Trektocht en wildkamperen Noord Spanje (onder de Pyreneeën)


Hallo,

Momenteel ben ik mij aan het voorbereiden op een wandel trektocht van ongeveer 4 weken. Deze tocht kan plaats vinden tussen halverwege mei en halverwege juli en we willen hem graag met z’n 2tjes lopen. Beiden hebben een goede conditie en daarnaast ook enige ervaring met trektochten en lopen met bepakking.
Een van de grote voorwaarden is dat we graag wild willen kamperen. Niet om het geld, maar wel om de vrijheid te ervaren en niet elke dag perse naar een bepaalde plek te hoeven lopen.
Het grootste probleem momenteel is echter om te verzinnen waar we naar toe willen. Zowel noord Spanje als Scandinavië zijn potentiële mogelijkheden (Schotland eerst ook, maar dat valt af om de regen). Om het overzichtelijk te houden, zal ik hier mijn vragen over Spanje plaatsen en zal ik een apart topic voor Scandinavië maken.

Dus, Spanje. Het gebied wat ik in m’n hoofd heb zijn de uitlopers van de Pyreneeën. De Pyreneeën zelf zijn voor ons in dat jaargetijden net wat te hoog gegrepen (beiden geen ervaring met lange tochten in de bergen en met sneeuw), maar ik denk dat de uitlopers (dus zo tussen Berga en Pamplona) een prima plek is om te lopen in mei/juni qua weer (weinig regen, zon, maar niet te warm). Mijn eerste vraag is dus eigenlijk of mijn aanname een beetje klopt?

Het grote voordeel van Spanje ten opzichte van Scandinavië is natuurlijk dus het weer. En daarnaast lijkt het mij gewoon een erg mooie streek om te lopen. Maar het grote nadeel is dat wild kamperen in Spanje illegaal is. En dat zorgt er eigenlijk voor dat ik mijn bedenkingen bij Spanje heb. Nu heb ik aardig wat verhalen gelezen van mensen die er nooit problemen mee hebben ondervonden, maar dat zijn toch vooral verhalen van mensen die in de Pyreneeën zaten en niet er onder. Ik vroeg mij dus af of er mensen weten hoe het er dus in andere gebieden aan toe gaat. Kan het dan makkelijk, of moet je goed op je hoede zijn? Ik zou het namelijk zonde vinden als een vakantie, die we voor ons plezier doen, veranderd in een stressvolle ervaring, omdat we elke avond/ochtend bang zijn dat we misschien betrapt worden.

Daarnaast vraag ik mij af hoe de wandelpaden in dit gebied zijn. Wij hoeven niet perse een uitgestippelde, gemarkeerde route te volgen (zelf per dag kijken waar we naar toe willen lopen spreekt ons namelijk ook wel aan), maar het zou natuurlijk zonde zijn als we vaak over asfalt moeten lopen omdat er gewoon geen wandelpaden zijn. Dus weet iemand hier misschien hoe het wandelpaden netwerk in dit gebied is? En over wat voor paden loop je dan voornamelijk. Wij beiden houden namelijk tocht het liefst van de wat ruigere paden (dus bijvoorbeeld liever kleine dunne slingerpaadjes dan de brede grindpaden). Ik las trouwens dat de GR1 hier voor een deel doorheen loopt, dus dat is ook nog een optie, hebben mensen hier ervaring mee?

En als laatste vraag: Hoe rustig is het gebied? Zo af en toe iemand tegen komen is niet erg, maar het liefst hebben we het natuurlijk zo rustig mogelijk.

Hopelijk zitten er hier mensen die mij wat verder kunnen helpen.
Dank je wel!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De Sierra de Guara is een mooi gebied. Ik heb geen ervaring met wildkamperen daar, maar het is er over het algemeen rustig en ik denk niet dat het een heel groot probleem is om een rustig plekje te vinden om wild te kamperen.
 
De Sierra de Guara is een mooi gebied. Ik heb geen ervaring met wildkamperen daar, maar het is er over het algemeen rustig en ik denk niet dat het een heel groot probleem is om een rustig plekje te vinden om wild te kamperen.
Ik kan me vergissen maar volgens mij is bivakkeren in de meeste delen van Spanje gewoon toegestaan. Onder bivakkeren.wordt verstaan; in de avond je tentje opzetten en in de ochtend weer opbreken.

Voor meerdere dagen ergens een kamp maken mag niet. Dit is kamperen en dat mag alleen op de officiele kampeerplaatsen.
 
Dank jullie wel voor jullie reacties!

De Sierra de Guara lijken mij ook erg mooi, dank je wel voor het noemen.

Wij zijn inderdaad niet van plan om meerdere dagen op dezelfde plek te blijven, dus het zal bij ons inderdaad om bivakkeren gaan.
Ik dacht echter dat ook bivakkeren alleen toegestaan is als je boven de boomgrens zit. En dat het verder overal, en voornamelijk in de natuurparken, verboden is.
 
Ik kan me vergissen maar volgens mij is bivakkeren in de meeste delen van Spanje gewoon toegestaan.

... behalve in de Parques Nacionales en Parques Naturales (zoals de Sierra de Guara) die je in de Prepyreneeen al gauw kruist.

Wat niet wegneemt dat je met enige voorzichtigheid wel je tent kunt opslaan.

4 weken is een mooie tijd voor een lange trektocht. Mei en juni zijn statistisch inderdaad neerslagarmer, maar kunnen evengoed flink warm zijn.

De GR1 lijkt me een prachtige route voor dit doel, maar als die vier weken niet per se aan één route wilt besteden, zou ik me ook eens verdiepen in (Alta) Garrotxa, PN Montsec en PN Cadi Moxeiró. Daar heb je ook relatief veel campings in de buurt. De GR11 in Baskenland en Navarra is ook erg mooi.

Marla
 
Bedankt voor je reactie!

Maar bivakkeren is dus wel toegestaan buiten de Parques Nacionales en Parques Naturales? Wat ik kreeg het idee dat het overal in Spanje verboden was.
En heb jij veel ervaring met bivakkeren in de natuurparken? Nooit problemen mee gehad?

Heel erg bedankt ook voor het noemen van de andere opties wat betreft routes. Zal ze allemaal eens rustig bekijken.

En zal ook jou opmerking mee nemen dat het er in mei/juni al wel flink warm kan zijn. Vind ik niet zo erg, maar mijn metgezel heeft dat liever niet.
 
Bedankt voor je reactie!

Maar bivakkeren is dus wel toegestaan buiten de Parques Nacionales en Parques Naturales? Wat ik kreeg het idee dat het overal in Spanje verboden was.
En heb jij veel ervaring met bivakkeren in de natuurparken? Nooit problemen mee gehad?

Heel erg bedankt ook voor het noemen van de andere opties wat betreft routes. Zal ze allemaal eens rustig bekijken.

En zal ook jou opmerking mee nemen dat het er in mei/juni al wel flink warm kan zijn. Vind ik niet zo erg, maar mijn metgezel heeft dat liever niet.
Mijn persoonlijke mening is dat je je in beschermde gebieden gewoon aan de regels moet houden. Bescherming van bepaalde gebieden is broodnodig en als natuurliefhebber profiteer je enorm van die bescherming. Je zal dan ook moeten accepteren als de regels ter bescherming je even niet goed uitkomen. Okay, dominee modus uit.

In veel landen wordt onderscheid gemaakt tussen bivakkeren en kamperen. In Frankrijk en zwitserland is bivakkeren in de meeste gebieden ook toegestaan.
 
Hallo Boin (en anderen)
Leuk topic, leuke plannen ook.
Ik ben even een half uur op internet bezig geweest (Spaans, wij wonen in Spanje, in de Pre-Pyreneeen) en ik kom er gewoon niet uit. Samenvattend de volgende dingen ontdekt. Spanje valt onder de landen in Europa waar wildkamperen over het algemeen niet is toegestaan. Het is in ieder geval 100% verboden in Aragon, Asturias, Andalucia, Cantabria, Extremadura, Galicie en Valencia. In Catalunya is het onder voorwaarden wel toegestaan. Maar dat laat nog veel gebieden "open". Verder lees ik veel opmerking in de trend van "een nachtje kan zonder problemen, mits men de natuur respecteert" en dat "meerdere dagen en meerdere tenten en personen onder kamperen valt en dus niet mag". Verder lees ik wat vreemde zaken zoals "in de open lucht mag wel, maar in een tent niet..." Het geeft dus aan dat het een gecompliceerd item is en Spanjaarden zijn dol op gecompliceerde items en regelgevingen!! De regelgeving is zeer plaatselijk (elke autonome provincie heeft zijn regels) en bovendien ook nog eens zeer verschillend te interpreteren. Verder lees ik dat "meer dan 3 tenten en 10 personen" onder kamperen valt, hetgeen dus niet mag. Ik lees vrijwel nergens dat 1 nachtje, een klein tentje, 2 personen wel mag... Maar dat is denk ik de Spaanse manier van denken. We zeggen wel wat NIET mag, maar zeggen niet wat WEL mag.
Mijn voorstel: plan je route en kijk even in welke provincies die gaan vallen. Contact vervolgens even iemand in die regio (een groot toeristenkantoor in een nabijgelegen stad bijvoorbeeld) en leg je vragen uit. Gewoon in het Engels, daar leren ze van! Gewoon eens kijken wat ze antwoorden... ben benieuwd. Als het niet lukt dan kunnen we wel even bijspringen in het Spaans. Verder zou ik er niet heel zwaar aan tillen...jij hebt het over een "stressvolle ervaring" maar dat zal wel meevallen. Spanjaarden zijn behulpzaam, tolerant, begripvol en flexibel! Ik zou als ik jullie was een soort van "tekstkaartje" meenemen waarin ik in het Spaans zou vragen om toestemming om ergens te gaan staan en te gaan slapen. Presenteer dat bij elke willekeurige boerderij of landeigenaar en men zal je glimlachend toestaan de tent op te gaan zetten..
Waarschijnlijk wordt je uitgenodigd voor wat eten en vooral drinken..
Kamperen in PN (Natuur parken of erger nog Nationale parken) is 100% zeker niet toegestaan en daar valt PN Sierra de Guara ook zeker onder. Toch lees ik wel verslagen van mensen die door PN Posets Maladeta, PN Aiguestortes en PN Ordesa y Monte Perdido trekken en daar wel, en zonder problemen, hun nachten doorbrengen in de vrije natuur. Het kan dus zeker.
Spanjaarden (en ook Spaanse Guardia Civil en parkbeheerders) zijn absoluut geen boe-mannen die iedereen een bekeuring aan willen smeren. Kleed je verhaaltje leuk in en wees beleefd en vooral onwetend... dan komt het wel goed denk ik. Maar daar geef ik geen garantie op, hahaha!!
Succes met jullie planning, ik ben benieuwd!
Gr. Gerrit (gerrit.kruis@gmail.com)
 
In de meeste 'parken' staan vaak op de borden omschreven wat is toegestaan. Vaak is het combinatie van hoogte, afstand tot hut en tijdstip.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Dat is waar, maar omdat er eerder
werd gezegd dat er niet in de np's en in aragon gebivakkeerd mocht worden.

Je hebt gelijk. Voor echt bivakkeren is er altijd een mogelijkheid, maar de voorwaarden (minimumhoogte) zul je goed moeten checken als je het goed wilt doen. En dat kan behalve op borden, ook vooraf online.

Marla
 
Sorry voor mijn erg late reactie, maar iedereen echt ontzettend bedankt voor het meedenken!
Door de onduidelijkheden denken we dat Spanje voor onze eerste lange tocht met wildkamperen misschien toch niet het beste land is. Ik denk dat als we wat vaker wild gekampeerd hebben en weten hoe dat eraan toe gaat, we wat beter in kunnen schatten hoe we het in Spanje aan moeten pakken.
Voor nu hebben wij beiden er nog geen ervaring mee en hoewel we voor de lange tocht nog wel van plan zijn om een paar dagen in de Vogezen te oefenen, is het dan wel erg kort dag om daarna nog de tocht te plannen.

@jdw, daar heb je helemaal gelijk in en ik wil met mijn acties ook absoluut niet de natuur beschadigen. Ik denk dat ik ook vooral benieuwd was naar of ze met het verbod vooral de grote groepen en meerdaagse kampeerders willen weren of dat ze ook echt de bivak overnachtingen te schadelijk vinden.

@casaalamos, wauw, heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie! Hoewel Spanje voor nu dus een beetje van de baan lijkt te zijn, denk ik dat we ooit nog wel in Spanje belanden en dan neem ik je tips zeker mee! Het wordt dan even uitzoeken, maar inderdaad, contact opnemen met de plaatselijke toeristenbureaus is dan wel een goede.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan