Drinkwater in de bergen in Noorwegen - waarschuwing

Discussie in 'Discussie: koken en voeding' gestart door Linda P., 30 mrt 2011.

 1. Hoi.

  Ik werd vandaag attent gemaakt op dit artikel:
  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7569484

  Daarin staat dat in Noorwegen de grooste hazenpest is geconstateerd sinds lange tijd. Daar kunnen mensen flink ziek van worden. In midden-Noorwegen zijn 37 mensen ziek geworden van besmet drinkwater en in de rest van het land 7. Je kunt besmet worden door besmet water te drinken of door de zieke dieren aan te raken.

  Men raadt nu aan om in de bergen het drinkwater te koken. Dit schijnt vaak voor te komen in jaren waarin er veel lemmingen zijn. Dat is nu het geval. Ik heb er vorig jaar diverse gezien en veel andere mensen gehoord die ze gezien hadden.

  Als je ziek bent geworden, helpt antibiotica.

  Linda
   
  Laatst bewerkt: 30 mrt 2011
 2. Hoi Linda,

  Dank je wel voor de waarschuwing! Mocht je veranderingen horen/lezen op dit thema is het fijn als je ze wilt melden.

  Weet iemand of dit specifiek in Noorwegen voorkomt of dat Schotland hier ook mee te maken heeft?

  Dank en groet,
  Sander.
   
 3. Hoi Linda,

  Bedankt voor deze informatie, ik heb plannen om dit jaar de Hardanger over te steken. Heb je ervaring met een steripen of iets dergelijks? Zou je me aanraden om er een aan te schaffen? Of werkt dit niet afdoende tegen deze bacterie? Koken kost nl. veel tijd en brandstof. Ik draag liever niet te veel kilo's, maar wil ook niet onnodig ziek worden. (ps. we hebben wel antibiotica bij)


  Alvast bedankt, Marco
   
 4. Het gaat hier om Francisella tularensis, een Gram negatieve kiem.

  Let op dat niet alle antibiotica hier tegen helpt, je kan het zelf erger maken als je de verkeerde gebruikt.
  Streptomycine is eerste keus. Verder kan je ook gentamicine en doxycycline gebruiken.
   
 5. Ik heb inmiddels gezien dat het echt een lemmingenjaar is. Dit in combinatie met deze ziekte onder knaagdieren is een goede reden om toch het water te koken of te filteren, ook al vereist dat meer gewicht in je rugzak. Ik zou dat liever doen dat zelf met antibiotica aan de slag te gaan. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als je antibiotica wilt gaat gebruiken, zou ik eerst met een dokter gaan praten.
  Overigens heb ik eerder wel ongekookt water gedronken in een lemmingenjaar en ben er toen niet ziek van geworden. Maar toen gingen er ook geen verhalen over deze ziekte.

  Een lichtgewicht alternatief is misschien om zuiveringstabletten te gebruiken. Dan moet je wel even onderzoeken of die helpen tegen dit soort dingen.

  Hilsen

  Linda
   
  Laatst bewerkt: 3 mei 2011
 6. Beetje zelf doktertje gaan spelen lijkt mij niet zo verstandig, zoals Linda al zegt beter voorkomen dan genezen. In Nederland kun je deze antibiotica alleen op recept krijgen en die geeft een arts als het goed is niet zomaar zonder dat je ziek bent. Wat als je nu ziek bent geworden van een virus in het water? Kun je slikken wat je wil maar daar helpt antibiotica niet tegen.
   
 7. Het is om exact die reden dat ik de waarschuwing ivm de juist antibiotica hier heb gepost.

  In eerdere berichten las ik dat sommigen sowieso antibiotica meenamen.


  Ik was in September in Noorwegen en heb toen veel Lemmingen gezien. Ik was toen nog niet op de hoogte van dit nieuws, en heb dus twee weken lang water gedronken zonder te koken/tabletten. Gelukkig niets aan over gehouden :).
   
 8. Ik n.a.v. deze thread ook nog eens gekeken naar waterfilters: de katadyn vario (425gr, <2L/min) en hiker (310gr, <1L/min) filteren alles boven 0.3micron en de mini (210gr, <0.5L/min) alles boven 0.2.

  Als maat voor de bacterie (Francisella tularensis) vind ik wat varierende gegevens, van 0.2 bij 0.2micron tot 0.2 bij 0.7micron - maar dan vallen de eerste twee dus sowieso af en is de laatste op de grens.

  Dit komt overeen met wat ik vind op een amerikaanse site: "Francisella tularensis would be more difficult to filter with a standard home filter, unless it can effectively remove particles in the 0.1 - 0.2 micron size, but standard water treatment chlorination will effectively kill it." [http://bit.ly/kM3w4H]

  Verder lijk je de bacterie ook te kunnen doden mbv UV licht en dat is voor zover ik kan vinden de basis van wat zo'n steripen doet... "F. tularensis is readily inactivated on exposure to UV irradiation." [WHO Guidelines on Tularaemia, http://bit.ly/le7wvf]

  Ik ben er nog niet helemaal uit, maar mss is zo'n steripen voor het drinkwater overdag zo gek nog niet ('s avonds/'s morgens kook je het toch al voor koffie/thee/eten, dat moet mss wel wat langer doorkoken nu).
   
  Laatst bewerkt: 3 mei 2011
 9. Ik gebruik alleen maar de steripen om te zuiveren. Nouja, eerst door een pantykousje het water in de fles laten lopen, zodat er minder vervuilende deeltjes in het water zitten en het UVlicht overal komt. En omdat ik never nooit zoveel liter zal filteren als hij aankan, doe ik alles langer dan aangegeven.

  De enige reden dat ik gefilterd water daarna nog kook, is als de smaak zwaar tegenvalt en ik het dus als aanmaak voor eten of chocomel oid gebruik. UVlicht verminkt het DNA zodanig, dat het zich niet meer kan vermeerderen en je dus niet ziek wordt van het lage aantal bacteriën dat je binnenkrijgt. Alles kan natuurlijk, maar ik ben nog niet spuugziek geworden :)
   
 10. Hoi

  Bedankt voor al jullie reacties, ik denk dat voor de zekerheid een steripen ga aanschaffen. Onderweg ziek worden drukt zo'n stempel op je vakantie. Vandaar dat ik afgelopen jaar wat antibiotica aan mijn huisarts had gevraagd voor de meest voorkomende problemen onderweg. (ik ben dus niet zelf aan het experimenteren)


  gr, Marco
   
 11. Deze “hazenpest” was een paar maand geleden al aangekondigd, op dezelfde nieuwssite. Zonet is het weer bevestigd ( http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7625800 ). Water koken of chloor (..) gebruiken de rest van het jaar is het advies.

  Zou het de eerste keer worden dat ik mijn drinkwater in Noorwegen onderweg moet zuiveren? Lemmingen zitten ook boven de boomgrens, waar ik de meeste tijd doorbreng.


  Als je niet precies weet hoe, welke en waarvoor je antibiotica moet gebruiken, laat maar lekker thuis, althans voor deze hazepest.
  Het is een uitbraak dat is zeker, maar in welke mate je er echt rekening mee moet houden weet ik nog niet. Misschien niet uit al te kleine stroompjes drinken? Geen water dat “langs de rotsen druppelt”?
  Ik wacht even af.

  Hazepest is er ieder jaar: vorig jaar enkele tientallen gevallen in het hele jaar, nu al het dubbele aantal in 3 maanden. Wat ik niet weet, is of dat drastisch meer kan worden als de sneeuw gaat smelten en als (drink-)water omlaag komt. Lemmingen graven in de winter hun gangen onder de sneeuw. Ook boven de boomgrens. Daar liggen dus nu nog ook de dode – en misschien besmette – dieren.

  Ook handig om te weten (bron: Noorse wikipedia):
  - besmetting gaat ook via het aanraken van lemmingen en muizen (stof); dode dan neem ik aan, want ik heb ooit een levende lemming mijn tent uitgejaagd en dat was geen makkie ;);
  - besmetting kan ook via muggen en schapen; maar dat schijnt in Noorwegen niet (muggen) of nauwelijks (schapen) voor te komen. In Zweden wel, geen idee hoe vaak en waarom.

  Gr. Joop
   
 12. erg goed alternatief voor chloor is de MSR Miox, die maakt een variant van chloor aan die smaakloos is en net zo actief in reinigen. Scheelt nasmaak en kooktijd. UV licht molt ook alles maar is minder betrouwbaar als er deeltjes (bijv rotsgruis) in het water zitten. Een pantykous is niet fijn genoeg om dat eruit te filteren moet je eigenlijk weer een waterfilter voor gebruiken om alles wat zweeft eruit te krijgen. Hoeft welliswaar geen 0.2 micron filter te zijn mag best wel wat grover;)
   
 13. De producent van de steripen heeft ook een redelijk goedkoop pre-filter dat op de standaard nalgene flessen past. Deze moet je er weer afschroeven voor je de steripen kunt gebruiken maar er is een (voorzichtige) claim dat er met dit pre-filter geen potentieel besmet water op de schroefdraad achter blijft (handig voor onderdompelen).

  Ze hebben ook een 'fits-all' filter dat als een soort trechter in allerlei flessen gebruikt kan worden maar besmet water op schroefdraad niet voorkomt.

  De filtermazen voor deze twee zijn 40x40 micron, normale papieren koffiefilters varieren tussen 10 en 20 micron en pantykousjes tussen 100 en 200 micron (visnet modellen buiten beschouwing gelaten ;-) )
   
 14. Ik snap werkelijk de moeilijkheid niet. Als er iets vasts in mijn waterfles drijft, blijft dat echt niet op dezelfde plaats. Ten eerste moet die fles op zijn kop, omdat de steripen pas werkt als de beide pennetjes naast de lamp in contact staan met water, ten tweede draai je het water rond zodat er niets in de luwte van iets anders kan achterblijven. Dat is standaard gebruiksaanwijzingsh*t.

  Overigens schreef ik al, dat ik dubbel zo lang met dat lampje speelde dan aangegeven. Dat pantykousje is om algen, takjes, blaadjes en meer verslikspul uit mijn water te houden, niet om rotsgruis tegen te houden.

  Staat weer tegenover dat ik inderdaad niet de moeite neem om de schroefdraad te ontsmetten. Maar ik neem ook wel eens een paar handjes water gewoon zo van een rotsblok druppelend of uit een beekje of bij een bronnetje. Ik heb dus niet de illusie volkomen steriel door het hikend leven te gaan. Verre van zelfs ;-)
   
  Laatst bewerkt: 10 mei 2011
 15. Nou Anna ik zou me ook niet zoveel zorgen maken hoor. Maar water boordevol gruis zoals gletscherwater al dan niet stilstaand is lastiger met UV te reinigen dan heb je idd meer tijd nodig. Die pak je blijkbaar ook. Niets mis mee hoor gewoon wat minder 'exact' . Zeker nalv dit draadje met die ziekte die blijkbaar ook in voorheen het schone noors oppvl. water terecht is gekomen kunnen er exactere behoeftes ontstaan.

  Noors water kent ook veel gruis als het gletscherwater betreft.
  Voor lezers die wel van het 'exacte' uitgaan moet het wel bekend zijn dat dit wel een potentieel achilleshiel van de steripen is mits je daar geen aanvullende maatregelen (langer en/of goed pre-filteren) voor neemt. Een Miox is wat dat betreft veel exacter, zeker met die teststripjes.

  Met een Miox hoef je ook niet voor te filteren bij geen bezwaar tegen deeltjes in je water (wat ik dus wel heb, ik heb het graag vrij van deeltjes en helder)....
   
 16. Hoi

  Een paar dagen nadat ik steripen safe water system (==journey lcd) besteld had, hoorde ik van een lifestraw. Een rietje waardoor water gefilterd word als je het drinkt. Na wat zoeken kwam op de site van een http://www.istraw.co.uk/ er een tegen die leverbaar is in de uk. Helaas kan zo'n rietje maar 500 liter filteren, maar dat is meestal wel voldoende voor een vakantie. Misschien iets voor iemand die nog zo iets wil kopen (wel even uitzoeken of het echt werkt).


  Gr, Marco
   
 17. 1 Vakantie? Daar doe ik ruim drie maanden mee! Nahja, als je t geluk hebt dat een vakantie 3 maanden duurt... ;-)
   
 18. Ook in Zweden oppassen met drinkwater in de bergen

  Ik ben woonachtig in de Zweedse fjäll (Jämtland/skäckerfjäll) en hier word voor dezelfde problemen gewaarschuwd.
  Zijn niet alleen de lemmingen maar ook de sork (een muizensoort) die voor problemen zorgen.
  Dus water koken/zuiveren!

  Jörgen
   
 19. is er bekend of Hadex afdoende zal zijn om het water te zuiveren, of is het noodzakelijk het water echt te koken. ik kan op de site van Hadex vinden dat het antibacterieel is, maar kan nergens een bevestiging vinden dat het ook tegen specifiek deze bacterie werkt.

  veel dank
   
 20. Op een link in de post van Leon staat dat voldoende chloreren zou helpen. Het lijkt me dat je dat met Hadex kunt doen. Misschien kun je een mailtje naar de fabrikant sturen om een zeker antwoord te krijgen?

  Linda
   

Deel Deze Pagina