Apps waarmee je in noodsituaties hulp kunt roepen

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door zwoerdkop, 3 feb 2018.

 1. Het gebeurt regelmatig dat ik in m'n eentje langdurige hikes maak, ook in gebieden waar je bijna niemand tegenkomt. Ik maak me wel eens zorgen over mijn veiligheid in noodsituaties, zoals gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld een val) en eventuele encounters met kwaadwillenden (struikrovers, killers).

  Er zijn apps waarmee je met één druk op de knop (bij wijze van spreken) alarm kunt slaan, waarbij ook je GPS-positie wordt doorgegeven, uiteraard. Niet de hulpdiensten worden gealarmeerd, maar een of meerdere contactpersonen.

  Hebben jullie ervaring hiermee? Tips? Suggesties?

  Ik begrijp dat zo'n app slechts een kleine toevoeging van de algemene veiligheid kan zijn, omdat alle omstandigheden optimaal moeten zijn om überhaupt zinvol en succesvol ervan gebruik te kunnen maken. Toch ben ik zeer geïnteresseerd in zo'n app.
   
 2. Voor noodsituaties zou ik niet zo gauw op een smartphone en app vertrouwen.
  Werkt dat ook als je geen bereik hebt?

  Marla
   
 3. "Ik begrijp dat zo'n app slechts een kleine toevoeging van de algemene veiligheid kan zijn, omdat alle omstandigheden optimaal moeten zijn om überhaupt zinvol en succesvol ervan gebruik te kunnen maken. Toch ben ik zeer geïnteresseerd in zo'n app."
   
 4. zwoerdkop vindt dit leuk.
 5. Zwoerdkop,

  Ik stel gewoon een vraag, dus je kunt ook gewoon antwoord geven in plaats van je eigen tekst opnieuw citeren die ik al had gelezen.

  Dus ik stel de vraag nog een keer: werkt zo'n app ook als je geen bereik hebt?

  Marla
   
 6. Het spijt me verschrikkelijk maar ik moet even ingrijpen. Dat is voor het eerst in jaren.

  Mijn laatste alinea is juist bedoeld om zo'n reactie als die van jou "af te vangen". Een soort veiligheidsklep, dus. Er staat nog zo'n "afvanger" in de tekst, namelijk "bij wijze van spreken". Zulke veiligheidskleppen zijn erg belangrijk in fora, juist omdat fora de eigenschap hebben in enkele bijdragen ofwel af te dwalen, ofwel te ontaarden, zaken die ik probeer te voorkomen.

  Het lijkt er sterk op dat je de laatste alinea óf niet hebt gelezen, óf niet hebt begrepen. Het is erg gemakkelijk om nu sterk op het antwoord op je vraag te gaan "reiten", want vrijwel iedereen begrijpt dat zo'n app uit den aard der zaak niet werkt als er geen bereik is. Streng insisteren op een antwoord is duidelijk een noodgreep. Erg storend.
   
  Laatst bewerkt: 3 feb 2018
 7. Voor hen die geïnteresseerd zijn in app-gerelateerde veiligheidsoplossingen: ik vind op de website van het TNO zojuist een bijdrage over een nationaal in te voeren app-plan voor 112-meldingen.

  Citaat:

  NIEUWE 112-APP
  Dit jaar volgt de nieuwe 112-app, een eerste stap richting een modern meldproces. “Met de nieuwe 112-app kan beeld een eerste echte intrede doen in het meldproces”, zegt De Vries. “Als mensen bellen is hun locatie direct bekend en worden ze gelijk verbonden met de juiste meldkamer. Beeld gaat net als locatiebepaling echt helpen. Trauma-artsen hebben ons bijvoorbeeld nu al gevraagd of het niet mogelijk is de triage te doen met Skype: omstanders instrueren een slachtoffer in beeld te brengen, zodat men bijvoorbeeld via de gelaatskleur kan zien of iemand in levensgevaar is.”
   
 8. Nou nou...

  Of dat 'uit de aard der zaak is', was voor mij juist niet duidelijk. Het was geen retorische vraag. Ik wilde gewoon weten hoe het werkt.
  Er zijn zat mensen die de GPS-functie op hun telefoon gebruiken terwijl ze geen bereik hebben. Ook dat snap ik niet, domweg omdat ik geen technische kennis hierover heb. En omdat ook het noodnummer soms ook zonder bereik gebruikt kan worden, had het zomaar gekund dat er voor noodgevallen iets nieuws was ontwikkeld. Dus toch bedankt voor je antwoord, ook al was de toon niet prettig.

  Dus ik zal geen vragen meer stellen en alleen reageren op je oproep 'Tips? Suggesties?'
  Ik gebruik al jaren een Spot en overweeg regelmatig een Delorme Inreach voor de situaties die je schetst.

  Marla
   
 9. Voor struikrovers draag ik altijd een oude donderbus bij me, daar hebben die heren echt een heilig ontzag voor. Ik heb ook Uzi's en Kalasjnikovs geprobeerd, maar een zekere struikrover Robin H. herkende die nieuwerwetse wapens helaas niet, dus moest ik 'm toch m'n buidel vol zilverlingen overhandigen. Gelukkig mocht ik wel m'n Mastercard behouden, daar had die rekel nog nooit van gehoord :D.

  Toen Robin H. weer in het struikgewas verdwenen was, heb ik een vuurtje aangelegd en rooksignalen gemaakt. Dat werkte zo goed dat de lokale ridder me binnen 3 dagen al kwam redden, met loeiende sirenes op z'n paard. Geweldige kerel, hij heette Blackadder of zo, ik zal hem nooit vergeten.

  Sindsdien ben ik gestopt met de drank, echt waar, ik zweer het.

  Maar even back on topic! Je wil dus een nood-app waarvan je op voorhand weet dat die niet altijd en overal gaat werken...? Daar ontbreekt voor mij alle logica, want op een een nood-app moet je juist altijd en overal kunnen vertrouwen. Toch?? Je houd jezelf voor de gek, net als de automobilist die niet onder de indruk is van de stijgende benzineprijzen omdat 'ie toch altijd maar voor €20,- tankt.
   
  babelfish, Straycat en Mieke2 vinden dit leuk.
 10. Afgelopen zomer op IJsland heb ik zo'n app wel gebruikt. Of eigenlijk juist niet gebruikt, gelukkig. Je hebt daar de 112-Iceland app. Deze heeft 2 functies: De ene functie is een Emergency knop, waarbij de hulpdiensten gealarmeerd worden en direct jou gps locatie meegezonden wordt. Deze heb ik gelukkig niet hoeven gebruiken. De andere is een Check-in functie. Deze verstuurd jou locatie naar een database van de hulpdiensten, slaat de laatste 5 locaties op en overschrijft ze vanzelf als je een nieuwe incheck doet. Hier wordt niks mee gedaan, totdat er iemand alarm slaat. Uiteraard weten ze dan niet je exacte locatie, maar de wetenschap van jou laatst gemelde locatie beperkt het zoekgebied wel aanzienlijk. Hoe recenter de incheck, hoe nauwkeuriger uiteraard. Voor deze app heb je uiteraard wel een internetverbinding nodig, maar die is verbazingwekkend genoeg in het grootste deel van het land aanwezig. Die incheckfunctie heb ik wel veel gebruikt, telkens als ik mijn telefoon pakte voor een foto en ik zag dat er een internetverbinding was deed ik even een check-in. Het is natuurlijk niet waterdicht, want zoals gezegd, zonder internet heb je er niks aan, maar het is wel een hulpmiddel en het kost niks.
   
 11. “Elk element dat iets toevoegt aan de veiligheid, is er een”
  Het gevaar voor schijnveiligheid is groot. Airbags en ABS voegen zonder twijfel extra veiligheid toe in de auto, maar chauffeurs gaan roekelozer rijden, of zonder gordel. Traangas dat sommige vrouwen bij zich dragen tegen verkrachters wordt juist vaak tegen die vrouwen gebruikt door hun belager(s). En met die app op je telefoon loop je misschien toch eerder dat donkere steegje in omdat je je (iets meer) onaantastbaar waant.

  Waarom heb je eigenlijk zo'n app nodig? Op mijn iPhone kan ik 112 bellen met 2 clicks (één op de homeknop plus één op ‘noodgeval’), wat is daar mis mee? Het werkt in ieder geval 1000x sneller dan eerst een toegangscode intoetsen -want TouchID werkt niet omdat er bloed op m’n vingers zit van jouw fileermes- sh*t, verkeerde toegangscode want ik ben een beetje in paniek!, dus na 13x invoeren is mijn telefoon eindelijk ontgrendeld (gelukkig heb ik geen koude vingers!), dan moet ik nog jouw app opzoeken, waar staat ‘ie, hoe zag die er ook alweer uit, want tsja ik heb ‘m nog nooit gebruikt, aha gevonden, maar hoe werkt het ook alweer??… Damn, te laat, ik ben al doodgebloed :-(

  Dat verhaal geldt bij GSM-bereik. Als ik op Meijendell bij Wassenaar rondloop, mag ik al blij zijn met 3G, maar het overkomt me daar regelmatig dat ik helemaal geen bereik heb. Dan hebben we het over een natuurgebiedje ter grootte van een postzegel, midden in de Randstad. Neem ik dan mijn Inreach Explorer mee? Nee, als ik daar een been zou breken, weet ik zeker dat er binnen een paar uur iemand langs komt die hulp kan gaan halen. Krijg ik daar een hartstilstand, dan komt alle hulp sowieso te laat dus een Inreach is geen toegevoegde waarde.

  Ik ga je een serieuze vraag stellen: als je je moet verdedigen, kies je dan een honkbalknuppel, een mes of een revolver om bij je te dragen? Het juiste antwoord: geen van drieën, je leert karate of Krav Maga. Want fysieke wapens gaan stuk, je kan ze verliezen of vergeten en ze mogen niet overal mee naar binnen. Een hiker met de juiste bekwaamheden + kennis + gezond verstand kan een Arctische storm overleven onder een tarp in een veel te dunne zomerslaapzak, daar waar een onervaren hiker omkomt in z’n veel warmere winterslaapzak in z’n veel sterkere vierseizoenen tent. Juist hikers kan vaak beter vertrouwen op hun bekwaamheden + ervaring + gezonde verstand dan op domme spullen, laat staan op apps.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 21 feb 2018
 12. Leuk om zo'n ervaring te lezen, Nelis. Dankjewel.

  Marla
   
 13. Hulde voor Jeroen en Nelis dat ze deze flapdrol nog van een uitgebreid antwoord voorzien...
   
  hyz vindt dit leuk.
 14. Heerlijk!
  Ik miste Uman al een beetje....
  *pakt er een zak chips bij*
   
 15. Ik ren naar de keuken want er brand iets aan..........................................................:confused::confused: Ik heb helemaal niets op het vuur staan :oops:
   
 16. als je maar je hongerige gevoel hebt....................
   
 17. Wie zeg je :D?
   
 18. D&H, dank voor dit constructieve amusement. Dat vind je nergens zo. Al realiseer ik me nu wel opeens de beperkingen van mijn Spot boven de boomgrens tussen de rotsen. Niet alleen staat die doorgaans uit om de batterij te sparen, maar struikrovers hebben daar natuurlijk vrij spel en zoeken massaal die plaatsen op ...
   
 19. Ondanks de ruis in dit draadje ben ik er zelf wel wijzer van geworden.

  In kende dergelijke apps niet, maar ik kan me goed voorstellen dat dit in bewoond gebied een waardevolle aanvulling is voor hulpdiensten ten opzichte van alleen het bellen van nummer 112. Ik zag toevallig onlangs op tv hoe een ambulance in Amsterdam moeite had de steeg te vinden waar een of andere zatlap hulp nodig had. Ook bij ongelukken van wielrenners (in mijn omgeving hoor ik die regelmatig) kan ik me de waarde van de 112-app met GPS-locatie goed voorstellen.

  En dat IJsland bijna overal bereik heeft voor mobiele netwerken wist ik ook niet. Weer wat geleerd!

  Voor mijn tochten in de bergen hou ik het bij mijn Spot (en wie weet nog eens een Delorme Inreach).

  Marla
   
 20. Zal ik hem even taggen?!
  :D
   

Deel Deze Pagina