brander. hoe snel hij dan water aan de kook heeft heb ik nog niet getest.
  kook vanwege de instabiliteit niet graag direct op de brander.
   
 16. Wow, die tutorial was erg makkelijk. Zo heb ik binnen no time een lichtgewicht brander.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 17. Hesta, je kan een sudder ring maken van een strook aluminium en dat over de gaatjes schuiven
  het is wel lastig om deze er af te doen als de brander heet is.
  zet er mogen nog een foto bij
   

Deel Deze Pagina