Wandelsokken voor de zomer?


Heeft iemand tips voor zomerwandelsokken?

Op zich vind ik dikkere sokken aangenamer om te dragen, maar bestaan die wel in een variant die op zomerse dagen nog aangenaam is (dus niet te warm?).

Verder houd ik me ook aanbevolen voor low-budget-tips, al vermoed ik niet dat het sixpack witte sportsokken uit de graaimand bij de bouwmarkt het gaat doen...

De schoenen die ik in de zomer draag: Salomon x-Ultra Mid Aero (zonder ook maar één molecule GTX!)


*Heel veel dank*
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik draag zomer en winter dezelfde sokken en ze zijn altijd van (grotendeels) wol. Met name ben ik een fan van Smartwool, maar ik heb ook Icebreaker en Bridgedale liggen.
En sorry, geen low-budgettips :(

Marla
 
De Falke TK2 is nog in de aanbieding bij de Bever, in de korte versie dus die is bedoeld voor warmere omstandigheden. Heb zelf al zo veel sokken dat ik deze nog niet geprobeerd heb maar als je toch op zoek bent naar sokken speciaal voor de zomer en je hebt nog geen TK2s geprobeerd is het nu wat goedkoper... In de ultra low budget is de comfort sok van Scholl al door mij genoemd in een andere thread, de stof is geen katoen of zo, het is 98% polyamide + 2% elasthaan maar zit mij verder goed (is ook geschikt voor diabetici) en er zijn nog enkele paren hier en daar in Xenos winkels, tenminste dat was vorige week het geval in Groningen, misschien nu niet meer. "Op is op" staat erop. Die zijn 3,00 Euro voor twee paar en hebben ook een 'vochtreguleringsssteem' wat waarschijnlijk een soort Coolmax is? En de MountainPeak van Xenos (4.99 voor één paar zwart blauw of naturel, niet super veel keus maar je kan niet alles hebben) bevalt ook goed, zoals in de bovenstaande reactie gezegd deze zijn met Coolmax en een gedeelte katoen wat ik zelf wel prettiger vindt dan wol en puur polyamide sokken, tenzij het echt koud begint te worden. Nog geen hele grote tochten met mijn nieuwe schoenen gemaakt, daarvoor moet je bij de échte wandelaars hier op de site zijn.

Mag het ook wat meer kleur hebben en wat meer kosten: die blauwe Falke TK2 vind ik dan wel aardig qua kleur: https://www.bever.nl/p/falke-tk2-cool-kort-sok-LABBC60005.2218.html Of deze rode Ayacucho: https://www.bever.nl/p/ayacucho-street-sok-LABBD60007.1516.html Maar de dames hebben meer keus wat kleur betreft. Ik hou hier wel van: http://www.mannenwinkel.com/product/effio-eruption-914 Maar dat valt buiten het onderwerp want geen wandelsok Nog meer wandelsokken uit Groningen: https://www.werksokkenshop.nl/heren-sokken/wandel-sokken-pakket Lijkt me een goede webwinkel maar ik heb er alleen maar wat rondgekeken op hun site tot nog toe.

Bedankt voor vraag over sokken :)
 
De schoenen die ik in de zomer draag: Salomon x-Ultra Mid Aero (zonder ook maar één molecule GTX!)

Misschien als het erg warm is korte sokken aanschaffen. Falke TK2, Falke RU4, X-socks tracking en Ice breaker zijn favoriet. Als het heel warm is heb ik liefst de Falke WA2 aan, welke bovenop de voet een vlak hebben met luchtdoorlatend. Is lekker koeler.
Ik koop deze in de aanbieding bij het Outlet voor ca 8 euro.
Maar er gaat niets boven gebreide wollen sokken, als deze al een paar keer zijn gewassen, zijn lekker koel en ademen het beste.
 
nog een belangrijk type vergeten, die draag ik bijna altijd in de zomer, badstof katoen sokjes, lopen heerlijk koel. Is wel vaak moeilijk in te schatten hoe de sok is na een wasbeurt.
Maar ik was de sokken op de hand ipv de wasmaschine en even in de centrifuge.
 
Ik ga mee met Falke TK 2 short Cool. Wereldsokken! Ik draag steunkousen dus zomer en winter ( en ook dagelijks) deze sokken. Kosten wel wat, maar ik doe er heel lang mee.

Mirjam
 
Kijk eens aan, zoveel leesvoer tijdens het (schamele) paasontbijt.

Bedankt voor jullie reacties; ik ga ermee aan de slag. Kernwoorden zijn voorlopig: wol, TK2 Cool, badstof katoen, Xenos.

Ik zal m'n ervaringen hier melden.

Nog even iets over m'n schoenen. In de koudere jaargetijden draag ik altijd Hanwag Canyon II zonder GTX (alleen leder). Die schoenen zijn een 'warm bad' - zó comfortabel. Maar in juli en augustus 'trek' ik het niet in die schoenen want ze zijn dan te warm en het gewicht gaat bij hogere temperaturen ook meetellen. Je hebt dan het gevoel met klompen lood rond te slepen. Maar ik houd wél van middelhoge schoenen.
De Salomon X Ultra Mid Aero is een lichte schoen, mid-hoog, niet-waterdicht, gegarandeerd GTX-vrij en super comfortabel. Ben heel blij met deze keuze; dat wilde ik nog even als tip hier rondroepen.
 
Correctie nog: Mountain Peak is van Scapino, niet van Xenos natuurlijk, sorry... Ik moet het toch maar even melden anders ga je misschien op zoek naar iets wat er niet is. Die Dr. Scholl sokken waren ook van de Scapino. Misschien elders ook nog wel te verkrijgen, het is geen eigen merk van de Scapino. Ik denk dat er hier en daar nog wel een paar in een bak ligt, maar in hun eigen voorraadbeheer zijn de Dr. Scholl sokken nergens meer te verkrijgen. Scapino heeft verder nog wel HiTec onder andere met anti insecten bewerking zag ik: https://www.scapino.nl/hi-tec-antiteek/-mug-wandelsokken-1-paar-1122410271430

Van Salomon heb ik onlangs een broek gekocht. Beetje een gok online in de uitverkoop een broek kopen. Ik had ook gewoon in de winkel eerst eens kunnen passen, maar was er wel heel verguld mee toen ik hem had. Vooral in warm weer, hij is behoorlijk licht. https://www.perrysport.nl/product/grijs-salomon-wayfarer-outdoorbroek/2p1r0015_021_perrysport/

Ik dwaal weer heel erg af, ik weet het, maar dit valt nog een beetje onder spullen voor een heel laag budget: Ik ben ook heel blij met mijn 'upgrade' voor de Bergans Stegaros: van de Scapino een bodywarmer eronder voor maar 12,50! Is het gelijk een 3 in een jas geworden :) (en voelt de Bergans XL net wat minder ruim aan) En het is echt wel een goeie! Ik voel me met zo'n bodywarmer en mijn oude Shetland wollen trui eronder, met leren stukken op de mouwen wel een beetje een tijdreiziger, jaren tachtig, of ik zo Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger of misschien Bill Paxton (in punk kledij uiteraard) uit Terminator 1 kan tegenkomen.
47682.jpg

Nog een Goede Pasen gewenst allemaal!
 
Inmiddels heb ik de sokken van de Xenos gekocht en intensief gebruikt. Deze voelen zeer aangenaam maar zijn nu, vier maanden laten, geheel versleten.

Ik ga nu toch maar weer een goed merk proberen (Falke TK cool of iets vergelijkbaars). Als ze vier keer zo duur zijn maar acht keer zo lang meegaan, is aan het criterium 'duurzaamheid' in ieder geval voldaan.

Ik kom er weer op terug!
 
Inmiddels heb ik de sokken van de Xenos gekocht en intensief gebruikt. Deze voelen zeer aangenaam maar zijn nu, vier maanden laten, geheel versleten.

Ik ga nu toch maar weer een goed merk proberen (Falke TK cool of iets vergelijkbaars). Als ze vier keer zo duur zijn maar acht keer zo lang meegaan, is aan het criterium 'duurzaamheid' in ieder geval voldaan.

Ik kom er weer op terug!

Ik heb de falke tk2 cool langs tijd gebruikt, maar ze adviseerde me nu eens om smart wool te kopen. Ik moet zeggen dat ik dat veel eerder had moeten doen. Ze lopen veel beter dan de falke en toch minder warme voeten. Al zou je denken dat wol de voeten warmer maakt.
 
OKé Koen, bedankt. Moet ik nog naar een bepaald type van Smart Wool kijken of maakt dat niet zoveel uit?


Verder heb ik de Anti-teek-wandelsokken van de Scapino besteld. Ik zal daarover later een keer verslag doen. Ze vallen echter niet onder de categorie 'low budget' want zelfs in afgeprijsde toestand kosten ze nog 10 euro per paar. Ik ben benauwd...
 
Zelf enkel ervaring met de Falke TK2. Prima sokken voor in de zomermaanden. Als smart wool nog beter is, dan deze maar eens uitproberen. Maar inderdaad, een bepaald type?
 
Wol reguleer de vocht huishouding goed en daardoor heb je ook een goed klimaat voor je voeten.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Nog een alternatief is de Bridgedale Trail met gewoon wol (geen merino dus). Ik heb nu al iets van 15 jaar lang 2 dezelfde paren in gebruik. De laatste tijd alleen voor sporten (hardlopen, mountainbike, en zoals gisteravond survival running). Zitten erg lekker en zijn behoorlijk duurzaam. Nieuwere paren gebruik ik graag voor wandelen.
Overigens is het geen pure wollen sok. Er zit ook polypropyleen in, wat nog beter dan polyester het vocht afvoert. Door het wol ruiken ze toch niet zo snel, ondanks dat ik makkelijk transpireer.
 
Ik heb de Falcke TK2 cool geprobeerd, maar mijn voeten reageren daar niet goed op, het water klotste van binnenuit bijna over de rand van mijn schoenen. Nu Smartwool, die warmer lijken, maar echt heerlijk zijn, nauwelijks nog zweetvoeten..
 
Ik heb de Falcke TK2 cool geprobeerd, maar mijn voeten reageren daar niet goed op, het water klotste van binnenuit bijna over de rand van mijn schoenen. Nu Smartwool, die warmer lijken, maar echt heerlijk zijn, nauwelijks nog zweetvoeten..

Bij welke schoenen?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Bij welke schoenen?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Hanwag Banks Lady gtx.
Maar ik heb dus nooit erge zweetvoeten, ook nooit gehad in mijn vorige schoenen Hanwag Tatra gtx. Terwijl ik allerlei soorten sokken aanheb. De Falckes prikkelen mijn zweetklieren blijkbaar bovenmatig, een soort allergische reactie lijkt het wel.:p
Vorige week heb ik ze nog even aan gehad tijdens een wandeling op mijn hardloopschoenen (moest kunnen, dacht ik). Maar weer een en al nattigheid.
Ik bewaar ze nog even tot de winter, wie weet doen ze het wel heel goed bij koude;)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De cool is dan ook t snelst nat. De wool doet t veel beter aan de voet. Eenmaal van de voet is de cool sneller droog dan de wool.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan