De Kungsleden fietsen?


Zure wandelaars die graag het pad voor zichzelf opeisen, je kunt niet over planken fietsen (huh, hoezo niet??), je moet de fiets op de rug tillen (oh, dat wist ik nog niet), je moet eerst studeren voor fietsclown en dat soort reacties die hier te lezen zijn .. nej dat is mij totaal vreemd. Misschien is dat ook iets nederlands (kleindenkend zijn in een klein landje) want heb tot nu toe alleen maar positieve opmerkingen van wandelaars gekregen.
Soms is het handig om te vragen aan mensen mét ervaring...als je op een hiking forum vraagt of je iets kan fietsen krijg je misschien idd niet de beste antwoorden...dat hoeft niet meteen te betekenen dat mensen zuur zijn hoor ;) Je vraagt advies aan wandelaars over fietsen en die geven gewoon hun eerlijke mening of advies
Ik kan je wel vertellen dat die planken (en de hele omgeving) op jou foto's er héél anders bijliggen dan toen ik er was. Toen waren het spekgladde planken met veel glibberig mos die meestal recht door het water liepen. Ben er een keer of 20 op mijn smikkel gegaan :D Ook veel planken stuk waardoor je tot aan je knieën door het veen moest. Nu ja, dat lijkt me dan idd niet zo handig met een fiets. ;) Alles is niet altijd zwart/wit of slecht bedoeld.

Groeten, Bart
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

oen waren het spekgladde planken met veel glibberig mos die meestal recht door het water liepen. Ben er een keer of 20 op mijn smikkel gegaan :D Ook veel planken stuk waardoor je tot aan je knieën door het veen moest. Nu ja, dat lijkt me dan idd niet zo handig met een fiets. ;)

Blijkbaar ook niet zo geschikt om te bewandelen dus :D
 
Andersom denk ik ook weleens, hoor. Zo heb ik weleens meegemaakt dat een uitgezette tocht door de natuur over een mountainbiketrail loopt. Waarom doen ze dat toch, er waren zat andere mooie struinpaadjes, en laat de mountainbikers alleen op hun eigen pad, zonder dat ze op moeten letten voor wandelaars.

Mirjam
 
Hej Bram, ik reageer een beetje laat maar zoals Maarten al zei was ik een tijdje met de fattie&raft op pad. Maar ik heb idd de Kungsleden gefietst, of eigenlijk meerdere keren. Ben vaak in het gebergte met de fatbike en soms dus ook met de packraft erbij (bikerafting), prachtig mooi is het hier.

De Kungsleden fietsen is prima te doen met een gezonde dosis gekte en als je weet wat je doet, vooral solo want er is toch meer kans op valpartijen en pech dan als wandelaar. Dikke brede banden met vette noppen is geen overbodige luxe, schijfremmen natuurlijk en verder een zo simpel mogelijk en oersterke fiets, dus zonder onnodige franje. Ik heb zelf een Surly Pugsley, de oerfattie. Investeer ook in ultralichte kampeerspullen (heb zelf bv <10kg) anders wordt de fiets te zwaar, en dan natuurlijk bikepackingtassen want met onhandige zware zijtassen gaat 't nooit lukken.
Er zijn gedeeltes waar je moet lopen en duwen (rotsen en/of erg steile hellingen) en als je pech hebt moet je door zeer sterkstromend water waden en dan moet je ECHT weten wat je doet want dat kan gevaarlijk zijn met een fiets. Een fatbike wil bv met zijn dikke zwembandjes wegdrijven, kan handig zijn maar dus ook gevaarlijk.
En verder is het vooral erg genieten! Het gebergte is prachtig mooi!

