Voedsel voor een langere trektocht


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dus als je wil afvallen is de keuze voor eiwitten een logische.
Hmm, als ik niet teveel wil afvallen (en mijn lichaam valt af als een gek als ik niet oplet) dan moet ik juist veel eiwitten eten is mijn ervaring. Maar dan wel makkelijk verteerbare eiwitten uit bv. linzen / ei / vis, niet uit (rood) vlees. Op vet doe ik het echt minder goed, maar de echt goede vetten (vette vis als zalm, makreel,..) en bv. avocado smaken me echt niet dus ik heb het vooral over 'slechte vetten'.
 
Het is meer in het geval: ik eet tot ik verzadigd ben en eet daarom vet. Dan kun je voor hetzelfde gevoel beter eiwitten eten. Maar ws off-topic
 
Maar voordeel bij veel gewicht afvallen is dat je energie bespaart doordat je minder gewicht meesleept.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
De discussie over de overeenkomst tussen vet en eiwitten vind ik een interessante. Je raakt namelijk door beide verzadigd. Dus als je wil afvallen is de keuze voor eiwitten een logische. Andersom voor vetten. En ik eet graag tot ik geen pap meer kan zeggen en dat kan nu dus zonder veel aan te komen. Geen wijsheid van mezelf overigens maar van een dietiste.

Ik heb zelf ook het koolhydraatarm dieet streng gevolgd.
Het werkt bij mij super goed. Vooral als je erg streng voor jezelf bent.

Ik had toen zelf genoeg vet "overschot" en viel toen ca. 1,5 kg in de week af gedurende 2-3 maanden.
Daarbij moet ik ook zeggen dat ik toen eigenlijk geen honger had en juist veel energie had.
Zo heb ik er ook weekend hikes mee gelopen, mountainbiken etc.

Helaas zijn de meeste kilo's wegens mindere periodes weer terug maar ik probeer nog steeds die levensstijl aan te houden (dus voornamelijk de onzin toegevoegde suiker te vermijden). De suikerverslaving (die de meeste mensen tegenwoordig hebben) is gelukkig nog steeds weg.
Dat gezegd hebbende kan je natuurlijk nog steeds teveel eiwitten en vet eten want energie er in en energie er uit moet natuurlijk in balans zijn.

Bij hikes en dergelijke probeer ik nu ook een relatief hoog eiwit/vet gehalte aan te houden en minder simpele suikers.
Zo neem ik bv droge worst, jerky(achtig) vlees, kaas(als het niet te warm is) en noten mee.

Bij de lidl hebben ze af en toe ook grote sesam repen. Deze bevatten in vergelijk met vele anderen relatief gezien weinig suiker (33%) en veel vet(40%) en eiwit (18%).

Deze voeding geeft mij langer energie en langer een vol gevoel.
 
Relevante publicatie in the Lancet twee dagen geleden: uit een grote cohort studie (15428 personen) over 25 jaar blijkt dat mensen die een koolhydraatarm dieet volgen gemiddeld 4 jaar korter leven...

En we weten allemaal hoe belangrijk het is alle mogelijke moeite te doen om mensen nog 4 jaar langer te laten leven o_O.
Het is maar wat je wilt lezen uit een omvangrijke studie. Waarin staat dat er het alternatief voor koolhydraten als brandstof bepalend is.

Tweede alinea onder 'Findings':
Both high and low percentages of carbohydrate diets were associated with increased mortality, with minimal risk observed at 50–55% carbohydrate intake. Low carbohydrate dietary patterns favouring animal-derived protein and fat sources, from sources such as lamb, beef, pork, and chicken, were associated with higher mortality, whereas those that favoured plant-derived protein and fat intake, from sources such as vegetables, nuts, peanut butter, and whole-grain breads, were associated with lower mortality, suggesting that the source of food notably modifies the association between carbohydrate intake and mortality.
 
Het is maar wat je wilt lezen uit een omvangrijke studie

Nee, het is wat de onderzoekers *concluderen* uit deze omvangrijke studie... ik heb geen enkel probleem met de keuzes die eenieder voor zichzelf maakt maar de bevindingen van deze studie zijn precies zoals je ze quote: een gemiddelde inname van koolhydraten is het beste qua levensvooruitzichten, voor een koolhydraatarm dieet valt er wat te redden met een plantaardige bron van kookhydraten maar het gaat op basis van de gemeten resultaten nooit zo goed worden als een gemiddelde koolhydraat inname.

Ik droeg overigens alleen recent wetenschappelijk bewijs aan, ik kan er weinig aan doen dat het jouw geloof in dit dieet tegenspreekt...
 
Zelf denk ik dat een dieet is om af te vallen. Hoe je jouw gewicht bewaard is dan weer een heel andere vraag. Dit brengt ons weer bij het topic. Namelijk hoe bewaar je tijdens een trekking jouw gewicht. En hoe dat gezond te doen is denk ik voor ieder persoonlijk. Er is geen lichaam hetzelfde, dus je kunt zo'n onderzoek ook niet 1 op 1 op jezelf betrekken.
 
Zelf denk ik dat een dieet is om af te vallen. Hoe je jouw gewicht bewaard is dan weer een heel andere vraag. Dit brengt ons weer bij het topic. Namelijk hoe bewaar je tijdens een trekking jouw gewicht. En hoe dat gezond te doen is denk ik voor ieder persoonlijk. Er is geen lichaam hetzelfde, dus je kunt zo'n onderzoek ook niet 1 op 1 op jezelf betrekken.

Dieet betekent eigenlijk dat wat je eet. En dat kan anders zijn voor een bepaald doel zoals bv afvallen, of sporten of gewoon gezond.

Geen gewicht verliezen kan alleen als je genoeg blijft eten. Als je dat niet mee kan of wil nemen, val je af.

Als je puur naar de energie kijkt zijn vetten veel beter dan suikers. 9 tov 4 kcal
Bovendien beschouw ik een hike toch wel als een duursport, waarbij je lichaam toch kan "aftakelen" als te te weinig eiwitten eet. Dan mag je ook wel wat meer eiwitten eten dan als normaal. En ze vullen nog eens langer. Het "te veel" wordt wel omgezet in energie.

Zo lang je lichaam nog genoeg vetreserves (opgeslagen energie) heeft en je genoeg eiwitten (bouwstoffen voor je lichaam) binnen krijgt kan het eigenlijk geen kwaad.

Bovendien zijn er denk ik ook meer mensen die liever een paar kilo lichter willen zijn dan zwaarder :)
 
Mijn 2 centen: in ons gezin is ook het vermijden van het naar binnen scheppen van koolhydraten ingetreden. Niet omdat het een hype is maar een proces van een aantal jaar veel lezen.

Ook uiteraard de publicatie inmiddels gelezen over dat het minder goed zou zijn om minder koolhydraten te eten. Maar als je juist leest lees je als het goed is dat het eten van dierlijke vetten daar juist debet aan zijn. Plantaardige vetten daarentegen kent dit nadeel nog niet.

Dit is idd een nieuw inzicht in het koolhydraatarm dieet.

Het klopt wat allemaal eerder is geschreven:
-verlaagd risico diabetis type 2 (ouderdomssuiker).
-lichamelijk beter voelen (actiever, betere stoelgang)
-afvallen van overmatig gewicht (opgeslagen vet)
-geen honger nadat je relatief kort geleden hebt gegeten.

Ik ben niet zo extreem dat ik zodanig stuur dat ik in ketose zit. Ik mijd gewoon producten met toegevoegde suikers en ronduit zoete producten. Ik eet nog wel gewoon granen (lees brood en pap). Bij het avondeten gebruik ik nu veel meer groenten dan de bijgevoegde koolhydraat bronnen zoals aardappel, rijst en pasta).

Ja ik val ligt af, ja ik voel me ook een stuk beter en ja ik heb minder snaaizin.

Maar ook bij hoge mate van activiteit maakt het eigenlijk niet uit wat je naar binnen schept. Je verbrand dan enorm zoveel dat het niet veel uitmaakt. Maar het koolhydraatarm eten zorgt in ieder geval ervoor dat je om 10 uur s avonds geen honger meer hebt.

Wel dus opletten op je verbonden (liever plantaardig dus).

Maar ook dat als j

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
@babelfish,

klinkt een beetje als een dieet wat ik al heel lang volg, lacto-ovo vegetariër. Wij eten heel veel groenten, noten etc met een beetje melk en ei producten en zelf gebakken brood, beetje rijst of pasta etc.

Bas
 
In augustus ga ik alleen een langere trektocht in de bergen maken met volle bepakking (zelfvoorzienend). Het plan is een tocht van 9 dagen. Dat is ruim gerekend want volgens de boekjes is hij in 7 dagen te doen, maar ik doe het op mijn gemak. Tot nu toe ben ik nooit langer op pad geweest dan 5 dagen. Maar nu met 9 dagen begin ik mij af te vragen of dat qua voedselvoorraad wel te doen is. En dan bedoel ik qua gewicht. Ik heb eens opgeschreven wat ik denk te gaan eten op een dag en dan kom ik zonder lunch (daar moet ik nog wat voor verzinnen) al op 600g aan voedsel per dag per dag. Laten we zeggen dat ik incl. lunch op zo'n 800/900 g per dag kom. Dat is voor 9 dagen behoorlijk veel. Voordeel is wel dat ik overal water tegen kom dus daar hoef ik geen liters van mee te slepen.

Ik kom overigens wel langs berghutten en ik ga er ook wel vanuit dat ik daar ook een keer zal eten, gewoon omdat het kan en misschien ook wel fijn is halverwege de tocht. Maar ik wil er niet afhankelijk van zijn.

Mijn vraag is, hoe doen jullie dat? Wat nemen jullie voor een dag lopen aan voedsel mee en wat mag het wegen? Wat nemen jullie mee voor de lunch?

Mijn foerage voor een dag zou zoals ik het nu gepland heb als volgt zijn:

Ontbijt: Havermout.
Lunch: ?
Diner: Vriesdroogmaaltijd (adventure food)
Snacks: Energierepen, noten, chocola

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dat doen!

En weer ontopic!
Voor mijn laatste twee tochten heb ik van te voren zelf maaltijden gedroogd in een dehydrator. Super makkelijk en je kan tijdens je hike afwisselend en naar eigen smaak eten wat je maar wilt. Je kookt water, gooit je maaltijd erbij en dan even 5 tot 10 minuten wachten.
Tijdens mijn laatste hike had ik 14 dagen ontbijt en maaltijd en 11 dagen lunch en ik zat ruim onder de 6 kilo.
 
En weer ontopic!
Voor mijn laatste twee tochten heb ik van te voren zelf maaltijden gedroogd in een dehydrator. Super makkelijk en je kan tijdens je hike afwisselend en naar eigen smaak eten wat je maar wilt. Je kookt water, gooit je maaltijd erbij en dan even 5 tot 10 minuten wachten.
Tijdens mijn laatste hike had ik 14 dagen ontbijt en maaltijd en 11 dagen lunch en ik zat ruim onder de 6 kilo.

En dan eet je ook nog gezond voedsel zonder de E nummers.
Kunnen we daar nog wel tegen?

En de mensen welke met een vetreserve op pad gaan, niet moelijk doen, deze reserve heb je, dus gebruik hem.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Suikerpinda’s en beef jerky, dat doet t altijd goed. Mix een zak met crackers, druivensuiker, chocolade stukjes waarde tijdens het lopen uit kunt graaien :)
 
Mmm, jerkey geen fan van.
Zelf mango’s gedroogd, ging prima.
Lekker en gezond misschien ook nog.
Gekookte rijst kan je ook prima drogen en maakt nog prima als je deze weer met heet water zacht maakt. Wat groenten, ei erbij een lekker maaltje.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan