Ervaring Te Araroa en foto verslag

Discussie in 'Discussie: wandelgebieden' gestart door Jvdmeij, 2 mrt 2017.

 1. Eerder op het forum al genoemd dat ik samen met mijn vriendin in oktober de Te Araroa zou lopen. 3.000 route van het noorden van het Noordereiland naar het zuiden van het Zuidereiland. Wij zijn net 7 dagen geleden 'gefinished' in Bluff.

  Het was een super ervaring, maar ook bijzonder uitdagend. Op zeer veel plekken kan je het vaak geen trail noemen. Op het Noordereiland helaas veel lopen om het lopen (denk heel veel modder, oneindige bossen, weinig echt spectaculaire views), het Zuidereiland maakt een hele hoop goed. Sommige delen zijn ook ronduit gevaarlijk. Niet alleen het effect van het weer (rivieren niet kunnen doorkruisen omdat de stroming te heftig is), maar ook omdat de DOC (department of conservation) het echte wildernis-ervaring wil behouden.

  Het aantal dagen droge voeten is op 2 handen te tellen gokken we. Niet alleen door regen maar ook door de vele modderige tracks en river crossings. Gelukkig liepen we in trail runners, en drogen deze een stuk sneller dan boots.

  Het hutten systeem is bijzonder goed. Vooral op het Zuidereiland slaap je veel in hutten. Al hebben we soms wel lange dagen moeten maken om de mensen masssa te spreiden over de - toch wel vaak - kleinere hutten. We hebben het vaker meegemaakt dat mensen op de vloer in een hut hebben overnachten, of op winderige bergen hun tent hebben moeten opzetten. Dat gaat een probleem worden als de trail blijft groeien zoals het nu gaat.

  Het meest verrassende aan de trail was voor mij het sociale aspect. Ik had alle secties goed bekeken en veel ervaringen gelezen, maar had het contact en alle fijne momenten met mede-hikers zeer onderschat. We hebben met een groep van 5 man bijna het hele Noordereiland gelopen. Op het Zuidereiland verschillende secties met verschillende andere mensen. Je houdt elkaar ondertussen op de hoogte, hoort verhalen en hebt een hele hoop lol met elkaar.

  Dag 2. Begin van 90 mile beach.
  [​IMG]

  Dag 13. Met de kayak naar de volgende sectie.
  [​IMG]

  Dag 14. 4km track door de Waikara rivier.
  [​IMG]

  Dag 16. Vroeg opstaan wordt beloond met prachtig licht.
  [​IMG]

  Dag 22. Koken in de regen, nooit fijn.
  [​IMG]

  Dag 23. Pauze met een grotere groep hikers.
  [​IMG]

  Dag 36. Pirongia Mountain. Zeer steile en dus langzame trail met ontzettend veel modder.
  [​IMG]

  Dag 43. Een van de geweldige hutten op de trail. Deze vind je in Pureora Forest Park.
  [​IMG]

  Dag 48. Tongariro Crossing met sneeuw, hagel en harde wind.
  [​IMG]

  Dag 52. De Whanganui River Crossing, de sectie waar veel mensen naar uit kijken. In de kano kan je een stuk meer eten en drinken meenemen dan in je rugzak :)
  [​IMG]

  Dag 65. Eindelijk klaart het op in de Tararua Ranges.
  [​IMG]

  Dag 66. Prachtig bos, ook in de Tararua Ranges.
  [​IMG]

  Dag 73. 5 voedsel pakketten maken om te versturen naar het Zuidereiland.
  [​IMG]

  Dag 83. Hard werken met prachtige uitzichten in de Richmond Ranges.
  [​IMG]

  Dag 88. Waiau Pass, Nelson Lakes national park. Prachtige sectie.
  [​IMG]

  Dag 89. Waiau Pass.
  [​IMG]

  Dag 90. Waiau Pass.
  [​IMG]

  Dag 106. Side trip in Wanaka naar Roys Peak.
  [​IMG]

  Dag 108. Dart Glacier, op een alternatieve route van Wanaka naar Glenorchy/Queenstown.
  [​IMG]

  Dag 121. Finish in Bluff!
  [​IMG]

  Meer foto's en ervaringen vind je op mijn Instagram account (@Jvdmeij).

  Als je de trail ook van plan bent om te lopen en vragen hebt, schiet gerust! :)
   
  dmb, Derek-Jan en 3d0 vinden dit leuk.
 2. Wauw!!!! Wat een onderneming en wàt een prachtige foto's!
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 3. Jasper en Bibi, gefeliciteerd dat jullie het volbracht hebben.

  Mijn vriend loopt momenteel het zuidereiland northbound.
  De hardcore lange-afstandslopers die hij tegen kwam en die bijvoorbeeld ook de PCT en de AT hadden gelopen, zeiden dat de TA de zwaarste van alle is. Dat is door het weer en vooral het terrein op de TA en het ontbreken van paden die je bij de andere wel hebt.
  Dus de PCT wordt nu een makkie voor jullie ;)

  Marla
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 4. hyz

  hyz

  Leuk om te lezen.

  Vind je het Noordereiland dan beter over te slaan?
  Zijn er periodes in het jaar dat het minder druk is?
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 5. Gotzen

  Gotzen Lid Club Hiking-site.nl

  Prachtige foto's en een hele mooie hike gedaan.
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 6. Prachtig... die mooie foto's doen me verlangen om ooit ook nog eens terug te gaan naar NZ.
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 7. Hah, wij hebben precies dezelfde ervaring. De meeste zijn stomverbaasd over sommige secties. PCT wordt zo inderdaad een ontspannen zondagmiddag wandeling ;)

  Wij hebben er bewust voor gekozen om het Noordereiland wel te doen. En vooral omdat we 0 ervaring hadden. Voor de eerste nacht op de trail hadden we nooit een meerdaagse hike gedaan ;) Het Noordereiland - ook als je ervaring hebt - is wel aan te raden. Je krijgt niet alleen veel meer van de cultuur mee, maar ook van de gastvrijheid van de kiwi's zelf. Je ontmoet ze tijdens liften, ze nodigen je uit voor eten of zelfs overnachten in hun huis. Geweldige ervaringen die we op het Zuidereiland een stuk minder hebben meegemaakt.
  Je kan eerder of laten in het 'hike' seizoen gaan, maar dan krijg je ook te maken met slechter weer helaas. Tot nu toe groeit de trail elk jaar en dat zal volgend jaar niet anders zijn ben ik bang.
   
 8. Prachtig verslag. Mooie foto's. Wel jammer van de regen. Maar lijkt me een onvergetelijke ervaring.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 9. Prachtig!

  Ik ben ook in NZ geweest en ik vind het een van de mooiste landen!

  Mirjam
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 10. Geweldige foto's en mooi verslag, ik heb jullie site elke week wel eens bekijken en vond het leuk jullie te volgen in het heftige avontuur. Heel indrukwekkend wat jullie hebben gedaan!

  Ik heb wat plannen om eind oktober/begin november aan deze trail te beginnen. Ik ben even benieuwd,
  -heb je dingen aan je gear die je drastisch zou veranderen, of juist aanraden/afraden?
  Ik twijfel nog veel over mijn laagjes (wel of niet donsjas en fleece mee, of enkel een stevig windjack/middenlaag jasje in combinatie met een synthetische primaloft jasje voor de avonden). Ik kan me ook nog herinneren dat ik destijds jouw post zag met je lighterpack account, en ik een rain kilt zag. Ik heb ook het idee deze aan te schaffen, zou je dit aanraden?
  -Hoe veel paar schoenen hebben jullie versleten?

  Heb je e.v.t. algemene tips betreffende de voorbereidingen? (training, cursus rivier oversteken bijv?)
  En zijn jullie inderdaad van plan nu de PCT te gaan lopen? :)
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 11. ish

  ish

  Hier ook heel wat instagram accounts gevolgd van de class of 16-17. De vage plannen werden dankzij jullie foto’s en berichtgeving steeds minder vaag.

  Er is hier wel nog twijfel of ik enkel het zuidereiland loop of volledig. Ik wil namelijk het ‘sociale aspect’ niet verliezen van het noordereiland (al kijk ik helemaal niet uit naar al die kilometers asfalt vreten).

  Hopelijk doen jullie een kleine gearreview van wat jullie top vonden en wat een flop was voor de TA. Ik kijk uit naar een beoordeling van Bibi haar Icebreaker shortje en jullie ervaring met de Bedrock Sandals vs een minimal shoe als de merrell vapor gloves.

  En als liefhebster van fotografie had ik graag geweten of jullie nogmaals zouden kiezen voor de Sony RX100m4 of zou je een stapje hoger gaan door een systeemcamera mee te doen (à la Fuji XT2)?

  Ho ik kijk ook uit naar je antwoord op Aztique’s vraag: rainkilt go or no-go?

  Groetjes
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 12. Ik ben ook benieuwd. Mijn vriend vond de regenrok bij harde wind (en die was er vaak) geen goede oplossing.

  Ik heb niet gekeken naar Instagram, maar ik heb me twee keer geabonneerd op berichten van Jasper en Bibi en ik heb maar één keer Issue #2 ontvangen. Ook op het blog (waar ik toch nieuwsgierig naar was) vond ik niet zo heel veel, en alleen van het noordereiland.
  Ligt dat aan mij?

  Marla
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 13. Tof dat je hem ook in de planning hebt!

  Wij hadden een regenjas, dunne windjack (Quechua Helium, 15 euro) en een dons jas. Als het echt koud was, overdag, dan had ik het windjack en regenjas aan over een tshirt. Mijn vriendin had er dan nog een dunne fleece bij. Het is een beetje afhankelijk van hoe koud je het zelf hebt of je wel of geen fleece voor overdag neemt. 's Avonds liepen we bijna elke avond in de donsjas. Er waren mensen die hem pas voor het Zuidereiland gepland hadden en die baalde daar goed van. Ik had hem vaak nodig na een douche/was sessie in de rivier. Idem voor een Buff. Die heb ik 's avonds vaak als petje gedragen om op temperatuur te blijven.

  De rain kilt vond ik ideaal. Ja in harde wind is hij soms irritant, maar dat nam ik voor lief. Dit omdat een kilt zoveel lichter is dan een regenbroek, én beter ademt. Niets viezer dan kleffe zweetbenen omdat je een regenbroek aan hebt. Ik zou het zeker aanraden.

  Ik heb 2 paar schoenen gebruikt, La Sportiva Ultra Raptor. Mijn vriendin 3. Wij hebben de schoenen vanuit NL meegenomen en via poste restante steeds vooruit gestuurd naar een stad waar we doorheen kwamen. Veel mensen kopen in NZ schoenen. Let wel dat je dan wat meer geld kwijt bent en minder keuze hebt. Wij vonden het een fijner idee om over schoenen te beschikken waarvan we wisten dat ze goed zitten.

  Wij hebben vooraf een kompas cursus gedaan, maar hebben uiteindelijk zonder geprinte kaarten gewerkt. Halverwege het Noordereiland heb ik de Guthook app van TA aangeschaft en hier de complete route op gelopen. Prima te doen. Zorg dat je een backup hebt, want als je telefoon valt en kapot gaat heb je niets. Mijn backup was de telefoon van mijn vriendin. Op airplane mode gaat een telefoon makkelijk 2 dagen mee. Dus op de langere secties laad je hem op met een accu pack.

  Rivieren oversteken kan hier en daar zeker listig zijn. Een cursus hebben wij niet genomen, maar wel meerdere youtube filmpjes gekeken en over gelezen.

  De PCT lonkt wel voor volgend jaar ;)

  Ik zou het Noordereiland aanraden. Wij hebben ervoor gekozen om veel weg kilometers te liften of op andere wijze te doen (fiets bv). Niet alleen zijn wegen saai, maar soms ook gewoon gevaarlijk. De 'connect your footsteps mentaliteit' is een stuk minder op de TA dan op de USA trails, al zijn er natuurlijk altijd puristen ;)

  Bibi had een smartwool short en was hier redelijk tevreden mee. Hij is licht, droogt snel en de rand en binnenbroek zijn van Merino wol (dus stinkt minder). Hij kruipt helaas wat sneller op en schuurt wat. Een icebreaker short heeft kleinere en platte naden aan de binnenkant en zal minder schuren. Ik had een icebreaker short en die beviel zeer goed. De complete trail met 1 icebreaker short en icebreaker shirt gelopen.

  Mij is de rx100 bijzonder goed bevallen. Super licht en erg goede kwaliteit. Vooral voor video gebruikt, maar later ook voor foto's toen ik erachter kwam dat ik zeer eenvoudig foto's naar mijn telefoon kan overzetten. Een systeemcamera - met grotere sensor - zou zeker fijn zijn, maar is ook weer extra gewicht. Die afweging kan ik niet voor je maken helaas. Wel kan ik zeggen dat ik nog beter op het gewicht van al mijn spullen zou letten en zo licht mogelijk gaan :)

  Bedrock Sandals hebben we vooral als camp-shoes gebruikt. Ideaal. Af en toe ook voor river crossings, maar het kost eigenlijk teveel tijd om steeds van schoenen te wisselen. Ik heb een keer een dag in de sandals gelopen op de trail en dat beviel eigenlijk best goed. Echter als je de hele trail erop zou willen doen, raad ik je aan om schoenen met meer bescherming te nemen. Het is zeer eenvoudig om je tenen te stoten of om van een steen op een andere steen te glijden, met als gevolg dat je zijkant van de voet tegen een steen stoot.

  Wat betreft de andere gear heb ik niets gemist onderweg. Wel had ik een veel minder warme slaapzak genomen (en misschien wel eeen quilt). Comfort temperatuur was -1 en voor mij veel te warm. De Exped 60L rugzak beviel mij ook zeer goed. Idem voor de Hubba Hubba tent, al zou ik de volgende keer 2 1-persoons tenten meenemen, want het is wel erg krap met zijn 2en.
  Qua gear zou ik vooral naar nog lichtere spullen zoeken. Dus een korter matje, geen kussen (downjacket in een drybag voldoet prima), etc.

  Wat niet beviel is de Platypus waterzak (met slang om uit te drinken). Zeer irritant om onderweg uit je tas te halen, te vullen en er weer in te moeten frotten. Dat zou ik zeker niet nog een keer doen. Hij is ook snel vervangen voor een flexibele 1 liter fles en 750ml waterfles (merk Pump, gewoon uit de supermarkt). Dit was meer dan genoeg voor alle secties. De 2L zak van Platypus is heel af en toe gebruikt om extra water mee te nemen. Dit kan je ook opvangen met een extra 1 liter zak.

  Het is ook zeer eenvoudig om onderweg spullen te droppen. Ik heb meermaals spullen geschrapt en in onze bounce box gestopt (blouse met lange mouwen, extra sokken, etc). Rond Wellington heb ik zelfs nog 1,5 KG gedropt (lange broek, kussen, laptop).

  Nee, dat ligt niet aan jou. Het viel ons helaas erg tegen hoeveel tijd we hadden om daadwerkelijk te schrijven. Ik hoop dat mijn vriendin nog tijd maakt voor een reflectie/andere posts :)
   
  Aztique vindt dit leuk.
 14. Een tip over je tent gedachte (2 een persoontenten). Vaker is een grotere 2 tot 3 persoontent lichter dan 2 aparte een persoonstenten.

  Getypt met veegtelefoon
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 15. Wow, wat een tocht! Mooie foto's ook.
  Klinkt als een fantastische reis.
   
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 16. Als je toch naar de PCT gaat, zou je kunnen kijken naar de tenten van ZPacks. Wij hebben een 3-persoons (Triplex) en die is erg ruim voor 2 man en weegt 675 gram (en uit mijn hoofd 1 kilo inclusief footprint en stevige haringen).

  Het voordeel van twee eenpersoonstenten is dat je makkelijker kampeerplekjes vindt. Maar het is wel ongezellig :(

  Ik ben trouwens blij voor jullie dat het allemaal goed heeft uitgepakt, maar toen ik vooraf las dat jullie helemaal geen ervaring hadden met rugzaktrektochten en zelfs jullie tent nog nooit hadden uitgeprobeerd, was ik stomverbaasd.

  En ... o ja... als reactie op je Platypus-ervaring: ik heb mijn waterzak gewoon buiten mijn rugzak, dus geen getob met in en uit de rugzak halen.

  Marla
   
  Laatst bewerkt: 5 mrt 2017
  Jvdmeij vindt dit leuk.
 17. Goeie, ga ik naar kijken, die Triplex! Alhoewel ik toch wel graag een selfstanding tent zou willen hebben, lonken de zpacks toch.

  Het viel ons ook alles mee, met de 0-ervaring. Het ging redelijk vanzelf eigenlijk. Ik denk dat we genoeg van te voren gelezen hadden. De gevaarlijke dingen die je onderweg tegen komt, zijn vaak ook voor ervaren mensen nieuw. Denk aan de river crossings etc.

  Hoe hang jij de zak aan de buitenkant dan? Ik had daar geen mogelijkheid voor met mijn rugzak.
   
 18. Mijn vriend loopt met een HMG Windrider rugzak en de Platypus 2 liter.
  Ik heb dezelfde rugzak en gebruik zelf een 0.9 liter zak van Evernew. In het andere zijvak zit een plastic petfles. Volgens mij had ik op de JMT dezelfde oplossing bij een Deuter rugzak.

  Ik heb nooit aan de drinksystemen willen gaan omdat ik geen water in mijn rugzak wil, zelfs al doet de hele wereld het ;). Dus de zijvakoplossing is voor mij de enige oplossing.

  Marla
   
 19. Even aanhaken over water in de rugzak.
  Ik gebruik graag een drinksysteem, omdat ik dan meer drink (lees, ik ben te lui om te stoppen voor een slok). Ik liep ook steeds tegen het probleem aan van de waterzak die steeds in en uit mijn rugzak moest.

  Ik zag een jaar terug een filmpje van sawyer met een geniale oplossing. Ik vul de zak nu via de drinkslang met de 0,5 literzak van Sawyer (mini). Ik zet die op de filter, en de filter op de drinkslang. Even knijpen en gefilterd water loopt in mijn drinkzak zonder in en uit te pakken. Deze zomer toegepast en bevalt erg goed. Draag nu minder water mee omdat ik vaker bijvul.

  Ik kan het filmpje nu niet vinden helaas, zal nog een goed zoeken.
   

Deel Deze Pagina