Zure wandelaars die graag het pad voor zichzelf opeisen, je kunt niet over planken fietsen (huh, hoezo niet??), je moet de fiets op de rug tillen (oh, dat wist ik nog niet), je moet eerst studeren voor fietsclown en dat soort reacties die hier te lezen zijn .. nej dat is mij totaal vreemd. Misschien is dat ook iets nederlands (kleindenkend zijn in een klein landje) want heb tot nu toe alleen maar positieve opmerkingen van wandelaars gekregen. Men wil graag een praatje maken, is erg verbaasd een fietser te zien, wil foto's maken, ze vragen of ik een blog heb die ze kunnen volgen etc. Heb ook veel mooie en onvergetelijke ontmoetingen gehad, zoals een paar dagen met een Noor tijdens een sneeuwstorm opgesloten in een berghutje gezeten (met alleen havermout en thee) en dan leer je elkaar wel kennen ja. Veel uitnodigingen gekregen (slaapadressen, mee-eten etc) en heb daardoor ook erg leuke contacten aan overgehouden. Prachtmensen!

Heb op de Kungsleden nog nooit eerder een fietser gezien, wel bv op het stukje Nikkoluokta-Kebnekaise (maar dat is maar cirka 20km en vrij makkelijk met een fattie/mtb) en ook op het vrij populaire stukje Abisko-Abiskojaure. Ook fietssporen gezien op het pad naar Låktatjåkko, de hoogste berghut van Zweden, maar dat waren mtb'ers zonder bepakking en dat telt natuurlijk niet ;) Ik ben er zelf altijd begin herfst want dat is toch wel de beste tijd om te fietsen (vooral als je geen fatbike hebt) want dan is de sneeuw en het smeltwater grotendeels weg. En gelijk ook minder wandelaars, wel zo prettig, vooral als ze onhandig met die dikke zware rugzakken over die planken strompelen ;)

Als je nog vragen hebt, kun je me beter pm'en want ik kom eigenlijk nooit op dit forum, heb ook net pas een account aangemaakt. Zoals Maarten al zei ben ik wel vrij vaak op het Happyride.se forum te vinden (ook onder m'n eigen naam Yonna) maar ja, das in het zweeds. Je kunt daar trouwens ook al je Kungsleden vragen stellen, maar grote kans dat ze je naar mij verwijzen want er zijn er naar mijn weten maar een paar gekken die het hebben gefietst. Er is trouwens ook het boekje "Kungsleden på mountainbike" , een aanrader als je zweeds kan!

Ik heb op Flickr wat fotoalbums, oa van de Kungsleden, maar het is lang niet uptodate want ben nogal lui met Flickr. Maar tis me gisteren wel gelukt om de bikerafttocht van afgelopen april te posten dus er is nog hoop voor me. Hier de link: https://www.flickr.com/photos/yonnabjorkkvist/albums

Veel succes en plezier! Hoop graag nog van je te horen!

/Yonna

Oja, zal nog wat plaatjes toevoegen, altijd leuk.

Bekijk bijlage 19195

In de buurt van Kebnekaise had ik een paar dagen gezelschap van een rendier. Soms verdween hij voor een paar uur maar hij stond toch weer elke ochtend trouw voor m'n tentje te wachten.

Bekijk bijlage 19186

De planken waar je volgens sommige wandelaars niet overheen kunt fietsen ;)

Bekijk bijlage 19187

Fatbike paradijs!

Bekijk bijlage 19188

Zigzaggend door de stenen, urenlang .

Bekijk bijlage 19189

Soms zijn de rotsen te hoog of staan ze te dicht op elkaar maar dan ga je gewoon lopen. De fiets draagt je spullen dus das makkelijk en de fattie is net een skippybal, hij stuitert gewoon mee.

Bekijk bijlage 19190

Soms zijn de hellingen te steil om te fietsen, zoals hier. Het pad gaat hier steil omhoog en dat was wel even duwen ja. Maar je krijgt een retegoede conditie en je voelt je supersterk en heerlijk vrij als je daar boven met je fiets staat.

Bekijk bijlage 19191

Hoezoniet te fietsen? Heerlijk juist !

Bekijk bijlage 19192

Bekijk bijlage 19193
Brede 4" banden, dikke noppen, vette wielen en zorg ook voor lichte kampeerspullen of slaap in de berghutten. Ik zit zelf net onder de 2kg met tent, slaapzak en matje. Dat is een TN Laser Photon tentje 720g, WM UltraLite slaapzak 820g (-27°C als Textrem) en een xtherm matje 430g (regulair). Gaat prima in de bergen.

Bekijk bijlage 19194

Schitterend!! Bedankt voor je reactie en de mooie foto's!! Ik betwijfel sterk of ik zo stoer als jij bent, geweldige tochten!
Ik had ook nog nooit van "bikerafting" gehoord, ziet er heel bijzonder uit. Ik begrijp ook niet hoe je maar aan 10 kilo bagage komt! Is dat echt inclusief tassen, kleding, kampeerspullen, kookspullen, gereedschap, reserve-onderdelen, brandstof ... ? Dat lukt mij alleen voor een lang weekend in de bewoonde wereld.Heb zo te zien nog veel te leren! :cool:

Je hebt mij ook erg aan het denken gezet om een fatbike aan te schaffen, het ziet er zeer avontuurlijk uit, vooral de wintertochten en het bikerafting. Maar de vraag of ik dat aankan en dan ook nog in de bergen??

Ik heb nog veel meer fietsvragen maar gezien de overgevoeligheid voor het woord "fiets" bij de meeste wandelaars hier zal ik niet langer dit forum bedoezelen en zal daarom zeker contact met je opnemen Yonna!
 
Ik begrijp ook niet hoe je maar aan 10 kilo bagage komt!
Tip: https://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewtopic.php?p=49556#p49556. Het is één van de weinige nuttige dingen bij die hele club, die bijdrage over lichtgewicht op pad. Zoals je ziet ruim 12 kg, maar zoals Jim zelf al aangeeft zijn er links en rechts nog wel items om lichter mee op pad te gaan. Slaapmat bijvoorbeeld. 1kg is tegenwoordig behoorlijk veel. Met een NeoAir XTherm zit je op slechts 430 gram, is dik (dus comfortabel) en lijkt ook het model te zijn welke door Yonna gebruikt wordt om op de sneeuw te slapen. Evt. hier te verkrijgen: https://www.ultralightoutdoorgear.c...c138/neoair-xtherm-regular-sleeping-mat-p3610. En zo zijn er vast nog items die te ‘verlichten’ zijn.
 
... maar gezien de overgevoeligheid voor het woord "fiets" bij de meeste wandelaars hier...

Ik denk dat dat wel meevalt. In ieder geval kun je hier goed terecht voor allerlei materiaalvragen om je bagage lichter te maken. Er is hier een schat aan informatie te vinden over tenten, slaapzakken, kookgerei enzovoort. Daarin hebben fietsers en wandelaars nou eenmaal een gezamenlijk belang ;)
Succes!

Marla
 
Ik denk dat bij de overgevoeligheid voor het woord "fiets" de letters "race" ervoor moeten worden gezet, althans in veel gevallen dan. Als je noodgedwongen een stuk over asfalt moet en je hebt een schreeuwende wielrenner, dan ben je wel klaar met die gasten, alhoewel er ook zijn die wel de moeite nemen om een bel van 13 gram te monteren. Ik denk dat een fatbiker toch wel een andere belevingswereld heeft, en minder zin heeft om te schreeuwen ;-).

Mirjam
 
Juist niet.....als ik op asfalt loop dan wéét ik dat er (race)fietsers zijn, uiteindelijk loop ik dan op "hun" terrein.
Maar als ik op een wandelpad loop is het niet fijn als ik regelmatig door fatbikers van mijn sokken wordt gereden of iedere keer weer aan de kant moet. Een keertje is geen probleem, maar iedere paar minuten wel. Zo had ik dat bv. afgelopen jaar op de GR5 / Variante des Crêtes in de Vogezen, waar bovendien nog staat aangegeven dat-ie verboden is voor fietsen. En als toetje kwamen er toen nog 2 fietsers van de Grand Ballon afstuiteren richting Col du Haag.....geen schijn van kans dat ze daar tot stilstand konden komen dus vrouwlief en ik moesten ons boven het pad ingraven in de 45 graden puinhelling om een ongeluk te voorkomen... Dat draagt niet bij aan warme gevoelens mijnerzijds mbt fietsers op wandelpaden.

Ik ben overigens jarenlang racefietser geweest (met bel, dat dan weer wel) en dan zie je dus wandelaars die op een fietspad toch écht met z'n drieën naast elkaar moeten lopen en zo bijna de hele breedte van het fietspad gebruiken. Je vraagt je dan wel eens af waarom. En als je dan belt krijg je een grote mond "het fietspad is niet van jou alleen". Klopt....maar ook niet van jullie alleen :rolleyes:.

Gezond verstand is blijkbaar moeilijk. Als je met een groepje wandelaars een stukje over een fietspad moet is een kleine moeite om dat stukje even achter elkaar te lopen. Anderzijds als je als fietser over een wandelpad gaat, vraag je dan af of je een ongeluk kan voorkomen als je onverwacht oog-in-oog met een wandelaar staat. Is het antwoord nee, misschien een klein stukje lopen met de fiets aan de hand, of héél rustig rijden.
En als er staat aangegeven dat je ergens niet mag lopen omdat het een mountainbikeroute is, doe dan ook niet! Net zo min als dat je niet moet fietsen op een wandelroute waar duidelijk staat aangegeven dat-ie niet voor fietsers is...
Blijkbaar vinden we allemaal dat de rest van de wereld zich maar moet schikken naar onszelf.

Groetzels,
Dennis

- Zo, dat was even mijn terugkerende stukje frustratie :mad: -
 
Andersom denk ik ook weleens, hoor. Zo heb ik weleens meegemaakt dat een uitgezette tocht door de natuur over een mountainbiketrail loopt. Waarom doen ze dat toch, er waren zat andere mooie struinpaadjes, en laat de mountainbikers alleen op hun eigen pad, zonder dat ze op moeten letten voor wandelaars.

Mirjam
Ik begrijp je standpunt , een trail is een route door de natuur , een mountainbike parcours , is speciaal bestemd voor mtb'ers .
Een struinpaadje gaat de uitstraling krijgen naar het gebruik. Komen er elke dag 10 ruiters een ruiterpad, 10 mtb'ers een mtb-route , terwijl het opengesteld is voor iedereen. Genieten van de natuur doe je als je elkaar het genot gunt van elkaars activiteit.
 
Ik vind het dan weer apart dat er zo fel "terug" gereageerd wordt op minder positieve reacties op fietsers. Is dat niet deel van het probleem?

De Kungsleden is uitgezet als wandelroute. Het is goed je dat te realiseren als je van plan bent deze te gaan fietsen. Ik ben zeker niet tegen fietsers op wandelpaden, zolang ze zich gedragen en het er niet te veel worden geen enkel probleem! Ik vind echter wel dat het soort weg bepaald wat er het meeste thuishoort. De rest is er dan hooguit te gast. Dan moet je dus iets meer met de rest rekening houden dan andersom. Dat heeft niet alleen met respect te maken, maar vooral met verwachtingspatronen en veiligheid.
 
OK, en wat in het geval als een pad zowel een wandelpad is, en een mountainbikeroute? Dit heb ik pas in Zuid-Limburg meegemaakt en dat ging prima. Geschreeuw heb ik niet gehoord, alleen een harde roep "voor" waar de voorste mountainbiker van een groep van 4 mij had gespot en dus aan zijn maten wilde melden dat hij een object of mens gezien had. Niks aan het handje toen.

Mirjam
 
Dag Bram,

Om nog even terug te komen op je vraag, bij Vakkotavare gaat het erg steil naar beneden en dat lijkt me met de fiets wel link. Heb je nagedacht over de meren die je moet oversteken met een roeiboot, past daar je fiets gemakkelijk in? Verder heb ik tussen het stuk Singi - Keb wel een fietser gezien maar die liep omdat het te rotsig was.

Succes met je tocht!

Mvg,

Niels
 
Dag Bram,

Om nog even terug te komen op je vraag, bij Vakkotavare gaat het erg steil naar beneden en dat lijkt me met de fiets wel link. Heb je nagedacht over de meren die je moet oversteken met een roeiboot, past daar je fiets gemakkelijk in? Verder heb ik tussen het stuk Singi - Keb wel een fietser gezien maar die liep omdat het te rotsig was.

Succes met je tocht!

Mvg,

Niels


Bedankt voor de tips, ik zal het aan Yonna vragen als die weer opduikt!

En verder wil ik zeggen dat ik mij niet welkom voel op dit forum. Ik vraag of de Kungsleden te fietsen is en krijg voornamelijk zure reacties dat dat absoluut niet kan en discussies over asociale fietsers.
Yonna was zo vriendelijk om hier een account te openen, vertelt haar (positieve!) fatbike ervaringen op de Kungsleden, illustreert het geheel met mooie foto's en er is maar één persoon die zijn ongelijk toegeeft en haar bedankt! De anderen gaan gewoon door met frustraties uiten, over asociale fatbikers die om de paar minuten wandelaars van hun sokken rijden, over wielrenners met of zonder bel, motorcrossers op wandelpaden, mountainbikers die over paden fietsen die verboden zijn enzovoorts. En dat terwijl niemand hier ooit een fietser op de Kungsleden heeft gezien!
Ik stel voor om over fiets-frustraties een eigen topic te openen. Misschien is het een idee om het topic ook te openen op een mountainbike of wielren-forum.

Ik hoorde dat Yonna na haar reactie gelijk weer met haar fatbike en packraft op reis is gegaan en daar ze mijn mail nog steeds niet geopend heeft zal ze waarschijnlijk ook dit topic niet gelezen hebben. Als je dit leest Yonna, nogmaals bedankt voor de moeite en je mooie foto's! Ook mijn dank aan de paar die wel mijn vraag op prijs stelde en met tips kwamen!
Ik wens jullie nog een goed wandelseizoen.
 
Dan moet je beter lezen. Je overdrijft schromelijk. Ik zie hier nergens 'voornamelijk' zure reacties, slechts verschillende, beargumenteerde meningen, met als teneur dat je gewoon wat rekening met elkaar moet houden. En waar je het idee vandaan haalt dat je niet welkom bent hier?

Dit is een forum, vragen kunnen soms aanleiding zijn voor sommigen om hun mening te geven. Soms zijn die reacties misschien wat ongefundeerd, door onwetendheid of misschien wat frustratie hier en daar, maar dat hoort nou eenmaal bij discussies op internet.

Jonas
 
Er zijn ook genoeg hikingsite lezers die niet direct reageren.
Ik heb met fietsers geen moeite, behalve als het mensen betreft die alleen op de wereld leven en zodoende met niemand op de weg of paden rekening houden. Maar voor een enkeling hoef je niet de hele wereld toch niet te haten.

Mij lijkt de startvraag van Bram niet verkeerd. Weliswaar zijn we hier bij de hikingstite, maar er zijn ook kano/kajak gebruikers. En wat kan daarmee allemaal fout gaan....
En geloof me maar dat het vervelend is als je aan het wandelen bent met je rugzak en links en rechts telkens weer kano's over je pad kruisen. Telkens foetteren?

Ik heb in elk geval hele mooie foto's gezien van een mooie omgeving en een stevige fiets. Dus die had ik gemist als deze post er niet was geweest. En wie weet ga ik mijn eigen onderschrift nog aanpassen...

Misschien is Yopie wel terecht, zuinig op haar privacy.
 
Ik ben van de overbevolking-theorie; er zijn veel te veel mensen op deze aardkloot, ze willen allemaal hun deel van de koek en iedereen verdedigt het vermeende recht te kunnen doen wat hij/zij/het leuk vindt.
Sommige andere wandelaars (en vooral berghut-bezoekers) vind ik overigens een stuk vervelender dan langsflitsende mountainbikers, maar ik realiseer me dat dat komt omdat ik de natuur (en de hut) het liefst voor mezelf alleen heb.
Maar ja...
 
Ik heb me ook wel enigszins verbaasd over de toon van veel reacties. Ik snap wel waar ze vandaan komen, maar de topic starter heeft niet gevraagd wat men ervan zou vinden als hij de Kungsleden zou gaan fietsen. Toch werd hij wel enigszins 'besprongen' en werden ongevraagde meningen ongezouten gegeven. Het jammere hieraan is dat een juist heel erg sociaal, behulpzaam en verwelkomend forum dan toch even een andere kant laat zien. Misschien hoort dit bij hikers of misschien zijn er gewoon zoveel irritaties over mountainbikers.
Wat ik van dit topic heb geleerd is dat fatbike rijders een totaal ander slag mensen is dan de weekend mountainbikers waar we allemaal al wel eens bijna door omgereden zijn. Iemand op een fatbike heeft veel met een hiker gemeen en dus lijkt het mij dit forum ook geen rare plek om dit topic te plaatsen en te verwachten dat je serieuze antwoorden krijgt en niet dat je een vloedgolf aan kritiek te verduren krijgt.
Bram, hopelijk geef je dit forum nog een kans, want hij zit vol met vriendelijke mensen die veel kennis hebben en staan te popelen om deze kennis te delen met anderen.
 
En verder wil ik zeggen dat ik mij niet welkom voel op dit forum. Ik vraag of de Kungsleden te fietsen is en krijg voornamelijk zure reacties dat dat absoluut niet kan en discussies over asociale fietsers.

[...] En dat terwijl niemand hier ooit een fietser op de Kungsleden heeft gezien!

Hey Bram,

Ik weet wel dat je schrijft 'voornamelijk', maar Yonna is echt niet de enige die een positieve reactie schreef. Je kunt ook de praktische informatie gebruiken die je aangereikt krijgt, en de frustratie die achter de negatieve reacties zit zien voor wat het is: dit is hoe sommige wandelaars over sommige fietsers denken. Daar kun je mee zitten (zoals je nu doet), je kunt fietsers (of jezelf) verdedigen ("oh, als ik wandelaars tegenkom doe ik heel voorzichtig"), of je kunt proberen iets van ze te leren ("goh, is de kungsleden zo druk dan? hoeveel wandelaars denk je dat ik tegenkom op paden waar passeren moeilijk is?"), om maar wat te noemen.

Het is jammer dat je je niet welkom voelt, maar soms moet je er even doorheen... dan blijkt dat wandelaars ook best ok zijn ;)

Ben je nog steeds van plan de Kungsleden te fietsen? Je schrijft later ook dat je je afvraagt hoe je minder gewicht mee kunt nemen, en dan begin ik (als vakantiefietser en wandelaar) wel een beetje te twijfelen of het (nu al) een goed plan is. Wat voor vakantiefietservaring heb je eigenlijk? Heb je weleens met bepakte vakantiefiets een mountainbikeroute ofzo gereden? Nu ik je eerste vraag nog een keer lees realiseer ik me dat hij nogal vaag is, en dan is het niet raar dat je heel verschillende antwoorden krijgt. Het ligt eraan welke fiets, welke periode, welke fietser, welke bagage... en hoe zouden wandelaars dat moeten weten?

met groet, Robert-Jan
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Kijk dit zijn pas leuker reakties. Misschien was dit de beste reactie op zijn vraag? Hadden we misschien alle voorgaande berichten kunnen wissen. TOPPIE.

Ik deel alleen positieve reacties. Dat andere is er al genoeg.

Bedankt voor jullie berichten.
Laten we hopen dat de berichtplaatser er doorheen kan kijken.
[emoji41]



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan