De slaapmat en rug verzoenen

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Pilaarbijter, 10 nov 2017.

 1. Hallo allemaal,

  Ik heb nu twee meerdaagse trektochten erop zitten en moet helaas vaststellen dat mijn slaapmatje niet voldoet.

  Ik gebruik momenteel de Robens Air compact large https://m.campz.be/robens-air-impact-large-zelf-opblaasbare-slaapmat-38cm-grijs-oranje-480231.html

  Elke morgen sta ik op met rugklachten en pijnlijke heupen, een weinig subtiele manier van m'n lichaam om te zeggen dat mijn matje waarschijnlijk niet dik genoeg is om de holte van mijn onderrug te ondersteunen 's nachts. Anderzijds moet ik wel zeggen dat ik zeer te spreken ben over de isolatie van het matje.

  Ik ben iemand met een vervelende rug (chiropractorbezoeker) en weet dat het zo zal blijven voor de rest van mijn dagen. Op zich geen probleem want ik slaap thuis in m'n bed wel goed. Ik wil ook nog meegeven dat ik thuis geen bijzondere matras heb à la Tempur maar een gewone degelijk ding.

  Nu vroeg ik me af of er hier nog mensen zijn die dit probleem ervaren en hoe zij het opgelost hebben.
  Ik weet dat ik hoogstwaarschijnlijk een andere mat zal moeten aanschaffen of iets aanvullends onder mijn rug zal moeten stoppen want op die manier trekken is echt niet aangenaam. Ik wil ook het gewicht niet eindeloos zwaar maken, het blijft tenslotte een trektocht. Dus geen Intex-luchtbed :p
  Misschien ook nog meegeven dat ik 1,96cm meet en 125kg weeg.

  Alvast bedankt voor de reacties!
   
 2. ik heb ook al snel last van mijn rug en na diverse thermarest matjes ben ik overgestapt op een exped. Daar kan ik prima op slapen en 's morgens geen last van mijn rug.
   
 3. hyz

  hyz

  Je mat is nu 3.8cm dik. Probeer eens een dikkere mat.

  In een goede winkel kan je de matten ook even uitproberen.
   
 4. Ik denk dat het verschil niet zal zitten in het merk, maar in de soort matras. Een luchtmatras voegt zich eerder naar het lichaam dan een zelfopblazende, is mijn inschatting. Dus uit de range van de Thermarest Neo Air of Exped Synmats of Downmats. En daar kan je therapeut vast iets deskundigs over zeggen.

  Uitproberen in een winkel is een goede stap, maar met een hele nacht weet je meer. Misschien kun je er een lenen.

  Marla
   
 5. Joch3m

  Joch3m Lid Club Hiking-site.nl

  Ik gebruik om die reden een Exped Synmat UL 7 LW van 7cm dik (65 breed en 1m97 lang) en slaap er redelijk goed op (ben zelf 1m85 en weeg 80kg). Weegt 600gram en heeft een r-value van 3.3. Downmats zijn nog lichter (en duurder). De Exped matten zijn er in vele maten te krijgen.
   

 6. Downmat ul is zwaarder dan synmat met dezelfde afmetingen. Wel warmer.
   

 7. Downmat ul is zwaarder dan synmat met dezelfde afmetingen. Wel warmer.
   
 8. Heb ook zo'n self-inflatable van ThermaRest, zelfde dikte schat ik zo. Daar slaap ik ook slecht op, is gewoon te dun als je op een harde ondergrond ligt. Een dikte van 6-7 cm. slaapt wel goed. De ene persoon heeft een duidelijk voorkeur voor ThermaRest, de ander voor Exped. Mijn mening: ThermaRest komt mij wel wat robuuster over.

  Nog een tip: neem er een kussen bij, dat verhoogt je slaapcomfort aanzienlijk voor je rug en nek! Bv. een Sea To Summit Aeros Large. Het extra gewicht van 105 gr. is het dubbel en dwars waard, geloof me.
   
  Joch3m vindt dit leuk.
 9. De tip om een kussen te gebruiken kan het slapen aangenamer maken. Maar om daar een echt kussen voor mee te nemen vind ik dan weer niet nodig. Een opgevouwen donsjasje of wat andere kledingstukken in een stuffzak hebben voor mij hetzelfde comfort en het bespaart me gewicht.
   
 10. Ik heb zelf al in geen dertig jaar meer gekampeerd dus ik kan niet veel ervaringen delen. Ik zou toch wat willen zeggen: Ga niet op gewicht in je rugzak bezuinigen als je rug risico loopt! Dan maar wat meer sjouwen, als je rug dat tenminste aankan. Ik ben dus geen kampeerder meer, dus neem de rest van mijn bijdrage maar met een korreltje zout: ik vond het idee van een Intex luchtbed nog niet zo gek... Wat dachten jullie van zoiets:https://www.bever.nl/p//exped-airmat-12-lxw-luchtbed-MBBAC42015.html?colour=2452

  Met een matras met zo'n opblaaszak of pomp kan je tenminste de hardheid van je matras wat bijregelen.

  Ik dacht dat het Golok was die voor extra isolatie toch naar koude oorden nog een extra rubberen mat meeneemt. Ah, hier is die post: http://www.hiking-site.nl/prikbord/...aapzak-voor-winterkamperen.14932/#post-147684 Er staat alleen niet bij wat voor soort schuimrubber. Van dat zachte schuimrubber heb ik gelezen dat dat eigenlijk heel goed slaapt, maar dat letterlijk niemand het meeneemt omdat het zo volumineus is. Mijn vraag was eigenlijk, is het dan niet in een compressiezak kleiner te maken? Je houdt wel problemen dat zacht schuimrubber niet goed tegen vocht kan, geeft kans op schimmelvorming, wat ook wel bij selfinflatables waar vocht in gekomen is kan. Zelf had ik dus vroeger alleen zo'n groen hardrubberen matrasje (wat naar ik aanneem ook Golok als extra isolatie meeneemt). Na dertig jaar in de koude fietsschuur te hebben gestaan toch maar in de gang van de flat gezet, voor de andere bewoners, toen ik ging verhuizen. Het was verder nog prima. Ik zag later twee mensen die gingen vissen en een had een matje wat verdacht veel op het mijne leek. Dus ik hoop dat het nog goed terecht is gekomen.

  Ik kende zelf twee professionele natuurbeschermers die last hadden van hun rug. Heel vervelend, want je krijgt zelfs last als je bureaustoel niet ergonomisch goed is. Ze waren wel voorzichtiger geworden: Ik tilde er niet zo zwaar aan om bij optillen voorover te buigen maar het is natuurlijk beter om eerst door je knieën te gaan. Dat soort dingen.

  Groeten uit Groningen!
   
 11. Zo deed ik het ook altijd, maar ik was toch altijd enorm aan het klooien om een kussen van een perfecte dikte te maken in zo'n stuffzak om er dan de volgende ochtend achter te komen dat alles toch weer platter was geworden / verschoven / etc. en ik dus toch weer een stijve nek of schouders had of rugpijn. Met het opblaaskussentje van 105 gr. heb ik daar nooit meer last van. En een goede nachtrust is goud waard, zeker als je zware hikes doet.

  PS: En ja, ik let ook erg op gewicht. Zo heb ik de stoffen buitenkant van m'n S2S-kussen eraf gehaald, weegt nu nog maar 59 gr. Voor mij zijn dat gewoon erg nuttige grammen.
   
  Mieke2 vindt dit leuk.
 12. Leuk, je zelfspot, Held op sokken :D
  Geslotencel-schuim is het materiaal en het merk Mammut. Dat heeft Golok verklapt in dit draadje ;)

  http://www.hiking-site.nl/prikbord/index.php?threads/wat-meenemen-voor-het-lopen-van-de-gr11.15008/

  Ik heb zelf net de Relags-versie binnen die ik daaronder noemde. Ik ga die tip van Golok overnemen. Voor 3/5 van dat matje en 107 gram heb ik een flinke zitmat, een extra laag bij kou en een backup bij een onverhoopt lek in mijn luchtmatras.
  Het is alleen zo groooooooooot ;)
  En comprimeerbaar is dat materiaal niet.

  Marla
   
 13. Joch3m

  Joch3m Lid Club Hiking-site.nl

  Laatst bewerkt: 12 nov 2017
  Anna. vindt dit leuk.
 14. Hartelijk dank iedereen voor de vele reacties, hier kan ik zeker verder mee.

  Ik ga starten met de dikkere matten te testen en zo verder zien hoe ze me bevallen. Die cot-bedden lijken me ook wel wat om uit te testen. Ik hou jullie op de hoogte!
   
  Held op sokken vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina