2 persoons tent onder de 2 kg

Discussie in 'Discussie: materialen' gestart door Boin, 15 apr 2017.

 1. Ben ik weer met een vraag. Ik hoop niet dat jullie mij ondertussen al zat zijn.
  Dit keer gaat het over de tent. Want kom er momenteel eventjes niet meer uit.

  De laatste weken al behoorlijk wat uren op het internet lopen zoeken naar alle tenten die er zijn. Voor iemand die nog nooit iets met tenten heeft gedaan, is het aanbod behoorlijk overweldigend. Momenteel weet ik er dus iets meer vanaf, maar voordat ik de uiteindelijke keuze ga maken, ben ik benieuwd wat jullie van de geselecteerde tenten vinden en of jullie nog tips/commentaar hebben.

  De tent willen we waarschijnlijk voor 4 weken gaan gebruiken in Zweden, dus hij moet wel wat aankunnen qua regen/wind. Het moet een tent zijn die voor 2 personen te gebruiken is, maar die ik eventueel ook later alleen mee zou kunnen nemen. Daarom is toch wel een harde eis dat de tent niet zwaarder dan 2 kg is en liever zelfs nog wat lichter.

  De eerste op het lijstje is de Hubba Hubba. Een bekende tent, die vaak wel goede recensies heeft. Wat ik echter raar vind is dat ik vaak lees dat je het liefst minimaal een waterkollom van 3000 wilt hebben, maar dat deze tent dus maar een waterkollom van 1500 heeft. Ik begrijp dus nu niet heel erg goed of dit nou dan te laag is, of niet? Een ander nadeel lijkt mij ook dat je eerst de binnentent op moet zetten.
  Wat ik van de Hubba Hubba gelezen heb, was toch vaak wel van zo’n 2 jaar terug en aangezien ik ervan uit ga dat de tenten ontwikkeling niet stil staat, vraag ik mij af of deze tent in deze prijsklasse nog steeds een van de betere is?

  Als tweede staat de MSR Freelite 2 op het lijstje, bijna hetzelfde als de Hubba Hubba, maar dus nog een stukje lichter. Hoewel het gewicht echt super is, vraag ik mij af of deze tent wel sterk genoeg is bij harde wind, aangezien ze veel dunne materialen gebruikt hebben. Mensen hier ervaring met deze tent? Verder is hier het waterkollom ook weer erg laag, waardoor ik ook nog twijfel.

  Als derde staat er iets heel anders op de lijst, namelijk een tipi. Gisteren zijn we bij tenten wezen kijken en daar zag ik de Wickiup 3 staan. Had mij tot gisteren niet zo in de tipi tenten verdiept, maar ik was behoorlijk verrast door de ruimte van zo’n tipi tent. Helaas valt de Wickiup 3 buiten mijn budget maar vandaag dus wel wat meer onderzoek naar tipi tenten gedaan. Zodoende kwam ik bij de SilHexpeak F6a tent. Hoewel de prijs en grote van deze tent mij prima lijkt, zit ik wel een beetje met het gewicht, dat net boven de 2 kg ligt. Ik ben mij dus af gaan vragen of ik de binnentent niet zou kunnen vervangen met iets anders. Voor nu heb ik het volgende bedacht en ik zou daar graag commentaar op willen:

  In plaats van de binnentent, de footprint kopen en dan het volgende muggennet gebruiken als ‘binnentent’ :
  http://www.seatosummit.com.au/products/bug-protection/nano-mosquito-net-double-pyramid/?ref=outdoor

  De reden dat ik er wel echt een muggennet in wil is ten eerste voor de muggen, en ten tweede hoop ik dat ik dan niet bang hoef te zijn dat er een dikke spin over mij heen kruipt. Alle andere beestjes vind ik prima, maar ben echt panisch voor spinnen, dus alleen een buitentent durf ik daarom niet aan. Ik vraag mij echter af of zo’n muggennet wel praktisch is. Ook kan ik niet heel goed zien waar de deur van zo’n muggennet zit, of moet je er via de onderkant in? Als mensen andere/betere methodes weten om deze tent wat lichter te maken, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag. Daarnaast zit ik ook nog een beetje met het probleem dat zo zonder echte binnentent, je wat meer last van het condens kunt hebben plus wind dat er onderdoor waait.
  Met het vervangen van de binnentent kom ik trouwens op een gewicht van 1870. Nog steeds wat meer dan de bovengenoemde MSR tenten, maar qua prijs en ruimte lijkt mij deze tent wel idealer. Hebben jullie misschien nog tips om het gewicht nog wat meer omlaag te krijgen? Misschien dat ik de footprint (500 gram) nog kan vervangen met een lichter iets. Alleen wat ik zo fijn aan de footprint vind is dat hij een opstaande rand heeft, wat dus iets meer bescherming tegen de regen biedt, lijkt mij. Is zoiets misschien ook zelf van lichter materiaal te maken?

  Verder heb ik ook nog even gekeken naar de Vaude Hogan sul 2p, maar die lijkt mij toch wel weer een stukje kleiner dan de andere tenten (en ook wat duurder).

  En als laatste heb ik ook nog naar tarptenten gekenen. En de tarptent Saddle 2 of de StratoSpire 2 lijken mij ook ideale tentjes, alleen zit je dan ook met het condens en de wind die er onderdoor waait. Ook kan ik geen Europese winkel vinden die deze tenten verkoopt. Weten mensen of dit klopt?

  Dit zijn zo’n beetje de tenten die ik momenteel heb kunnen vinden met m’n eisen. Ben benieuwd wat jullie mening is. En als jullie nog andere tenten weten die qua prijs onder de 400 euro liggen, lichter zijn dan 2 kg en voor 2 personen geschikt, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag!

  Edit: zit nu nog eens op de tarptenten te zoeken en kan nu wel wat duitse webwinkels vinden. Maar die 2 tenten zitten dan helaas toch een beetje boven het budget.
   
  Laatst bewerkt: 16 apr 2017
 2. Voor onder de €400 kan je zelfs voor een cuben fiber tarp gaan. Deze heb ik zelf en is top: https://www.hyperlitemountaingear.com/flat-tarp.html

  Ook te koop bij Campsaver.com en zij hebben vaak een korting van 20% en gratis wereldwijde verzending. Met de invoerrechten blijf je onder de €400.

  Tegen de beestjes kan je eventueel met een oude binnentent vooruit of met bivy's. Het muggennet van S2S ken ik verder niet, dus daar kan ik je niet mee helpen.

  Hoe dan ook blijf je zo ruim onder de 2 kg...

  Verstuurd vanaf mijn S60 met Tapatalk
   
 3. Met de SS2 heb ik weinig tot geen last van condens en van het eronder door waaien ook niet. Ligt eraan hoe strak je de buitentent op de grond afspant.

  Heb zelf de tent uit de USA laten komen met een dichte binnentent - heb er wel e.e.a. aan gecustomized waardoor hij ietwat zwaarder is geworden. bv shockcord tussen scheerlijn en tent, vloer aan binnen en buitenkant met siliconen extra geïmpregneerd ed...

  Gebruik er tyvek onder - vorig jaar jaar alleen onder de binnentent + 1x uitgang (2 losse stukken). Dit jaar heb ik een stuk laten komen via ebay wat de gehele ondervloer + beidde uitgangen bedekt. Tyvek mag ik nog op maat knippen maar het stuk wat ik daarvoor gebruik weegt 444 gr. Dus al lichter dan de footprint die je ergens noemt - vermoed dat hier nog ca 75 a 100 gr. vanaf gaat.
   
 4. In de Hexpeak F6 kan je als je solo reist ook een kleinere binnentent bv van de Hexpeak V4a hangen of, goedkoper en lichter, eentje van Aliexpress (350g, €40 euro), https://nl.aliexpress.com/store/1302938. Zo'n footprint is overkill, gebruik gewoon een stukje bouwmarktfolie, polycro of tyvek. Of je in zo'n Chinees binnententje past is wel afhankelijk van jouw lengte, ben je 1,85 of langer dan kan dat wel eens krap worden.
   
 5. Dank jullie wel voor jullie reacties!
  Een tarp met bivy is voor ons momenteel nog iets te hoog gegrepen ben ik bang. Sowieso willen we de tent al halverwege mei gaan gebruiken, dus denk dat het krap wordt qua tijd om nu nog wat uit Amerika te laten komen. Misschien ooit voor de toekomst, want zo'n tarp is natuurlijk wel echt heerlijk licht.

  De SS2 lijkt mij inderdaad ook wel een fijn tentje, maar helaas toch echt wel boven ons budget. Had per ongeluk de dollar prijs als Europese prijs aangenomen, maar natuurlijk zijn ze in Europese winkels toch wel wat duurder.

  Ik neig momenteel toch wel heel erg sterk naar de Hexpeak. Ook omdat ik het gevoel heb dat je veel verschillende kanten op kan met deze tent en lees er eigenlijk alleen maar goede verhalen over, daarnaast is hij qua prijs toch ook wel heel erg gunstig. Had inderdaad die goedkope, chineze eenpersoons tentjes ook al gezien en voor als ik straks alleen ga, zou dat misschien wel een oplossing zijn.
  Is de footprint trouwens overkill in combi met een binnentent, of ook als je er dus verder geen binnentent bij doet? Ik las namelijk dat tyvek bijvoorbeeld niet helemaal waterdicht is (damp doorlatend?). Dus dat lijkt mij dan niet zo'n hele goede keus als er verder geen binnentent bij zit. Ook lijkt mij zo'n opstaande rand toch ook nog wel steeds erg fijn, is zo iets eventueel makkelijk zelf te maken? Zal ook nog even naar polycro en bouwmarktfolie kijken. Het zou namelijk wel ideaal zijn als ik de 500 gram footprint met iets lichters zou kunnen vervangen.
  Hebben mensen hier trouwens misschien ook ervaring met de Hexpeak v4? Die is iets lichter waardoor wat aantrekkelijker. Maar ik vraag mij af of deze niet te klein gaat zijn, ook vooral omdat de hoogte toch wel meer dan 20 cm lager is. Voor mijzelf niet zo'n probleem (1.69), maar m'n wandel partner is wel minstens 1.85. Ik las wel ergens dat het voor 2 personen zou kunnen als je geen binnentent gebruikt. Maar of het echt praktisch is vraag ik mij dus af.
   
 6. Ik weet niet of mei niet te vroeg is voor Zweden, zeker als je geen ervaring hebt. Mogelijk is het in het zouden wel te doen, maar ik weet niet hoe ongerept dat is. Is het zonder ervaring misschien niet handiger om eerst een weekje te testkamperen in NL of zo? Of kijk of je een tent kan huren. Wellicht is kamperen niet iets voor je( heb ik zelf ook) en dan zit je met een dure tent. Hoewel, op Hiking-site vindt-ie mogelijk snel een nieuw baasje ;-)

  groetjes, Mirjam
   
 7. Bedankt voor je advies :)
  Wij zijn inderdaad van plan om eerst alles te testen. In mei gaan we dus eerst naar de Vogezen. Als blijkt dat het goed gaat en we Zweden aandurven, dan willen we pas in juni richting Zweden gaan, waarbij we laag beginnen en ongeveer over de grens omhoog willen lopen.
  Als, tijdens de Vogezen, blijkt dat Zweden toch wat te hoog gegrepen is (veel stukken toch behoorlijk afgelegen), dan gaan we gewoon naar Frankrijk om wat meer ervaring op te doen. Heb trouwens wel ruim ervaring met wandelen, alleen dus niet met overnachten in een tent erbij.
  Ik ben me ervan bewust dat de eisen voor een tent voor Frankrijk iets anders zullen zijn dan voor Scandinavie. Maar als we dit jaar niet gaan, dan toch hopelijk volgend jaar, vandaar dat ik daar toch wel rekening mee wil houden bij het uitzoeken van de tent.
  Ik heb trouwens wel een beetje ervaring met kamperen, maar dat was dan met de auto, voor hooguit een paar daagjes. Waarbij ik dus wel een tent leende van anderen. Maar dit waren geen trekkerstenten en het gewicht en de kwaliteit was eigenlijk nooit zo belangrijk. Maar als het allemaal toch niet bevalt dan hoop ik inderdaad maar dat ik het weer kan verkopen.
   
 8. Ik heb zelf de Hexpeak V4 met 1 persoonsbinnentent. Er is ook een 2 persoonsversie binnentent maar de ruimte houdt niet over als je met z'n tweeen bent. Ik zou zeker de F6 kiezen voor 2 personen, zeker als je reisgenoot wat langer is. De laatste 2 videos op https://www.youtube.com/user/TheOutdoorsStation/videos geven een goede indruk wat je kan verwachten (de recensent/verkoper Bob is ook zo'n 1,85m).
   
 9. Tarptent heeft meestal levering binnen 2 weken - mits op voorraad - zi is mijn en de ervaring van andere.
  Dat de tyvek een beetje vochtig wordt is niet erg het gaat erom om het grondzeil tegen steentjes, doornen en ander scherp materiaal te beschermen. De binnentent zou voldoende waterdicht moeten zijn om droog te slapen.

  PS mocht je de SS2 een keer in het "echie" willen zien je bent welkom in Utrecht.
   
 10. Hallo Boin, stel eerst vast wat je budget is en dan de ruimte die je nodig hebt in de tent. Kijk dan pas naar een passende tent. Een lichte tent kan je ook eventueel aanvullen met een tarp. dan heb je meer keus als je op pad gaat.
   
 11. Iedereen weer bedankt voor het reageren! En Inge1, heel erg bedankt voor het aanbod, maar momenteel vind ik de SS2 helaas nog steeds te duur, zelfs als ik hem uit Amerika laat komen.

  Deze week weer wat uren besteed aan het bedenken wat ik nu eigenlijk wil. Ik denk dat de hexpeak f6 toch iets te zwaar gaat zijn, ook omdat ik het toch niet zo zie zitten om zelf te gaan DIYen met een binnentent/grondzeil.

  De 2 tarptenten die ik eerst noemde blijven mooi, maar gewoon echt te duur helaas. Nu kwam ik wel een webwinkel tegen waar ze de rainshadow 2 voor ong 400 euro verkopen. Dus die is nog wel het overwegen waard.

  Een andere tent die momenteel wel redelijk hoog op m'n lijstje staat is de SMD Lunar Duo. Mensen hier ervaring mee? Het schijnt een ruime lichte tent te zijn met goede reviews. Het enige waar ik misschien een beetje bang voor ben, en dat geldt eigenlijk voor alle 1 wall tenten, is dat het misschien iets te koud gaat zijn en dat de wind er hinderlijk onderdoor blaast. Ook heb ik bij sommige reviews gelezen dat deze tent wat minder geschikt is bij harde wind. Maar bij andere reviews stond juist dat deze tent behoorlijk stormvast is. Dus daar werd ik ook niet veel wijzer uit, helaas.

  En nog een 1 wall tent, die qua budget iets voordeliger is, maar waar ik wat minder info over kan vinden: de Nemo meta 2. Deze tent is iets kleiner dan de Lunar Duo, maar nog steeds behoorlijk ruim. Ik vraag mij echter af hoe deze tent het doet bij wat hardere wind.

  Als het dan toch een 2 wall tent wordt, dan denk ik nu aan de Big Agnes copper spur. Alleen zit je hier natuurlijk weer met de ruimte. En ik vraag mij af of zo'n 'free standing' tent wel sterk genoeg is bij harde wind? Wel lijkt zo'n 2 wall tent mij wel wat warmer en free standing kan misschien op veel plekken ook wel handig zijn (of niet? heb namelijk met beide soorten tenten eigenlijk niet echt ervaring).

  Qua prijs zit eigenlijk alleen de Nemo meta 2 en de BA copper spur (in de aanbieding) net binnen het budget, aangezien ik geen wandelstokken gebruik en die dus nog weer bij de lunar duo of de rainshadow erbij op komen. Dit speelt dus ook wel een beetje mee in de keuze, maar aangezien zowel Tarptent als de Lunar Duo veel goede reviews hebben, zou ik er misschien net iets overheen kunnen gaan.

  Lastig, lastig.
   
 12. Het is bij een vrijstaande tent niet verboden hem af te spannen ;). Er zitten tenslotte scheerlijnen bij.

  Marla
   
 13. Dat gedoe met grondzeil en binnentent valt best mee, gewoon een stukje bouwmarktfolie op maat knippen is alles. Is alleen om het grondzeil van de binnentent schoon te houden en te beschermen tegen scherpe takjes of stenen onder je tent. Als je nog helemaal geen ervaring hebt, kijk dan ook eens naar tenten uit het goedkopere segment. Bijvoorbeeld de Decathlon Quickhiker UL 2, 2kg van €149. Prima prijs/kwaliteit verhouding. Of een Hubba of BA kloon uit China voor rond de €100 van Aliexpress, bv Naturehike of 3F UL Gear. Zijn ook lichter dan 2kg en komen vaak uit dezelfde fabriek als de duurdere Amerikaanse tenten.
   
 14. Marla, haha, je hebt helemaal gelijk. Uiteindelijk ben ik toch ook maar 'gewoon' voor een koepeltent gegaan. De Marmot Tungsten ul 2p. Ben benieuwd hoe deze gaat bevallen.

  op fietse, In eerste instantie begon ik ook gewoon bij de Vango tenten, maar hoe langer ik naar tenten keek, hoe meer eisen ik kreeg, haha. Uiteindelijk wel weer wat stappen terug gedaan, want een tent van meer dan €500 werd me toch iets te gek. China was helaas geen optie, aangezien ik de tent al redelijk snel nodig heb.
   
 15. Beste Uman,

  Ben je even je achterstallige forumberichten lekker efficiënt aan het bijwerken ;)?
  De oorspronkelijke inbrenger van de vraag was er in mei al uit.

  Marla
   
  babelfish vindt dit leuk.
 16. Waarschijnlijk zijn er nog meer geïnteresseerden.
   

Deel Deze Pagina