Home » Materialen » Ervaringen van gebruikers » Kompassen

Ervaringen van gebruikers: kompassen

Op deze pagina vind je de ervaringen die mensen hebben opgedaan met de verschillende soorten kompassen. Het overzicht is op alfabetische volgorde van merk en type weergegeven.

Om dit overzicht meer inhoud te geven is het hard nodig dat iedereen zijn of haar ervaringen ook instuurt. Neem dus even de tijd om het formulier in te sturen en zorg dat anderen kunnen leren van jouw ervaringen.

Toon alleen:

Sorteer op:

Gelert Deluxe Sensatic compass (€ 11,95)

Ik kreeg dit kompas als verjaardagscadeau en nam het mee naar Noorwegen voor een 24-daagse trektocht. Het kompas was niet bepaald geweldig. Er was namelijk te veel wrijving zodat elke beweging van de hand gevolgd wordt door een zeer sterke beweging van de richting van het kompas. Het duurt dan weer een seconde of 10 voor je het noorden weer gevonden hebt en wanneer je dan weer beweegt kan je weer 10 seconden wachten. Alles behalve ideaal dus. Mijn broers simpele Silva deed het overtuigend beter. Het enige voordeel is dat er relatief gemakkellijk te richten is.
(David Dykstra / 23-08-2009)


Recta Clipper (€ 8,95)

Leuk idee, een minikompas voor aan je kaart/horlogebandje. Goed principe, praktisch redelijk handig. Kompas is uiteraard niet heel erg nauwkeurig, maar voor in de duinen en voor globaal een richting volgen voldoet het. Nadeel; prijs en het niet goed draaien van de naald als je niet 100% horizontaal bent. En wanneer is je pols of kaart dat nou?
(Ben de Graaf / 31-03-2003)


Recta DO110 plaatkompas (€ 11,34)

Mijn eerste echte kompas en nog steeds als reserve kompas mee op elke hike. Tijdens winterhikes soms problemen met de vloeistof (luchtbel)
(Raymond Koome / 01-12-2000)


Recta DP 10 (€ 89,00)

Erg mooi kompas, met een prisma voor extra nauwkeurige peilingen. Daarnaast een hoekmeter en declinatie-correctie. Eerste keer draaide de roos niet soepel. Toen probleemloos geruild. In de tweede kwam al snel een luchtbel van ongeveer 5 mm. Gewoon bij kamertemperatuur en op zeeniveau. Ging er niet meer uit. Ben helaas het bonnetje kwijt dus ruilen wordt nu moeilijk. Huilen dus.
(maarten / 06-10-2006)


Recta DP 2 (€ 34,03)

Prima Kompas werkt perfect voor het basis kaart en kompas werk waar wij hem voor gebruiken bij scouting
(Daan Verheij / 01-12-2000)


Recta DP 6 (€ 34,03)

Een luchtbel bij grotere hoogte is normaal. Logisch nadenken komt het door de luchtdruk. Dat hij om te ruilen was is goede service maar niet noodzakelijk.
(Peter Meier / 22-04-2001)


Recta DP 6 (€ 50,00)

Prima kompas dat behoorlijk precies af te lezen is. Er kwam boven de 2500 meter wel een bubbeltje in maar het kompas bleef gewoon werken. Het bubbeltje ging er weer uit toen ik ging afdalen.
(Sander / 01-09-2009)


Recta DP 6G (€ 56,20)

Met mijn oudere ogen met leesgedeelte in mijn bril bleek ik een prisma-kompas niet af te kunnen lezen. Dus werd het weer een spiegel. Mooi kompas met hellingmeter voor het skitoeren. Eén hinderlijke ontwerpfout in het kompas gaf bij het eerste gebruik een totaal foute peiling. De vorm van de N- en de Z-kant van de naald zijn vrijwel identiek en omdat je deze van onderaf bekijkt met tegenlicht zie je geen kleuren en kun je er wel eens 180° naast zitten. Vreemde positie van de zon? Ik doe nu altijd eerst een grove peiling vanaf de bovenkant om dit te voorkomen. Dat staat niet in de gebruiksaanwijzing. Zou met een andere vorm van de naald toch eenvoudig te voorkomen zijn.
(Mark Mannesse / 12-02-2014)


Recta DP-10 (€ 99,00)

De DP-10 heeft ook een prisma. Dat leest ongeveer 7 keer zo nauwkeurig af als met de spiegel. Maar ook hier weer een luchtbel. Dat probleem heeft Recta blijkbaar nog steeds niet opgelost. In de 60er jaren, bij scouting, stapten we over op de Amerikaanse legerkompassen vanwege die voortdurende bellen. Ik heb ook nog een clipper van Recta gehad, voor op de horlogeband - ook een luchtbel. Recta heeft bij mij geen positief beeld, maar ze schijnen een sterke marktpositie te hebben: Bijvoorbeeld Bever heeft alleen maar Recta kompassen.
(Wout Schuit / 04-12-2007)


Recta DP-2 (€ 30,00)

Prima kompas. Valt goed mee te peilen enz. Echter; geen declinatiecorrectie. DP-6 is sneller af te lezen (naald is veel stabieler). De vloeistof bevriest pas bij -65 C (niet aan der lijve ondervonden).
(J. vd Kloet / 17-10-2002)


Recta DP-65 kompas (€ 68,07)

Perfect peilkompas met Inclinatiecorrectie. Door onafhankelijke ophanging van naald en magneet wereldwijd bruikbaar. Inschuifbaar in stevig kunsstof doosje.
(Martin Swinkels jr / 01-12-2000)


Recta DP2 (€ 35,00)

Licht, duurzaam, betrouwbaar, betaalbaar en klein. Wat wil je nog meer?
(Luuk Spaetgens / 10-05-2004)


Recta DP2 kompas (€ 29,00)

Goed kompas. Op de Natuurmonumenten uitvoering krijg je als lid korting. Alle benodigdheden voor basis navigatie goed zitten erop.
(Dirk Sybenga / 30-10-2002)


Recta DP6 (€ 35,85)

Betrouwbaar, maar na een tocht op een hoogte van 2800 mtr lucht bel in kompas die er niet meer uit is gegaan. Dit was het tweede. De eerst ingeruild zonder problemen bij zwerfsport
(E. Hermens / 10-02-2001)


Recta DP6 (€ 35,85)

Heb hem al heel lang en hij gaat nog altijd mee (als de GPS het begeeft) sinds de Agille Du Midi (3400+ mtr) zit er wel een klein luchtbelletje in. Ik was het boekje kwijt en 1 e-mail was genoeg ik kreeg zo een nieuwe thuisgestuurd, gratis.
(John van Zuijdam / 14-09-2002)


Recta DP6 Universal (€ 44,92)

Destijds gevonden in een grot in de Ardennen, sindsdien hangt hij steevast om mijn nek: betrouwbaar, kan tegen een stootje en is nauwkeurig.
(Raymond Koome / 01-12-2000)


Recta DP65 (€ 50,00)

Prima kompas, gebruikt voor navigatie in de bergen in Bosnie-Herzegovina. In combinatie met hoogtemeter vrij nauwkeurige positiebepaling mogelijk.
(L.Delsing / 04-07-2003)


Recta DP65 (€ 65,00)

Prima pijlkompas, net als alle andere DP kompassen van Recta. Dit is de internationale versie en daardoor wat duurder maar voor wereldreizigers een must. Je moet natuurlijk wel met een kompas om kunnen gaan, anders is dit parels voor de zwijnen werpen. Er zitten ook allerlei handige hoekmetertjes op, maar of je die vaakt gebruikt betwijfel ik, ze storen natuurlijk niet..
(Jos Braaksma / 11-05-2004)


Recta DP65 Turbo 20 (€ 72,15)

Robuust kompas, licht en handig in het gebruik. Zowel op noordelijk als zuidelijk halfrond. Vrij nauwkeurig.
(Noël Verhoeven / 01-12-2000)


Recta DS 50 (€ 29,50)

Goed peil/kaart kompas, er zijn twee soorten van de ds 50 een met lichtgevende kompasroos en een met zwarte kompasroos de eerste is geweldig voor nacht tochten.
(Willem van der Zee / 13-03-2002)


Recta DS-50 (€ 34,00)

Fijn kompas om tochten mee te lopen. Ook goed te gebruiken in het donker want er zit een licht gevende roos op. Het nadeel is dat et kompas erg groot is.
(Jord / 04-01-2003)


Silva Eclipse 99 Pro (€ 103,92)

Tja, wonderschoon ding. Maar na 1 week waren de lettertjes een beetje eraf. Misschien zijn we iets te enthousiast van start gegaan...morgen krijg ik een nieuwe ;)
(Marcel F. / 27-09-2001)


Silva plexi algemeen (€ 34,00)

Opletten met Deet en/of muggenmelk! Dit kan matheid van de plexi materialen geven! Voor de rest prima tuig!
(jeanke / 04-01-2010)


Silva Ranger 27 (€ 30,00)

Handzaam klein spiegelkompasje met zonnewijzertje erop. Wat voor 'handige draagclip' moet doorgaan volgens Silva is gewoon een veiligheidsspeldje (!). Verder een goed kompas, al komt het scharnier wat ielig over, maar hij is nog heel.
(dennis / 30-09-2003)


Silva Ranger 3 (€ 12,00)

Leuk kompas, handig in gebruik op kaart met verstelbare declinatie schaal.
(R. Vrijman / 02-09-2004)


Silva Ranger kompas (€ 35,00)

Ranger, zeer goed in gebruik, schaalverdeling voor meten op een stafkaart, al zeer veel gebruikt om in bossen te lopen, met vergrootglas
(Jan-Willem De Meyer / 23-06-2003)


Silva Ranger Pro 25 (€ 55,00)

Extreem solide spiegel kompas, ook bekend als Expedition 25. Nauwkeurig en zeer gemakkelijk in gebruik. Enig nadeel: wat aan de grote kant in een broekzak/borstzak te stoppen.
(Teun Hendriks / 11-11-2005)


Silva Spiegelkompas (€ 31,76)

Aangeschaft voor geologenveldwerk (metingen). Jaren intensief gebruikt en werkt nog prima. Peilen is wat ruw. Spiegel is reuze handig voor dragers van contactlenzen!
(Fedor de Vries / 07-02-2001)


Silva spiegelkompas (€ 34,03)

Als kaart en peilkompas erg goed, de spiegel is een voordeel bij het peilen van posities. Stevig en licht.
(Dirk Heuvink / 28-01-2001)


Reacties op deze pagina: