1e tocht & oefenen 1e x solo wildkamperen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Susu
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Ik ben deze zomer begonnen met materiaal verzamelen en uitproberen + conditie wat opbouwen op weekenden Drenthepad. Volgend jaar wil ik het wild in en een langere tocht lopen van ca 2 weken (maar op heel rustig tempo). Ik snuffel nu wat rond. Locatie maakt niet bar veel uit en ik ben flexibel qua periode. Scandinavie etc spreekt me altijd aan, bv Balkan trail lijkt me ook mooi. Ik vind het best lastig te bedenken wat een fijn begin zal zijn.

De laatste week is ook ineens het besef gekomen dat ik wildkamperen fantastisch vind, zolang het maar minimaal met z'n 2-en is. En dat ik dat in mijn eentje misschien toch helemaal niet durf... lol... 😜 Vooral in die zin wil ik liever beginnen met een kortere tocht.

Eigenlijk zou ik dat wel laagdrempelig wat willen oefenen met zo hier-en-daar een nachtje. Maar illegaal in NL is niet zo laagdrempelig, en helemaal naar Scandinavie of Schotland doe ik ook niet voor een weekend. Iemand nog een tip hiervoor? En voor een mooie behapbare 1e tocht?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,
In Twente kun je legaal wildkamperen bij een paar paal kampeerplaatsen (Google maar). Voor het oefenen en materiaal uitproberen zou je ook kunnen overwegen een weekend met de Rugzaklopers.nl op pad te gaan (campings).
Grt Marike
 
Als je eens alleen op NTKC terrein de Kooiberg in Ughelen (Apeldoorn) weet te overnachten heb je een redelijk goeie wildkampeerervaring, midenin het bos. Eenzaam (op de goeie manier) en omringd door wild.
 
Andere tip is bij camping Beek en Hei in Otterlo. Achterin het bos waar geen caravans kunnen komen, heb je ook een vergelijkbare ervaring.

Marla
 
Wat Marieke al voorstelt, je bent altijd welkom om een keer met de Rugzaklopers mee te gaan. Je kan ook een keer een nachtje via welcometomygarden proberen. Dan kampeer je bij mensen in de tuin, soms is dit ook praktisch wild (er staat vaak een korte omschrijving bij). Campspace heeft ook wildkampeerachtige plekjes die je kunt boeken.

De balkan trail is niet de makkelijkste om mee te beginnen (ook qua navigatie), maar in Schotland en Noorwegen is al erg veel leuks te vinden.

En alleen wildkamperen went snel hoor, kwestie van overgeven aan de rust en niet teveel nadenken. De stad is savonds op de fiets vaak gevaarlijker ;) ..
 
Dank allen! Ah ja paalkamperen is een goed idee. En ook wel te bereizen. Ga ik naar kijken. En ook naar NKTC en Beek en Hei, dank! Sta je dan ook wel geregeld écht alleen en ook wel 'in the middle of nowhere'? Als er andere mensen zijn, zeg maar op bv 20m afstand, dan mist het voor mij zijn doel denk ik...

Ik ben namelijk wel gewend om alleen te kamperen bij bv NKT, ook wel met de tent in de fietstas en nu ook rugtas, en dat bevalt heel goed. Ik ben ook nooit echt angstig geweest in dit soort dingen, heb bv ook 10 jaar terug een half jaar in mn up gebackpackt en fietste bv vaak genoeg na het stappen snachts in mn eentje door het bos naar huis.

Helaas ben ik een aantal jaren terug tijdens een solo-fietsvakantie midden op de dag en totaal out of the blue aangerand. En waar ik eerder altijd op de camping het verst van iedereen af ging staan, en ook wel buiten het seizoen op een nagenoeg lege camping heerlijk sliep, lukte het me daarna minder makkelijk om me veilig te voelen in de nacht. En ben ik wat slaapplek betreft de nabijheid van anderen meer gaan opzoeken.
Gelukkig is het alleen mbt slaapplek, en ben ik er sowieso niet meer mee bezig. Maar nu met mijn wildkampeerwens vlamt het ineens op. Zou zo zonde zijn als ik niet lekker kan slapen... Ik vermoed/ hoop dat ik daar gewoon even doorheen moet en het zal wennen, maar dat weet ik natuurlijk niet. Ik ga het liever niet voor het eerst onderzoeken op een leuke vakantie-trip. :rolleyes:

Dank ook voor de tip van de rugzaklopers. Ik ben in het algemeen geen groepsmens, maar vind het erg leuk (en misschien ook wel gezellig) klinken. Ik ga het zeker bekijken ook. Mijn wensenlijstje groeit al aardig hier, dank voor de inspiratie!

Groetjes! Suhela
 
De balkan trail is niet de makkelijkste om mee te beginnen (ook qua navigatie), maar in Schotland en Noorwegen is al erg veel leuks te vinden.
Ah ja dat vermoedde ik al. Het lijkt me zo leuk, maar ook wel wat extra spannend. Maar beter de lat wat lager leggen en Schotland en Noorwegen staan idd hoog op de lijst. :)
 
Hi Susu, snap dat je na zo’n ervaring voorzichtig bent geworden. Je kunt veiligheid zoeken in de aanwezigheid van andere mensen, maar ook juist door ver van de bewoonde wereld en gebaande paden (en vooral wegen!) wild te kamperen. De kans dat er dan een kwaadwillend persoon over je tent struikelt is een stuk kleiner dan op officiële of populaire bivakplekken. Wat dat betreft zijn Noorwegen en Noord Zweden wel ideaal. Wat mij enorm helpt om goed te slapen zijn oordoppen om me af te sluiten van alle onbekende geluiden die op je zenuwen kunnen gaan werken.

Qua oefenen: in België kun je ook paalkamperen waarbij je je plekje moet reserveren. Zie: https://www.bivakzone.be/.Ik heb vorige winter het rondje Lesse-Lomme gelopen. Dat was leuk. https://www.bivakzone.be/lesse-lomme.html. Nb. Check of er in het gebied gejaagd wordt als je najaar/winter gaat.

Voor een langere tocht nog een idee: Ook in Frankrijk is bivakkeren op veel plekken toegestaan. Je zou een stukje van de Hexatrek kunnen lopen. Die is ontworpen vanuit het idee van wildkamperen.
 
Wat mij enorm helpt om goed te slapen zijn oordoppen om me af te sluiten van alle onbekende geluiden die op je zenuwen kunnen gaan werken.
Voor mij is ‘wildkamperen’ vooral de natuur beleven en een mogelijkheid om op plaatsen te komen waar je anders simpelweg niet kunt komen. De lokale nachtgeluiden voegen voor mij veel toe aan de beleving. Je daarvan afsluiten zou ik een gemis vinden en daarmee een mindere beleving. Niks mooier als in je tent liggen luisteren naar bijvoorbeeld een bosuil, baltsende houtsnippen of burlende
Edelherten!
 
Niks mooier als in je tent liggen luisteren naar bijvoorbeeld een bosuil, baltsende houtsnippen of burlende
Edelherten!

Ja, allemaar waar. Ik ben zelf ook gek op de bosuil en geniet van langsrennende zwijnen, het geluid van graseters vlakbij of het getik van geweien.

Maar dan moet je wel het zelfvertrouwen hebben om daarvan te kunnen genieten. Ik vind het zo gek nog niet om oordopjes te adviseren als je nog onbekend bent met allerlei geluiden.

Wat je wel weer krijgt met oordopjes is dat je je eigen hartslag dan zo goed hoort en verkeerd interpreteert als de stappen van een beer vlakbij (het was op de JMT) ;)
Herrie maken met je pannetje is in dat geval op zich een logisch middel, maar het was achteraf dus niet nodig.

Marla
 
Doet me denken aan een nacht in Zuid Duitsland in de winter, waarbij ik continu voetstappen om de tent hoorde. Tot ik het beu was en toch maar eens ben opgestaan. Bleek het ploffende geluid steeds van plakken sneeuw te komen die van takken afgleden en op de grond in de rest van de sneeuw vielen.

Had die nacht waarschijnlijk beter geslapen mét oordoppies.

Raymond
 
Hoi Susu,

Hier ook ooit een vervelende ervaring (in de stad) maar inmiddels 40 jaar geleden. Het zorgt er wel voor dat je je bewust bent van je kwetsbaarheid denk ik. Ikzelf voel me tijdens het wildkamperen normaal heel veilig, vooral in uitgestrekte rustige bossen (bv Vogezen, Ardennen). Overdag kom je al bijna niemand tegen en als je je verdekt opstelt weet gewoon niemand dat je daar bent.
Al dat getrippel en geritsel in het bos ‘s nachts vind ik juist heel rustgevend en geruststellend, het geeft me het gevoel dat ik onderdeel ben van dat bos. Heb alleen in het begin moeten wennen aan blaffende reeen (ik dacht eerst dat het honden waren) en aan het geknor/gerommel van de wilde zwijnen.
Waarom zou iemand met kwaad in de zin ver weg van alles in het donker uitgerekend op de plek waar jij staat rondscharrelen? En die persoon zou bovendien een enorm lawaai maken met brekende takken en ritselende bladeren. Als mij iets duidelijk is ‘s nachts in het bos is het juist dat ik de enige mens ben daar, heerlijk! Denk dat ik door oordopjes juist onrustiger zou worden.
Heb ook ooit wel op een paalkampeerplek gestaan in de buurt van zeewolde maar voelde me daar juist niet prettig. Je weet dat dat een bekende plek is voor overnachtingen en er kwam af en toe iemand langs. In Nederland zijn de paalkampeerplekken ook juist gesloten ivm overlast. Doe mij maar de rust van een afgelegen onbekende anonieme plek!
 
Je zou de Gendarmstien trail eens kunnen overwegen. Die ligt net over de grens in Denemarken en is goed aan te rijden vanuit Nederland (vanuit het zuiden zijn wij er in 6.5 uur). Is een super tocht om mee te beginnen. Wildkamperen is er toegestaan, maar je zit eigenlijk altijd tegen de bewoonde wereld aan. Ik vind het daarom een ideale trail voor mensen die het wildkamperen nog eng vinden. (Maar ik kan je zeggen, dat is het daar echt niet 😉)
 
Eigenlijk zou ik dat wel laagdrempelig wat willen oefenen met zo hier-en-daar een nachtje. Maar illegaal in NL is niet zo laagdrempelig, en ...
Als ik nieuw materiaal heb of iets nieuws wil proberen zoals 'kan ik met deze nieuwe hond kamperen?' dan vraag ik bij het survivalcentrum bij ons in de buurt of ik een nachtje mag staan, loop er heen [5km of zo] en probeer daar iets uit. En ik loop de volgende dag weer terug.
Als je zelf in de buurt woont van zoiets als een kampeerboerderij, survivalcentrum of wat dan ook kun je dat natuurlijk ook doen. Legaal, laagdrempelig, laagkostelijk [of is het laagkostig? :unsure:] en als blijkt dat iets niet werkt, loop je voor donker nog terug naar huis zoals ik toen de plaatselijke patatboer BramL met z'n personeel een survivalfeestje had, nou ja, meer 🍻🍷🥃🍸-feestje. Net voor ze met hun dronken kop m'n nieuwe tent onderzeken en de hond lastigvielen, kon ik ze tegenhouden en ben ik maar terug naar huis gelopen. Ach ja, ook een ervaring zeg ik altijd maar :eek:
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan