Home » Materialen » Kleding » Onderlaag

Onderlaag

Zelfs als je je niet volgens het bekende 3-lagen systeem kleedt zul je deze laag dragen: de onderlaag ofwel het ondergoed. Voor veel mensen is dit de laag waar ze het minst aandacht aan besteden, simpelweg omdat ze denken dat het niet echt uitmaakt wat voor ondergoed je draagt. Onzin eigenlijk, want juist deze laag vormt (letterlijk) de basis voor het comfort van je kleding.

Afvoeren van lichaamsvocht

De belangrijkste functie van de onderlaag is het afvoeren van lichaamsvocht. De ene persoon zweet wat meer en sneller dan de andere persoon, maar iedereen gaat op den duur zweten. Zweet zorgt ervoor dat je kleding vochtig en klam wordt en heeft een negatieve invloed op isolatie van de andere lagen. Het daarom belangrijk dat lichaamsvocht zo snel mogelijk van je lichaam wordt weggevoerd door de onderlaag naar de tussenlaag of buitenlaag. Hiertoe moet de onderlaag goed aansluiten op je lichaam en in sommige gevallen zelfs wat strak aanvoelen om vocht snel en zonder al te veel problemen af te kunnen voeren. Zou dat niet het geval zijn, dan neemt het vocht veel warmte van je lichaam op (het verdampt) en krijg je het dus koud.

Materialen van de onderlaag

Veel mensen kiezen voor een katoenen onderlaag omdat dit zo lekker aanvoelt. Klopt als een bus, maar katoen heeft ook een probleem: het neemt vocht op in plaats van dat het het doorvoert naar de volgende laag. Beter is het dus om te kiezen voor kunstmatige materialen als polyester of polypropyleen. Deze kunststoffen nemen het vocht namelijk niet op (minder geurtjes dus ook) en houden het lichaam daardoor droog en warm. Een nieuwe tendens is ook het zogenaamde Merino wol (onder andere gebruikt in Smartwool-producten). Deze wolsoort voelt (in tegenstelling tot gewone wol) goed aan op de huid en voelt ook erg droog aan. Reden hiervoor is de erg fijne structuur van de wol, waardoor deze veel fijner kan worden geweven voor kleding.

Hygiëne en de onderlaag

Omdat de onderlaag de laag is die tegen je huid aanzit, is het voor deze laag ook erg belangrijk om aan de hygiëne te denken. Bacteriën voelen zich op deze laag namelijk ook het best (tikkeltje vochtig en lekker warm) en dus is het raadzaam om hier goed rekening mee te houden. Gelukkig doen fabrikanten dat zelf ook al door de materialen die ze gebruiken. Bacteriën zullen namelijk niet snel kiezen voor een polyester-laag om zich te nestelen en dus heb je met de keuze van die materialen al een voordeel. Ook materialen die gebruik maken van zilver kunnen een groot verschil uitmaken. Bacteriën houden namelijk helemaal niet van zilver en dus is de kans op bijvoorbeeld kwalijke geurtjes bijna geheel verdwenen als je gebruik maakt van speciaal ondergoed waar zilver in is verwerkt (bijvoorbeeld van Odlo). Regelmatig wassen en omkleden (tijdens meerdaagse hikes) is dus van belang, om te voorkomen dat de bacterieën zich juist wel nestelen. Je merkt dat al vrij snel door de geurt die de onderlaag zal produceren en simpelweg verkleuring om bepaalde plekken. Ben je dus een keer in je uppie bij een bergmeertje, geneer je dan niet en neem een frisse duik met je ondergoed nog aan. Of was het gewoon in een stroompje. De meeste stoffen die tegenwoordig voor het ondergoed worden gebruikt drogen snel en kunnen dus snel weer aangetrokken worden.

Is speciaal ondergoed echt nodig?

Dit is een vraag die veel mensen stellen. Mannen die zeggen dat zo'n 'hempie' alleen voor ouwe mannen is en vrouwen die menen dat een sport-bh voor hen te veel zou zijn komen erg vaak voor. Toch geeft een technische onderlaag juist veel voordelen aan deze mensen. Zo zal een hemd (zowel voor mannen als vrouwen) er voor zorgen dat ze zich beter (warmer en minder klam) voelen en geeft een sport-bh aan vrouwen meer vrijheid en bescherming. Bescherming tegen het gaan 'hangen' van borsten (wat overigens ook geldt voor kleinere borsten!) en de vrijheid om bijvoorbeeld (op minder drukke routes) een T-shirt uit te trekken omdat de sport-bh groot genoeg is om geen aanstoot te geven aan de (weinige) andere hikers die je tegenkomt.