coleman brander

Hallo, ik heb nog een goede colemanbrander staan van een jaar of 20 oud. Zit nog in de verpakking, deze is ooit gekocht als reserve. Nu staan er in de winkel branders waarop unleaded staat. Die van mij kan alleen colemanfuel in. Weet iemand of het mogelijk is om die van mij gewoon zonder schade te gebruiken met loodvrij of moet ik iets ombouwen of kan het gewoon niet.
Bij voorbaat dank voor jullie reacties.
groetjes, André
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben er altijd vanuit gegaan dat er loodvrije benzine in kan. Dat is wel iets vuiler. Het geeft eerder haperende vlammen en meer roet. Je moet dan dus wel regelmatig de brander schoon stoken met colemanfuel en dan even flink pompen en goed heet laten worden. En de brander niet zo vuil laten worden dat deze echt verstopt raakt. Dan moet je de hele buis (kan niet op de naam komen) vervangen.
Wasbenzine is trouwens goedkoper dan colemanfuel. En zeker ook schoner dan loodvrije benzine. En er zit natuurlijk ook nog verschil tussen de verschillende soorten loodvrije benzine.

Saskia
 
De generatoren (zo heten die dingen van Coleman) van benzine branders of lampen zijn zo ontzettend gevoelig voor vervuilingen dat ik je kan adviseren om er absoluut geen (ongelode) autobenzine in moet gooien. Daar zit namelijk veel additieven tussen die de generatoren rap doen verstoppen. Schoon branden is eigenlijk een fictie, je krijgt er nimmer alles uit en in de verloop van tijd zit hij gewoon goed dicht die generator.

Ik heb wel eens een brander proberen schoon te branden met een normale leiding (gewoon holle buis) met een hitte/koude schok behandeling met een autogeen lasbrander en een bad koud water. Zelfs daarmee kreeg ik het gewoon weg niet los die troep uit een normale leiding. Laat staan dat je dan zo'n coleman generator schoon krijgt. Verder is het volgens mij zo dat je nieuwe generatoren van oude modellen ook niet altijd zo maar kan krijgen. Controleer dus of je voor jouw model nog een nieuwe generator kan krijgen en schaf deze dan ook aan als back-up.

Ik heb met ongelode auto benzine dus een multifuel brander en een coleman unleaded benzine lamp definitief gesloopt. Dus schade en schande ken ik inmiddels wel.
 
Wellicht kun je die dingen schoon krijgen in een ultrasoon bad. Daar lukte het mij ook zwaar vervuilde en fijn mazige filters voor zware stook olie mee schoon te krijgen. Standtijd was 1 dag, voorlopig draaien ze nu al 2 maanden onafgebroken. Anders kun je ook carbon remover proberen maar waar je dat zou moeten krijgen is mss wat lastig. Wij hebben dat ook niet meer op t werk.

NB zo'n ultrasoon badje van 50 euro voor sieraden gaat niet werken dus zonde om te kopen. Kijk ff rond bij je vrienden/familie iemand die in de techniek werkt.
 
Zelfs die filter helpt voor geen meter weet ik uit ervaring... Simpel gezegd mijn oude coleman lamp vulde ik altijd met de colemantrechter met filter. Mijn oude brander bevatte in de pomp bij de aanzuigslang ook een filter. Maar dat mocht allemaal niet baten. Maar goed filteren is wel altijd verstandig bij vuile brandstoffen als ze losse deeltjes bevatten (bijvoorbeeld roestdeeltjes van een oud blik met brandstof). Maar de 'vervuiling' in loodvrij is gewoon opgelost en die begint juist vaste vormen aan te krijgen kennelijk onder druk en/of hitte. Vooral in nauwe leidingen kan dat rap tot problemen leiden.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan