Vervanging voor brood


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De grote zachte uiteraard. Wij gebruiken deze ook regelmatig op korte trektochten.

Getypt met veegtelefoon
 
Hmmm.....ik vind die meelpannekoeken die ze in de supermarkt "tortilla" durven te noemen eigenlijk niet te grazen.....en verse tortilla's zijn tenzij ingevroren maar 3-4 dagen goed te houden, helaas.
 
Toerbrood en altijd "babybellekes" + "baton de berger"-droge salami in de rugzak. Onderweg als het meezit meenemen wat je kan scoren. Van brood tot banaan. Voor de rest doosjes rozijntjes, snickers en van die verpakte LU-koekjes, druivensuiker (echtgenote moet haar suikerspiegel bewaken) en eventueel geroosterde nootjes (licht gezouten) nog in de rugzak. Tortilla's vind ik ook ene goede tip. Prima verpakt en goed combineerbaar met zowat alles...
 
Nog even afgezien van het feit dat spelt nagenoeg dezelfde voedingswaarde heeft als tarwe en iets minder vezels dan tarwe. Dus behalve dat het heel modieus is om spelt te eten heeft het verder geen voordelen.

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
 
Veel hebben het hier over een snicker als tussendoortje. Als het wat warmer weer is haal ik ze altijd geplet uit de rugzak en half gesmolten lust ik ze niet meer of ik moet echt gebrek aan eten hebben.(vind een snicker of nuts e.d. toch al niet echt lekker) Een betere optie voor mij is m&m met pinda`s. Af en toe een paar of een fruit/notenmix.
ipv brood neem ik vaak fries roggebrood mee. Als reserve brinta+melkpoeder+fruit/noten en of hartkeks.
Ligt er wel aan of ik 2 dagen of meerdere weken ga en waar ik naar toega. Waar kan koop ik zoveel mogelijk vers.
 
Beste allen,

Ik probeer al een poosje het brood van onderstaand recept te maken. Opzich lukt dat prima, het brood is lekker maar de korst van het brood is bikkelhard. De oven minder heet en het aanpassen van de baktijd helpt helaas niet. Omdat ik geen bakkerij-ervaring heb probeer ik hier een oplossing te vinden. Heeft iemand tips?

Ingrediënten
  • 700 gr waldkornbloem (aan deze bloem is al zout toegevoegd)
  • 225 gr noten allerhande
  • 225 gr gedroogd fruit (abrikozen,vijgen,rozijnen….)
  • 75 gr olijfolie
  • 50 gr honing
  • 60 gr suiker
  • 1/2 pakje bakpoeder: ongeveer 10 gram
  • 250 ml melk
Bereiding

Hak het gedroogd fruit en de noten fijn. Meng het waldkornbrood, de bakpoeder, de noten en het gedroogd fruit tot een droge massa.

Maak een lauw mengsel van de olijfolie, de honing, de suiker en de melk. Roer dan het droge spul door dit lauwe mengsel en kneed het goed door elkaar tot een compacte bal deeg. Doe daarna het deeg in een beboterd bakblik en zorg daarbij, dat de laag deeg ongeveer 2 cm dik is. Bak het brood in een oven gedurende 1 uur bij 180 °C.
 
Dit recept staat redelijk garant voor zwaar en hard brood. Er zit erg weinig rijsmiddel in en heel weinig vocht.
 
De grote zachte uiteraard. Wij gebruiken deze ook regelmatig op korte trektochten.

Idem. In Nieuw Zeeland waren de wraps standaard voor lunch. Per 6 verpakt en lang genoeg houdbaar om ook voor 10 dagen mee te nemen. Afwisselend belegd met kaas, nutella, pindakaas, honing, noten etc.
 
@Hoogm,

dit is inderdaad een erg zwaar recept. Ik bak alleen nog maar zelf brood. Recept bestaat uit 200 gram bloem, 200 gr meel, 20 gram vettigheid (boter) theelepel of iets minder zout, eetlepel suiker, 280 ml water en 10 gram gist.aangevuld met van alles, van pitten, zaden noten tot inderdaad gedroogde vruchen, bij dit laatste sdoe ik 300 ml water.

Voor jou recept zou ik minimaal 25 gram gist doen en ruim dubbel zoveel vocht.

Wij bakken echter wel met een bak machine, maar soms maken we ook "brood" in de over of op een kampvuur, eigenlijk altijd met dit recept.

nog simpeler is bv zoiets https://kampvuurkok.nl/taditional-bannocks/

Succes

Bas
 
Beste allen,

Ik probeer al een poosje het brood van onderstaand recept te maken. Opzich lukt dat prima, het brood is lekker maar de korst van het brood is bikkelhard. De oven minder heet en het aanpassen van de baktijd helpt helaas niet. Omdat ik geen bakkerij-ervaring heb probeer ik hier een oplossing te vinden. Heeft iemand tips?

Ingrediënten
  • 700 gr waldkornbloem (aan deze bloem is al zout toegevoegd)
  • 225 gr noten allerhande
  • 225 gr gedroogd fruit (abrikozen,vijgen,rozijnen….)
  • 75 gr olijfolie
  • 50 gr honing
  • 60 gr suiker
  • 1/2 pakje bakpoeder: ongeveer 10 gram
  • 250 ml melk
Bereiding

Hak het gedroogd fruit en de noten fijn. Meng het waldkornbrood, de bakpoeder, de noten en het gedroogd fruit tot een droge massa.

Maak een lauw mengsel van de olijfolie, de honing, de suiker en de melk. Roer dan het droge spul door dit lauwe mengsel en kneed het goed door elkaar tot een compacte bal deeg. Doe daarna het deeg in een beboterd bakblik en zorg daarbij, dat de laag deeg ongeveer 2 cm dik is. Bak het brood in een oven gedurende 1 uur bij 180 °C.


mis ik niet een paar theelepels baking soda in dit recept?
 
Er staat bakpoeder Bertus.

Zo maak ik het brood thuis (in machine):
600 gram meel, 440 ml water, theelepel gist, theelepel zout, eetlepel suiker.
Voor kampeerbrood doe ik er alleen iets minder gist in.
 
Beste allen,

Heeft iemand tips?

Hooi hoogm.. Er is hier vast wel iemand met een antwoord. Zo niet? Ik had ooit een vraag over brood bakken. En ben 't stomweg gewoon gaan vragen bij de bakker! En heb een uitgebreid en duidelijk antwoord gekregen!! Dus mocht je er hier niet uitkomen...


Gr Amber
 
Hier kan ik inderdaad wel wat mee. Ik ga eerst maar eens het toevoegen van gist en vocht proberen.
Dank jullie wel!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dubbel zoveel vocht is inderdaad dag en nacht verschil. Nu is de korst lekker krokant in plaats van bikkelhard. Misschien die ik de volgende keer wat minder meel, in de hoop dat het dan nog wat beter wordt.
 
  • Leuk
Waarderingen: hyz
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan