Voor het eerst naar noorwegen


Hallo,

Ik ben nieuw hier en heb een aantal vragen over Noorwegen. Ik heb geen idee of ik het hier goed plaats maar dat merk ik dan wel weer! :D

17 t/m 30 aug ga ik naar Noorwegen, ik vlieg naar Oslo en ga weer terug vanaf Oslo. Het plan is om 2 weken de natuur te gaan verkennen in Noorwegen, backpack om en tentje mee. Aangezien ik dit voor het eerst ga doen kan ik wel wat tips gebruiken. Over matriaal en routes. Ik zat zo te denken om naar trollheimen te gaan. Maar verder staan alle opties open. Als ik maar super natuur krijg te zien. Kwa matriaal heb ik al een backpack, goede slaapzak, tent en matje. En kleren komt ook wel goed.

Dus mijn vraag, wat moet ik echt niet vergeten mee te nemen? Welk gebied is leuk om naar toe te gaan? Verder is alle informatie welkom! Alvast bedankt!

Groet, michiel
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Kijk eerst eens op https://www.ut.no/kart/?lat=60.0471759775195&lng=10.3229718208012&zoom=15&ao=2.18059.

Mijn eerste trip in Noorwegen was: met de trein naar Finse, en vandaar via de DNT-routes en -hutten (maar ook met tentje) door Skarvheimen naar Jotunheimen. Vanuit de Spiterstulen-hut nog even de Galdhopyggen op en toen met de bus naar Lom > Otta en weer met de trein naar Oslo.

Skarvheimen is relatief rustig vergeleken met de Hardangervidda, en echt schitterend gebied. Voor Muskusossen moet je naar Dovrefjell, iets noordelijker, ik ben toen uitgestapt in Kongsvold, en vandaar door Dovrefjell naar Trollheimen

Dit boek van Jolanda Linschooten wordt voor routes, info en voorpret vaak aangeraden:
https://www.bol.com/nl/p/bergtochten-in-noorwegen/1001004001728231/

Vanaf drie hutovernachtingen loont het trouwens al om lid te worden van de DNT. Veel hutten in het zuiden hebben ook proviand, dus dan hoef je ook niet zo veel mee te slepen.

Jonas
 
Je paklijst is een beetje karig zo. Dus alles noemen wat jij niet noemt is niet erg zinvol ;)
Waar heb je specifiek vragen over?

Veel plezier daar!
 
Al in het bezit van een goede regenjas? Qua branders is van alles mogelijk. Gas, benzine, spiritus. Als je gaat vliegen is een spiritusbrander of gasbrander met schroefsysteem het handigst. Daar een blikje gas of ethanol kopen. Houtbrander kan ook maar dan moet je wel gebieden met bomen opzoeken en eigenlijk alleen water willen koken voor maaltijden.

En inderdaad... Heb je nog specifiekere vragen? Kunnen we gerichter antwoorden.
 
al bedankt voor de reacties! :D
Ik heb een hele lichte tent, slaapzak, matje en daarnaast heb ik een goede windstopper jack van mammut. ik heb een kleine brander voor op een gasfles. Die neem ik mee maar houtbranden lijkt me echt tof. Een pan en een mes enzo dat schaf ik nog aan. Een goede regenjas moet ik nog aanschaffen.

- Ik wil dus graag alleen in me tent slapen en niet in een hut, is het dan verstandig om wel lid te worden van DNT?
- wat voor regen jas kan ik het beste aanschaffen? Ik zat te denken aan een Gore-tex pro jas, dit raden de winkels namelijk aan.
- moet ik eten meenemen, daar kopen? en wat kan ik uit de natuur eten?
- liften lijkt me leuk, is dit aan te raden? moet ik treinen van te voren boeken mocht dit niet lukken?
- moet ik kwa veiligheid met zaken rekening houden? Wilde dieren, Wilde mensen? :p

Bedankt!

Ps, goede bergschoenen heb ik uiteraard ook!
 
- DNT-lid worden is niet nodig. Als je onverhoopt toch in een hut wilt slapen, kan dat ook zonder lidmaatschap. Is alleen wat duurder.
- Regenjassen zijn er erg veel, met een paar verschillende membramen. Is hier al veel over geschreven, maar het beste is gewoon even naar een goede outdoorwinkel gaan. Als de verkoper het verschil niet weet tussen de jassen heb je niet de juiste verkoper of winkel ;)
- In augustus zijn er misschien bosbessen. Verder is er niet veel uit de natuur te halen, tenzij je een een echte survivalcursus hebt gevolgd :) Eten meenemen is meestal het handigst. Of ter plekke in een supermarkt, maar dan weet je niet van te voren wat ze verkopen. Droogvoermaaltijden kunnen lastiger te vinden zijn.
- Liften in Noorwegen heb ik geen ervaring mee. Ik zou het niet doen voor je reis van en naar het vliegveld. Te grote onzekerheid over hoe lang de reis gaat duren. Trein reserveer je van te voren via internet.
- Nee. De enige onveiligheid-veroorzaker ben je zelf. Zorg dat je kan navigeren en bereid je goed voor. Als je nog weinig ervaring hebt, blijf dan op veel belopen paden.
 
Ik heb weleens gelift vanaf de Briksdalsbreen terug naar de jeugdherberg in Stryn. Viel niet helemaal mee, want vele autos's zaten vol. En nu had ik nog het geluk dat ik van te voren wat mensen kon spreken. Ik ging nl. een gletsjertrekking doen en was heen met de bus gegaan. Die zou op de terugweg niet meer rijden maar men had me verzekerd dat liften wel zou lukken. ik had zelfs belangrijke verkeersinformatie voor ze, want ik dat jaar ( 2003) was de Trollstigveien beschadigd door overstromingen. Uiteindelijk is het me gelukt om met een paar Duitsers mee te liften. Over andere gebieden kan ik niets zeggen, ben verder met het OV gegaan.

MIrjam
 
Liften gaat heel redelijk in Noorwegen. Al eens een lift gehad van een politieagente (in burger) en ook van een belastinginspecteur die me bij m'n hotel afzette. Dat terwijl hij aan de andere kant van Tromsø moest zijn. En later die dag stond hij nog eens op de stoep omdat ik een wandelstok in z'n auto had laten liggen. Kan je nagaan.
 
De meeste sportwinkels in Noorwegen verkopen droogvoer van Drytec (Real turmat). Niet echt goedkoop, reken met ca 10€ pr maaltijd. Niet altijd evenveel keuze in de kleinere plaatsen. Bestel eventueel poste restante bij XXL.no, meestal de goedkoopste winkel en goede keuze.
Voor ontbijt/lunch kun je havermout/muesli e.d. overwegen met melkpoeder. Zo goed als overal in de supermarkt te krijgen. (Melkpoeder staat bij de koffie-avdeling). Hetzelfde geld voor zakjes kant-en-klare pannenkoekenmix, waar noren dol op zijn.
Het kopen van gasblikjes kan soms lastig zijn, zeker als je vanaf het vliegveld direct richting een wandelgebied reist (gas mee in het vliegtuig is streng verboden). De meeste noren koken op brandspiritus of benzine. Probeer bij sportwinkels of benzinestations.
Qua veiligheid zou ik het weer willen noemen. Als je op wat hoogte komt (>800-1000m) moet je erop voorbereid zijn dat het weer snel kan omslaan, en dat er zelfs in de zomermaanden (natte) sneeuw kan vallen.
 
Moet ik wanneer ik met de trein reis perse van te voren boeken? als liften namelijk niet lukt kan ik altijd nog de trein pakken. Ik ben ook niet echt van plan om alles van a tot b uit te stippelen, of is dit niet verstandig voor de eerste keer?. Wat is de beste manier van navigeren? ik neem aan gewoon een kaart?

Iemand tips waar ik betaalbaar droogvoer kan kopen online? Mag er gevist worden in Noorwegen? Zijn er gebieden die ik bijvoorbeeld per kano kan afleggen?

Bedankt!
 
Over het algemeen is er wel plek in de trein, maar helemaal zeker is het nooit. Als je lang van te voren boekt op nsb.no kun je vaak zogenaamde minipris billetten kopen die een stuk voordeliger zijn dan de normale kaartjes.
Droogvoer in Noorwegen: xxl.no (zoek op "turmat").
Op de website statkart.no kun je gratis detailkaarten downloaden. Met bijv. Geoview op je mobiele telefoon kun je deze ook offline in combinatie met GPS gebruiken.
Vissen mag op de meeste plaatsen, maar in zoet water is altijd een visvergunning van de grondeigenaar vereist. Sommige plekken wordt hier ook echt op gecontrolleerd. Vraag om info bij de lokale camping/winkel/benzinepomp.
Femundmarka (inkl. Isteren) is een populær gebied voor kanoen en vissen, maar je kunt er oog prima te voet terecht. Aan de zuidkant van het meer is er een kanoverhuur. Er gaat een veerboot (Fæmund 2) over het Femund meer die de mogelijkheid geeft om snel in de meest attractieve gebieden te komen.
Tussen 15 april en 15 september is open vuur in de natuur in principe verboden.
 
Ik ben ook niet echt van plan om alles van a tot b uit te stippelen, of is dit niet verstandig voor de eerste keer?. Wat is de beste manier van navigeren? ik neem aan gewoon een kaart?

Het is altijd verstandig een fysieke kaart mee te nemen. Al is het maar omdat apparaten kunnen uitvallen. Met een kaart heb je ook meer overzicht, daardoor vind ik het in ieder geval leuker navigeren. Een kompas hoort hier uiteraard ook bij, in de eenvoudigste vorm om de kaart naar het noorden te draaien.

Een precieze route uitstippelen hoeft niet als je dit niet wilt. Hou in de gaten waar je wilt eindigen, en of je dat gaat halen. Plan het niet te krap. Bedenk van te voren (en evt. onderweg) alternatieven, om de route in te korten. Dit kan nodig zijn als er iets tegen zit (materiaal, het weer of jezelf).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan