Deksel oude Mess tin set

Discussie in 'Discussie: Zelf materiaal maken' gestart door Jur, 7 dec 2016.

 1. Jur

  Jur

  Hoi, ik ben nieuw qua inschrijving, misschien ooit al 'lid' geweest maar nu een nieuwe registratie moeten doen en gelijk een vraag...

  Ik kano en doe mee met trektochten enz, nu kook ik op gas (handig...?) en gebruik de mess tin set om te koken. Mijn eten is warm water maken en een zakje pasta of een andere inhoud erbij gooien.
  Nu merk ik dat het water aardig snel kan verdampen en zat te denken aan een deksel voor de set.
  Wie heeft al wat gemaakt of kan wat adviseren? Plaatje alu of trespa?

  Andere tips zijn natuurlijk ook welkom, misschien post ik later in de week nog mijn paklijst voor advies om het minimale mee te nemen en waarom...

  Thnx


  Jur
   
 2. Beste Jur,

  Allereerst: welkom hier!

  Bedoel je de rechthoekige mess tin set of de aluminium beker die bij de veldfles hoort?

  Voor de laatste heb ik een dekseltje gemaakt van lichtgewicht aluminium dat als windscherm voor branders gebruikt kan worden. Gewoon te knippen met een blikschaar of een sterke gewone schaar. Bijvoorbeeld hier te koop:

  http://www.backpackinglight.co.uk/bushcraft/QE101/action/null/

  Ik heb de randen van de aluminium beker nagetrokken en iets 'oversized' uitgeknipt. Vervolgens het 'oversized' gedeelte omgevouwen rond de beker zodat het enigszins klemt, goed sluit en niet wegwaait.

  Dit kun je natuurlijk ook met de vierkante mess tins doen als je wilt. Het gaat verdamping van het water tegen maar scheelt vooral veel kooktijd en brandstof.

  Ik kook trouwens zelf meestal ook op gas. Daar zitten wat mij betreft veel voordelen aan. Over de voor- en nadelen van gas en andere brandstoffen kun je hier met de zoekfunctie veel informatie vinden.

  Succes!

  Vrgr. Carlo
   
 3. Jur

  Jur

  Hallo Carlo! Het gaat om de rechthoekige, beetje een standaard gedachte en niet aan de mok v/d veldfles gedacht!

  Dank voor de link, net 't spul wat ik ook zocht voor bijvoorbeeld tzt een windscherm te maken voor een benzine brander of voor de Trangia mini. Jammer dat het verzenden zo duur is, misschien gezamenlijk inkopen of via het forum een oproep doen...?

  Het materiaal ziet er ieder geval goed uit en is in twee maten te leveren wat ook makkelijk kan zijn!

  Thnx
   
 4. Ivo

  Ivo

  Dergelijk plooibaar aluminium is via verschillende kanalen ook hier te vinden zie bv https://www.bever.nl/optimus-nova-nova-windscherm-mecfc42002?id_colour=5806
  Misschien zwaarder dan de engelse versie maar dat is jouw kookpot ook (al heeft een kajakker daar minder last van.) Een stuk lichter is bv de bodem van wegwerp aluminium schalen. Nadeel is dat dit soort aluminium veel harder is en je het daarom niet kan opplooien. Misschien hoort het bij jouw outdoorstijl anders zou ik die rechthoekige pot vervangen door een lichtere meer klassiek ronde kookpot.
   
 5. Jur

  Jur

  Thnx, dat scherm van de Bever ziet er ook goed uit. De Engelse versie kan ik altijd bestelling indien ik via de website nog meer bestel dus heb ik hem er wel ff bijgezet.

  De Mess tin set had ik nog en heb nog getwijfeld of ik hem zou ruilen voor een RVS setje, handig¿

  Heb je een voorbeeldje van een ronde kookpot?
   
 6. Ivo

  Ivo

  Als ik zelf een pot zou kiezen zou het de volgende zijn:https://www.traildesigns.com/cookware/toaks-900-ml-ultralight-titanium-pot en dat gecombineerd met een cone.
  Laatst heb ik er een meegebracht uit de VS voor iemand. Geen idee wat de portkosten zijn.
  http://www.arklight-design.com/toaks-titanium-900-ml-pot-115mm-c2x13924487 heeft hem ook maar de smalle versie. Die zou ik niet nemen omdat je dan een brander moet hebben met een wat smallere branderkop. De vlammen likken dan al snel langs de zijkant en dat is niet voordelig
   
 7. Mwoah uit zo'n alu wegwerpschaal kan je prima best wel een deksel knippen en randjes omvouwen gaat best wel maar je moet de hoeken wel even inknippen.

  Getypt met veegtelefoon
   
 8. Bij defensie deden we het altijd heel makkelijk , je heb er 2 de ander gebruik je als deksel.
   
 9. dat klopt,
  maar er is ook een versie met een deksel, maar ik denk dat ik die op een china site heb gezien.
   
 10. Jur

  Jur

  Een pannenset heb ik maar ik heb normaal aan één mestin voldoende.


  De andere is alleen kleiner dus dat gaat niet lukken als deksel ;) Ga kijken of ik wat alu kan zetten/buigen.
   
 11. Uuh, je moet koken in de kleine en de grote als deksel gebruiken. Dat zegt een echte Ouwe Stomp van lichting 80-1 :D .
   
 12. Jur

  Jur

  Helaas is de kleine voor het koken te klein ;)

  Verstuurd vanaf mijn HTC One_M8 met Tapatalk
   
 13. dat klopt geen probleem toch ... pas precies in elkaar werkt perfect!
   
 14. [​IMG]
  Te klein om te koken ga je een culinaire maaltijd bereiden?  Behalve dat het messtin ideaal is om koffie of thee in te zetten of een ei in te bakken, kan er ook in worden gekookt. Dit is mogelijk op een open vuur (Peak One-brander, miniatuur kooktoestel/kochertje met vaste brandstof, zoals esbit/hexamine) of op een zelf gegraven veldoven.

  Gebruik hierbij het kleine messtin als het kookgerei en de grote als het deksel, zodat de kookwarmte binnen en het ongewenst vuil buiten blijft. (boekje pienter) ;)
   

Deel Deze Pagina