Maatvoering Cumulus slaapzakken


Beste Lezers,

Recentelijk kwam ik in contact met het Poolse label Cumulus. Het bedrijf maakt o.a slaapzakken, jackets etc..
De optie om zelf het e.e.a aan wensen door te voeren vind ik prettig. Eén puntje vind ik nog tricky. En dat is de lengte bepalen van een slaapzak, in mijn geval een Teneqa 700. Zelf ben ik 196 cm lang. Volgens de tabel van Cumulus zou maat L volstaan.
Nu de hamvraag..
Heeft iemand hier ervaring mee. M.a.w klopt hun tabel in de praktijk?
Dank alvast, Groet, Louis Meulstee

L= 185-203 cm
XL= 200-218 cm
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dag Jasmon, dat ligt misschien voor de hand. Heb je er ervaring mee? De XL heeft volgens de tabel een max. lengte van 218 cm. Dan zou je indien zij hun getallen heel serieus nemen ruim 18 cm "loos" hebben. Het vervelende is hierbij als je een bestelling doet deze niet meer retour kunt zenden...
 
Hoi Louis,

Ik heb zelf een quilt van Cumulus. Ben zelf voor 1 maat groter gegaan dan voor mijn 180cm nodig was, en dat bevalt zeer goed. Wat echter minder bevalt is de breedte van de zak, die is nogal krap. Als je dus toch zelf gaat samenstellen zou ik daar ook zeker wat aan doen.

Bij de gewone Teneqa 700 staat trouwens de volgende lengte info:
  • Maximum user height: 190 cm
  • Length: 210 cm
Wellicht dat dat je een idee kan geven tussen totale lengte en jouw eigen lengte.
 
Hoi Timo,
Dank voor jouw reactie. Deze Teneqa 700 staat idd als standaard "medium" (170-188 cm) aangegeven op de site van Cumulus. Jijzelf bent 180 cm en je hebt een "L" (185-203 cm) gekozen. Ik maak hier uit op dat je geen spijt hebt van die keuze. Met medium had je in principe prima mee uit de voeten gekund. Ik ga er van uit dat je niet al teveel "loze" ruimte hebt. Dank ook voor de tip dat de slaapzak aan de smalle kant uitvalt. De optie is er om er 10 cm bij te doen. Top! Groetjes Louis
 
Inderdaad tevreden met de lengte. Kanttekening is wel dat een quilt iets anders gebruikt wordt dan een slaapzak, omdat er aan de onderkant geen capuchon zit, en ik als buikslaper de quilt helemaal over mn schouders heen trek.
Wellicht dat als je keurig stil op je rug ligt de lengte wel zou werken. Mijn advies blijft echter dat als je op de grens zit ik bij Cumulus voor een maat groter zou gaan.
 
Hoi Timo, aan een quilt heb ik ook gedacht maar daar kun je niets customeren. Momenteel zie ik alleen maar de maat M staan en de optie om hydrofobic dons te kiezen is er ook niet. Daarentegen kun je je slaapzak wèl helemaal configureren. Mijn lengte van 195 cm valt keurig in de "L" range (185-203 cm). Maar zoals gezegd valt de maat bij deze leverancier te klein uit ben je de sjaak..Ik neig ook naar XL met het risico op veel loze ruimte wat de isolatie niet ten goede komt...
 
Bij de eerste inkoopactie hier heb ik (1.90m) een "extended" besteld. Als ik het goed interpreteer heet dat tegenwoordig L. Dan adviseer ik jou een XL.
 
Dag Hyz, Dank voor jouw reactie ook. De "L" bij Cumulus is van 185-203 cm. Met een lichaamslengte van 195 cm zou het goed moeten zijn. Maar net als bij schoenen is de ene maat 43 de andere niet. Vandaar ook mijn vraag in dit topic of Cumulus "klein" uitvalt. Zoals ik al schreef neig ik naar de XL (200-218 cm). In het negatiefste geval zit ik met ruim 20 cm loze ruimte. Daar zit bij mij nu de crux...Dank voor je advies! Groetjes Louis Meulstee
 
Gezien de temperatuur range van de Teneqa 700 neem ik zo maar aan dat je er ook bij lagere temperaturen in wilt slapen....? Dan is die 20cm extra nog niet zo gek, daar kan je bv je wat van je kleding instuffen zodat je 's morgens niet van die koude kleren hoeft aan te trekken. Evt zelfs je schoenen (hoewel ik dat zelf pas doe als het serieus onder de -10 duikt).

Groetjes,
Dennis
 
Hoi Dennis,

Jazeker, de bedoeling is dat wel om met lage(re) teperaturen in het veld te gaan liggen. Dit icm een Hilleberg Soulo tentje. Wat je zegt is natuurlijk heel fijn om kleding "ergens" onderin te kunnen storen. Daarvoor is die extra lengte top.Mijn koudetop is in Alska geweest richting Mt. Mc. Kinley. Daar werd in de nacht (gewoon licht in de zomer) -33 graden onder nul gemeten. Wij lagen daar met alleen lange onderkleding aan en zonder schoenen. En ik kan je verzekeren dat het eruit moeten gaan om te poepen een hels karwei is. Maar dat valt buiten deze topic...:) Dank voor je tip! Groeten Louis
 
Ik zou ook neigen naar een xl maar dat heeft mi geen zin wanneer je een soulo gebruikt.
De binnenruimte is amper 220 cm (ik met mijn 193 cm vond een soulo echt te krap om in te leven en heb er zelf een gemaakt die 10 cm groter is).
Een langere slaapzak dan 220 cm heeft weinig zin. Ik zou daarom voor een L kiezen mede dat je dan toch net binnen het geadviseerde bereik zit. Mocht je binnenruimte groter zijn dan is een xl zeker aan te bevelen om bij winterse toestanden een en ander mee naar binnen te nemen. Als ik naar de vorm van een teneqa kijk moet je je ook eens informeren hoe groot het voeteinde is.
Mensen met grote voeten hebben soms net te weinig ruimte zodat de voeten amper nog omhuld zijn met dons. Daar zit soms het voordeel van slaapzakken uit het duurdere segment. zie bv voeteinde van http://fr.valandre.com/sacs-de-couchage/bloody-mary.html
Bij hen is de buitenlengte vd slaapzak 30 cm groter dan de max max binnenruimte.
 
Hoi Ivo, dank voor je uitvoerige bericht. De Soulo is idd maar 220 lang. Mijn schoenmaat is 42/43 dus dat kan net. Helemaal met je eens dat het liggen in deze kleine tent niet echt royaal is. Ik heb overwogen een Zpacks Duplex erbij te kopen maar daar zit je weer met de nodige condens. In Europa dan. Dat is in de USA een stuk minder. Bovendien is het een drie seizoenentent. Geen idee hoe deze zich zal gedragen bij sneeuwval en koude, harde wind. Dan zit je hoe dan ook met de Soulo beter. Apart dat je een langere versie hebt kunnen maken! Valandre ken ik overigens niet. Ik ga op onderzoek uit.
Nog niet goed bij stil gestaan dat een XL uitvoering een binnenmaat heeft van max. 218 cm en dat de buitenlengte wellicht wel eens 230 cm zou kunnen zijn. Overigens kan ik dat niet vinden op hun website. Je hebt daarbij nog wel wat speling daar de binnentent iets "opgerekt" kan worden zonder dat de buitentent wordt geraakt. Het is en blijft tot op heden een klein dillema. Naast Cumulus ken ik geen fabrikant waarbij je je slaapzak kan configureren.

Met groet, Louis
 
Hoi Maria, ik heb net een vol uur op de PHD site gekeken. Het lijkt mij een serieus mooi bedrijf! Maar toch haalt het, voor mij althans, niet bij de keuze mogelijkheden die Cumulus biedt. Alleen al de royale keuze bij de configuratie ervan zoals donssoort, keuze in binnen en buitenmateriaal, bijvullingen bij hoofd, middel en voeten, kleur, etc.
Daarnaast is het prijsverschil met de Poolse leverancier ook wel groot. Rond de 850 pond bij de Engelsen en 575 euro bij Cumulus. Zoals deze topic voor mij begon is het lengte verhaal het lastigste onderdeel. Waar doe ik wijs aan. Diverse mensen hebben hier iets over gezegd. Maar de uiteindelijke beslissing moet ik wel zelf maken....
Groetjes Louis
 
Bij Cumulus kan je alles laten customizen, ook de quilts -> kwestie van mailen.... Ze hebben echter wel een menu van opties. Die staan ook in de configurator van de slaapzakken
+-je voor iedereen die XL adviseert ivm spullen onderin kunnen stoppen.

Maar van de andere kant de 700 is maar geschikt tot zo'n -10 of zo (comfort waarde). Dat is nu nog niet de temp. range dat ik kleren perse onderin mijn zak zou willen. Wat ik aan wil trekken leg ik wel onder mijn hoofd als kussen dan blijft het ook relatief warmer bij dat soort temperaturen.... Dus in combinatie met de Soulo (en dus 220 binnenruimte) zou ik de zak niet langer dan 220 laten maken als je een rechte slaper bent en het dus bij L houden en niet blind staren op kleren onderin willen stoppen. Slaap je op je zij en met benen opgetrokken dan kan langer weer wel. Bedenk dan ook dat je de zak wat breder wil hebben...

Mocht je kleren als hoofdkussen te hard liggen of een te groot pakket geven vinden dan kan je ze ook uitspreiden en nog onder je benen leggen tussen matje en slaapzak. GTX jas kan prima over het voeteneind heen etc. etc.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dank Hyz en Babelfish, Ik heb vandaag de knoop maar doorgehakt en heb een Cumulus Panyam 600 custom besteld. Blijft lastig op afstand maatwerk bestellen...Dank iedereen voor support! Fijn hoor!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan