Tent droog maken


Hoi allemaal,

Ik was benieuwd of jullie altijd de tent doormaken na het opzetten. Ik heb vandaag op een veld eens mijn tent weer opgezet en het gras was een beetje vochtig. Eenmaal weer opgeborgen vroeg ik me af of ik áltijd mijn tent hoort droog te deppen, ook al is het maar iets of wat vochtig? Of doen jullie het alleen als het echt nat is geweest?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Voor het opbergen thuis de tent altijd even een dag uithangen. Droog of nat gewoon doen. Tent wordt dan opgeborgen op basis van binnenklimaat met minste risico op schimmel in doek oid.

Onderweg kan je de tent met een zachte spons of doek afdoen. Scheelt gewicht om te dragen.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Het makkelijkst is je tent goed laten drogen voordat je hem inpakt. Maar dat kan niet altijd, want soms wil je gewoon weg of regent het.
Een tent die nog iets vochtige plekken heeft bij het inpakken droog ik onderweg of bij aankomst (dezelfde middag dus). Thuis hang ik de tent nog een nacht uit om te voorkomen dat deze kan gaan schimmelen in de zak.
Een hele natte tent schud ik goed uit en dep ik wel met een doekje om niet met een paar liter water te hoeven sjouwen. Maar dan is 'ie zeker nog niet droog. Dus ook die droog ik op het eerste moment dat het wel kan: in een pauze of bij aankomst.
 
Droog deppen doe ik nooit, teveel moeite. Als ie erg nat is, schud ik een keer flink voor het inpakken. Soms haal ik onderweg de binnentent eruit om te voorkomen dat die nat wordt.

Droog wordt de tent thuis wel weer. Als het weer het toelaat in de tuin over de waslijn. Anders binnen, maar dan duurt het drogen vaak een paar dagen, vanwege alle vouwen en moeilijke hoeken.

Uitzondering is trouwens de tipi. Soms zijn alleen de slikranden nog wat vochtig. Die dep ik wel even droog, dan kan ie meteen droog in de zak. Ik wil ook zeker weten dat de tent goed droog is als ik hem opberg.
 
Droog of niet droog, ik hang altijd mijn tenten en tarpen en grondzeilen uit thuis. Gewoon omdat ik echt geen risico wil lopen op schimmel in mijn spullen.

Onderweg tijdens een trektocht ben ik ook niet de grammenjager om alle condens en neerslag met een doekje of spons van mijn tent en tarp af te halen. Inderdaad gewoon ff goed afschudden

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Juist vanwege alle hoeken is het wel handig om de tent opgezet te laten drogen.
Dus als je geen haast hebt en het zonnetje schijnt 's ochtends, is het toch te overwegen zon en wind hun werk te laten doen.

Marla
 
Thuis opzetten moet je de ruimte voor hebben, en je hebt weer hetzelfde probleem als op de camping: het gras is vaak vochtig. Op het terras of binnen opzetten is ook niet optimaal...
 
Ik droog mijn tent altijd binnen! Ff 1 of 2 dagen ophangen in het trapgat van zolder of gewoon in de nok van de zolder.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Ik hang m in de badkamer uit aan de zuignappen van Robijns.
Over een wasrekje of 2 werkt indd ook.
 
Het thuis goed drogen is gewoon een must, van een medehiker hoorde ik zijn manier van op bergen, losjes in een kartonnen doos, geen strakke vouwen en een ademende omgeving komt het vochtgehalte alleen maar ten goede.
 
onderweg schudden we de tent even goed uit, als deze savonds wordt opgezet goed luchten, meestal issie dan binnen een kwartier a een halfuur weer droog. Soms hangen we de tent tijdens het midda uur even uit in de zon.

thuis gaat alles over een paar scheerlijnen in de logeer/materiaal kamer. Na een paar dagen wordt de boel dan weer netjes opgeruimd. Scheerlijnen als een soor spinnenweb onder het plaffond werkt erg goed hiervoor, en als e eens veel was hebt kun je dat ook nog kwijt.

Bas
 
Als de tent écht nat is bij thuiskomst hang ik 'm in de douche.....gewoon over een stok/lat die ik bovenop de douchecabine leg (let wel op dat die lat geen bramen of splinters heeft).
Is-tie alleen wat vochtig dan hang ik 'm gewoon over een binnendeur.
Maar hoe dan ook, tent wordt thuis altijd een paar dagen uitgehangen voordat-ie naar zolder gaat.
Onderweg is het een kwestie van het ergste water er afschudden en inpakken. Hij wordt 's avonds toch weer opgezet.

Groetzels,
Dennis
 
Onderweg schud ik het meeste water er vanaf en pak ik hem in, helemaal droogmaken is toch geen doen. Als hij aan het einde van de dag weer staat is het toch zo weer droog. Thuis hang ik de tent indien nodig eerst even buiten over de waslijn (of bij slecht weer in de garage) om uit te druipen. Zodra hij niet meer drupt laat ik hem binnen nog een paar dagen goed doordrogen. Ik heb een tipi (Nigor Wickiup) en die heeft zowel aan de buiten als aan de binnenkant een lusje in de nok. Daarvoor heb ik in huis een klein schroefhaakje in het plafond gedraaid waaraan ik hem kan ophangen. Dagje goed om en een dag binnenste buiten. Voor langere tijd opslag rol ik hem heel losjes op en stop hem in een ruime zak die ik open laat om te kunnen luchten.
 
Voor langere tijd opslag rol ik hem heel losjes op en stop hem in een ruime zak die ik open laat om te kunnen luchten.

Dit laatste is wat ik niet doe met tenten. Die gaan gewoon in de originele foudraal de opslag in. Tot op heden nog geen problemen mee gehad (een hilleberg tent is al zo'n 20 jaar oud , grondzeil van binnentent kan wel een keer vervangen worden)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan