Home » Materialen » Ervaringen van gebruikers » Klimmaterialen

Ervaringen van gebruikers: klimmaterialen

Op deze pagina vind je de ervaringen die mensen hebben opgedaan met de verschillende soorten klimmaterialen. Het overzicht is op alfabetische volgorde van merk en type weergegeven.

Om dit overzicht meer inhoud te geven is het hard nodig dat iedereen zijn of haar ervaringen ook instuurt. Neem dus even de tijd om het formulier in te sturen en zorg dat anderen kunnen leren van jouw ervaringen.

Toon alleen:

Sorteer op:

Austri Alpin Easy Light karabiner (€ 3,95)

48 gram voor een wire-biner is niet zo heel licht, maar de prijs maakt een hoop goed. Deze biner is ideaal voor tal van doeleinden. De ruime ‘basket’ faciliteert een hoop nuts en/of friends, maar door de vorm doet hij het met name aan een (alpien) setje prima.
(Martin Swinkels Jr. / 11-11-2005)


Backcountry Access (BCA) Tour lawineschep (€ 59,95)

Kwaliteitsschep van slechts 512 gram, met een vaste holle steel waar een optionele lawinesonde of sneeuwzaag in past. Zeer degelijk gebouwd, en onmisbaar tijdens een serieuze wintertocht. In meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Mèt lawinesonde (1.85m) weegt hij 658 gram.
(Martin Swinkels / 01-08-2004)


Beal ‘Iceline’ double-dry 2 x 50 meter (€ 240,00)

Prima dubbeltouw. Neemt weinig vocht aan en voelt prettig aan. Voor de gletsjer volstaat een enkele streng.
(Martin Swinkels jr / 17-10-2002)


Black Diamond ATC (€ 18,80)

Makkelijk om mee te werken. Zeker met kleine kinderen. Deze hebben vaak moeite met het houden van iets grotere kinderen met een acht. Nu een stuk veiliger.
(Martijn Wijnen / 06-09-2002)


Black Diamond ATC (€ 18,80)

Prachtig ding! werkt heel goed en geeft goede wrijving. Ik kan nu ook de zwaardere mensen goed houden.....
(Vincent Udo / 04-06-2003)


Black Diamond ATC-XP (€ 30,00)

Mooie belay en rappel tool, eigenlijk het zelfde als de al bekende ATC van BD maar nu met een soort getande bocht waar door je nu ook met een dunner touw (vanaf 8mm) kan werken zonder echt meer kracht te gebruiken.
(M Koopman / 30-03-2003)


Black Diamond ATC-XP (€ 22,30)

Met z’n 86 gram vrijwel net zo zwaar als de Reverso, maar niet zo veelzijdig. De geribbelde kant hapt zo onzettend goed dat ik het in de meeste gevallen niet prettig vind zekeren. Comfortabel abseilen (voor zover dat gaat met een ATC) kun je langs die kant helemaal vergeten. Slechts als je met erg natte en/of verijsde dubbeltouwen werkt heeft het enig voordeel. Geef mij maar de standaard ATC.
(Martin Swinkels / 01-08-2004)


Black Diamond Blizzard (€ 90,30)

Comfortabele zitgordel, met verstelbare beenlussen. Door mij zowel voor sportklimmen als alpien werk en in beide gevallen beviel de Blizzard prima. 4 materiaallussen plus 'haul' loop. Topkwaliteit van BD.
(J. Breukink / 10-03-2001)


Black Diamond Half Dome (€ 49,00)

Waardeloze helm. Slecht systeem om hem af te stellen en een absoluut gebrek aan ventilatie.
(Sander Schot / 03-06-2008)


Black Diamond Quickwire Karabiner (€ 9,00)

Karabiner met wire-sluiting. Iets kleiner dan de Hotwire
(Martin Swinkels jr / 04-06-2002)


Black Diamond Sabretooth Stijgijzers (€ 110,00)

Ervaring opgedaan bij klassieke klimroutes. Stijgijzer laat zich compact oppbergen, snel aantrekken mogelijk en licht. Fijn bij traverseren. Je moet voor dit type wel de goede schoenen hebben! Anders de Sabretooth Clip.
(Ernst-Jan van Hattum / 16-10-2002)


Black Diamond Sabretooth stijgijzers (€ 155,00)

Zeer veelzijdig stijgijzer voor all-round gebruik. Van waterijs tot stijle firn, je loopt zo naar boven! Een klasse beter dan m’n oude Grivel G-12’s.. Ze happen enorm, en je hoeft niet echt te schoppen. Ook in rots en mixed terrein voelen ze erg stabiel. Ze zijn vlijmscherp, maar worden ook snel bot en zijn dan prima bij te vijlen. Heb je de juiste schoen erbij dan kun je het irritante alu stripje eraf halen. Op mijn Scarpa’s, Matterhorns en Vega’s, zitten ze zo bomvast.
(Martin Swinkels / 01-08-2004)


Black Diamond ‘ATC’ (€ 15,88)

Een van de afdaal en zeker-apparaten die tijdens sommige tochten te prefereren is boven de acht. In ieder geval een stuk lichter, en een stuk gebruiksvriendelijker.
(Martin Swinkels jr / 17-06-2001)


Black Diamond ‘Camalot’ klemveer (€ 75,00)

Wereldberoemd als zijnde DE klemveer. Zeer solide en sterk. De dubbele assen zorgen voor een groot plaatsingsgemak. Nadeel is de prijs en het relatief hoge gewicht.
(Martin Swinkels jr / 17-10-2002)


Black Diamond ‘Dyneema’ bandschlinge (€ 9,08)

Zeer smalle en platte lichtgewicht schlinge. Erg slijtvast.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Black Diamond ‘Express Ice-Screw’ (€ 42,66)

Ze zeggen dat ’t de beste is. Ik vind ‘m in ieder geval erg handig. Niet de lichtste, wel erg degelijk.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Black Diamond ‘Hotwire’ carabiner (€ 9,08)

Lichtgewicht karabiner met een draadsnapper. Deze klappen minder snel open wanneer tegen een rotswand aangeslagen, dus veiliger.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Black Diamond ‘Ice-clipper’ (€ 6,81)

Keep your rack organised!! Kunsstof karabiner-achtige clip om te bevestigen aan de gordel. Hieraan kunnen vervolgens de ijschroeven of andere zaken uit de ijzerwinkel gehangen worden. Erg handig..
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Black Diamond ‘Neutrino’ express setje (€ 15,88)

Als je voor lichtgewicht gaat kies je deze. De wire-gate karabiners voorkomen openslaan van de snapper bij een tik tegen de rots. Dat betekent extra veiligheid. Wel veruit de duurste.
(Martin Swinkels jr / 17-06-2001)


Black Diamond ‘Neutrino’, express-set (€ 13,61)

Express-set met twee draadkarabiners. Daarom lichtgewicht. Verder erg goed zoals we van BD gewend zijn. 80 gram.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Black Diamond ‘Nutkey’ (€ 11,00)

Apparaatje om nuts te verwijderen uit de rots of om flessen te openen. Als je hem eenmaal gebruikt hebt wil je hem niet missen, nooit meer prutsen met je pikkel. Weegt een gram of 40
(Martin Swinkels jr / 04-06-2002)


Black Diamond ‘Stoppers’ (€ 10,00)

Niks mis mee.
(Martin Swinkels jr / 17-10-2002)


Black Diamond ‘Vario Chest’ borstgordel (€ 31,31)

Verstelbare all-round borstgordel. One size fits all. Simpel model in de 8-vorm.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Camp (€ 68,07)

Bij camp-pikkels breekt soms de slagpunt eraf als je er veel mee ijsklimt, dit is bepaalt geen pretje als je net 5 touwlengtes hebt geklommen en er nog 10 moet!
(Matijs Moest / 01-12-2000)


Camp pear shape karabiner (€ 3,63)

Niet zozeer voor het klimmen, maar vooral om mijn materiaal makkelijk en snel aan mijn rugzak te bevestigen.
(Raymond Koome / 01-12-2000)


Camp, K2 universeel stijgijzers (€ 49,46)

Met riemen. Dus een beetje gefrunnik in de sneeuw voor de tocht. Erg degelijk, en past onder haast ieder schoen vanaf cat.C. Prima geschikt voor gletsjertochten en cursussen.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Cassin Piu Afdaal en zekerapparaat (€ 16,80)

Combinatie van een ATC en een Stichtplatte. Compact en functioneel apparaatje. Hij wordt vrij warm bij het abseilen, maar dan kun je ‘m bij het oogje pakken. 10 gram zwaarder dan de ATC, en ideaal als je 2 naklimmers tegelijkertijd omhoog zekert. Een stuk compacter dan de Reverso en geschikt voor touwen tussen de 8 en 11 mm. De dikkere touwen passen maar net en geven veel wrijving. Dubbeltouwen tot 9mm lopen soepel en blokkeren goed.
(Martin Swinkels / 01-08-2004)


Charlet Moser quark (€ 189,00)

In mijn ogen de beste bijl die er te vinden is. Supergeschikt voor watervalklimmen, couloirs, noordwanden en mixed klimmen. Slaat erg stabiel. Jammer dat bij de oude CM versie geen pinksteunen zaten, tegenwoordig wel.
(Bas Visscher / 01-01-2005)


Charlet Moser Shock Absorber nr 3. (€ 16,00)

Extra safety als het ijs van bedenkelijke kwaliteit is of te dun voor een lange schroef. Compact vormgegeven en met 60 gram niet te zwaar. Hij is wel vrij omvangrijk, dus meer dan 2 van deze apparaten aan je gordel wordt vrij bulky. Doordat de vangstoot met minstens 35% verminderd wordt geeft dit product instant dapperheid.
(Martin Swinkels Jr. / 11-11-2005)


Charlet-Moser ‘Goulotte’, pickel (€ 142,94)

Zogenaamde ‘Technische’ Pickel. Kan net wat meer hebben dan de standaard gletsjer-pickel. Erg mooi afgewerkt. Steel met rubber bekleed. Met zo’n 900 gram (65cm) wel wat zwaar. Er kan beperkt mee ijsgeklommen worden.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Clog abseilacht (€ 10,89)

Groot model, kan de wrijvingswarmte dus snel kwijt. Zonder frutsels en tierelantanijnen een prima achie.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


CLOG HMS karabiner (€ 15,00)

In tegenstelling tot veel andere HMS-karabiners heeft deze een rondlopende bek. Heerlijk soepel zekeren. Touw loopt niet in de hoek vast, en ook dubbeltouw past er met gemak in. Stevig, sterk, licht. Top!
(Pieter Bouman / 13-05-2003)


DMM genaaide bandslinges (€ 3,50)

Een zeer dunne bandslinge die daardoor perfect te gebruiken is om alpiene setjes in elkaar te knutselen. Verschillende kleuren helpen je ze uit elkaar te houden.
(Martin Swinkels jr / 04-06-2002)


DMM Raptor Alpine (€ 129,33)

Technische pickel. Licht: 615 gram. Modulaire kop maakt vervangen van doorn mogelijk. Lengtes van 45 tot 65cm. Inclusief leash. Rubber handgreep onderaan schacht. Pickel ligt goed in de hand en is fraai afgewerkt. Topkwaliteit uit Wales!
(J. Breukink / 23-02-2001)


DMM twistlock karabiner (€ 18,15)

Voor een kletterstieg zijn ze zeer gebruiksvriendelijk om dat er weinig kracht voor nodig is om ze te openen. Bij verzuring van de onderarmen in extreme situatie's kan dit van 'levens' belang zijn.
(Jan van de Water / 01-12-2000)


DMM ‘Boa’ karabiner (€ 20,42)

Een ideale klettersteig karabiner. Ook als HMS prima te gebruiken. Quicklock sluiting werkt erg prettig, ook nog als je met één hand een HMS wilt leggen.
(Martin Swinkels jr / 08-10-2001)


DMM ‘The Fly’ IJsbijl (€ 150,00)

Een van de betaalbaarste en naar mijn smaak comfortabelste bijlen die er zijn. De curve van de steel is precies goed voor zowel het ijsklimmen als het klassieke alpinisme. Weegt niet te veel en is verkrijgbaar met een stel zeer comfortabele polslussen.
(Martin Swinkels jr / 04-06-2002)


Edelrid ‘Dyneema’ bandschlinge (€ 6,81)

Nog smaller dan de BD slinges. Wel iets dikker, dus minder makkelijk in spleten te wurmen. Weegt ook bijna niets.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Evolve Evo (€ 89,00)

Heerlijke klimschoen. Voor mij de perfecte combinatie van precisie en comfort. Rekt bijna niet, dus koop de maat die uiteindelijk wil hebben. Lijkt redelijk slijtvast maar het is nog te vroeg om daar over te oordelen.
(Sander Schot / 06-06-2008)


Evolve pontas (€ 100,00)

Zeer fijne schoen Qau pasvorm is voor niemand het zelfde.Maar een perfecte opvolger voor je beginners schoen.De klitteband sluiting is ideaal!!Als je beneden bent even je schoenen snel even iets losser,en als je weer gaat klimmen snel weer vast!!!
(Ronny / 03-03-2009)


Grivel 'Air-Tech' pikkel (€ 100,00)

Kan 400 kg hebben op het midden van de steel. Dit ondanks een zeer laag gewicht van 512 gram (50cm). Hij is zeer degelijk gemaakt. De pikkel is zeer all-round en kan makkelijk in steiler terrein ingezet worden. Doordat de kop deels in de steel verzonken zit, pakt deze zeer prettig vast. De kop is erg mooi gemaakt en vrij klein en niet zo sterk gebogen. Dit remt comfortabel in harde sneeuw omdat de pick minder snel 'hapt'. In steil en harder ijs voelt hij echter niet zo zeker, hoewel hij hier voor een 'gewone' pikkel zeer goed presteert. Wil je een meer degelijke pikkel met meer slagkracht zou ik de veel zwaardere (en duurdere) 'Goulotte' of 'Guide' van Charlet Moser aanbevelen. Deze zijn 100% bombproof maar erg zwaar. Lichtgewicht is de Air-Tech één van de allerbesten.
(Martin Swinkels jr / 31-08-2003)


Grivel G-12 ‘newmatic’, stijgijzers (€ 97,56)

Prima flexibele all-round stijgijzer met snelsluiting voor de klassieke alpenroutes. Ze moeten wel passen op je schoen. Ze zijn erg snel aan te trekken.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Grivel Nepal Light pikkel (€ 80,00)

Ultralichtgewicht pikkel voor ski-touren en eenvoudige beklimmingen. Met slechts 337 gram voor een 66 cm pikkel draag je niks teveel mee. Hij is zeer mooi gemaakt en voelt comfortabel in de hand. De punt onderaan wordt wel snel bot maar bijt goed. Als wandelpikkel voelt hij voldoende betrouwbaar aan in rots en op ijs, je glijdt niet makkelijk weg. De kop is zo licht dat je er niet meer mee kan dan remmen tijdens een roetsjpartij. In een ijswandje is de kop onbruikbaar. De steel is slank en glad en niet bekleed met rubber. Dat betekent dat je met je wollen wanten nul grip hebt op de steel en dat je bij strenge vorst makkelijk vast blijft plakken. De steel glijdt hierdoor wel makkelijk de sneeuw in mocht je ‘m al steckpickel willen gebruiken. De steel kan 270 kilo hebben.
(Martin Swinkels Jr. / 11-11-2005)


Grivel ‘360’ ijsschroef (€ 63,50)

Goede aanvulling op je BD-schroeven. Voordeel is dat je niet eerst alle ijs schoon hoeft te meppen/schrapen. Zelfs in een hoek of in een deuk kun je hem eenvoudig plaatsen. Het uitklaphendeltje loopt niet vast omdat het meebeweegt met het ijs. Door de kleine kop past je karabiner altijd. De schroef is zeer glad waardoor de ijsprop wegblazen extra leuk wordt.
(Martin Swinkels jr / 23-03-2003)


Kong Frog (€ 30,00)

Een hele apart setje die je supersnel in een lastige positie in de wand kunt haken. IPV de karabiner door de haak te moeten steken, duw je deze er tegen aan en hij zit vast. De "eerste" ervaring was erg positief. Scheelt tijd en dus ook kracht.
(Pjotr / 15-12-2002)


Kong materiaalbiner (€ 9,50)

Klein model karabiner met keylock sluiting. Ideaal om je nuts of je schoentjes mee te racken. Ondanks het kleine formaat en het geringe gewicht toch nog belastbaar tot 600kg, maar niet CE-gekeurd. Ik hang m’n schoentjes eraan. Maar de hangmat kan ook.
(Martin Swinkels jr / 31-08-2003)


Kong Scarab helm (€ 134,00)

Als klimhelm is hij geweldig veelzijdig. Als hij je past dan he`. De padding kan er makkelijk uit waardoor er een muts onder past. In de zomer wil je de padding. Deze zorgt ervoor dat je de helm nauwelijks voelt. Je kan ‘m heel nauwkeurig afstellen. De haakjes voor de koplamp zijn overbodig. Je trekt de riempjes helemaal over de schaal heen, en de lamp (BD Polarstar) zit bomvast. Ook als je de helm afzet. Sneller en makkelijker kan niet. De helm is vrij compact en past ook onder de kleinere capuchons van sommige paclites. Verder weegt de helm compleet met alle padding 278 gram, en gestript 250. Da’s heel weinig. Nadeel: Voor de prijs koop je 2 andere helmen (die vervolgens bij elkaar 4 x zo zwaar zijn).
(Martin Swinkels / 01-08-2004)


Lucky Aranya mini-karabiner (€ 4,00)

Kleine materiaalkarabiner voor tal van doeleinden. Ondanks z’n extreem lage gewicht en fragiele uiterlijk (slechts 4mm dik, 7 bij 4.5 cm) kan hij 650 kilo in de lengte hebben. Hij is echter niet bedoelt voor de bergsport. Een hangmat gaat prima, net als de polslussen van je ijsbijlen, je veldfles, cameratasje, nutjes, klimschoentjes. Hij weegt slechts 12(!) gram.
(Martin Swinkels Jr. / 15-09-2005)


Lucky Micro 0 materiaalkarabiner (€ 1,65)

Mini karabiner. Slechts 4 x 2.5 cm, 4 gram, en toch nog goed voor 150 kilo statische belasting. Om je nuts e.d. te racken is hij te klein en met dikke handschoenen aan kun je er niks mee. Hij is wel ideaal voor klein spul als de sleutels of het reddingsfluitje.
(Martin Swinkels Jr. / 11-11-2005)


Mammut Baffin (€ 97,50)

Een heel slijt vast harnas met gepatenteerde banden. En je kunt het heel snel aandoen door uiteinden aan elkaar te maken.
(jord / 04-01-2003)


Mammut Baffin klimgordel (€ 99,00)

Groot aan- en uit trek gemak door de snelsluitgespen. De pasvorm is zeer goed, en je kan er ‘comfortabel’ langere tijd in hangen. Ideaal voor de all-round bergsporter die zowel sport, ijs en alpien klimt in zomer en winter.
(Martin Swinkels / 01-08-2004)


Mammut HMS Karabiner (€ 11,95)

Handige HMS-karabiner, goede schroefdraad, makkelijk in gebruik. Een karabiner die mij vertrouwen geeft....
(Maarten Bal / 21-03-2003)


Mammut supersafe touw (70m) (€ 220,00)

Een fijn sportklimtouw. Soepel, ook na twee jaar laag-intensief gebruik. Met 10,8 mm is het zeker niet het dunste en lichtste enkeltouw op de markt, maar het geeft zekerheid en is duurzaam.
(Pieter Bouman / 02-08-2005)


Mammut, Classic Start Superdry (€ 129,33)

10.5mm klimtouw voor de beginner. Geïmpregneerd tegen vocht, en dat werkt erg goed. Na enige malen gebruik reeds lichte slijtage aan de mantel merkbaar.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Mountain Technology ‘Vertige Extreme 700’ ijsbijl (€ 150,00)

Prachtige bijl met een geweldige prijskwaliteitsverhouding en goede balans. Door de vorm erg all-round. Je kan ‘m als korte ‘wandelpikkel’ gebruiken op een steil sneeuwveld, maar ook in een firncouloir of in steil waterijs. De continu buiging van de steel maakt gebruik als steckpikkel mogelijk waardoor de bijl breed inzetbaar is. De doorn is zeer geschikt voor mixed terrein en couloirs. Iets minder voor glasharde watervallen. Zelf bijvijlen scheelt aanmerkelijk.
(Martin Swinkels jr / 23-03-2003)


Ocun HMS-karabiner (€ 9,75)

Op zich goede HMS, schroefdraad loopt erg makkelijk, te makkelijk, gaat erg snel los door trillingen in de HMS. Heb voorkeur voor stroevere draad.
(Maarten Bal / 21-03-2003)


Ortovox X-1 lawinepiep (€ 229,95)

Kompakt apparaatje met de noodzakelijke functies. Niet te zwaar en comfortabel en bombproof aan het lichaam te bevestigen. Functioneert zowel analoog als digitaal.
(Martin Swinkels / 01-08-2004)


C.C.H. ‘Alien’ klemveer (€ 75,00)

Erg prijzig maar prachtig gemaakt. Ze wegen minder dan de Camalots en laten zich net zo makkelijk plaatsen. Door de flexibele staalkabel is de Alien uitstekend in horizontale spleten te gebruiken.
(Martin Swinkels jr / 17-10-2002)


Hugh Banner ‘Flexifix’ klemveer (€ 55,00)

Prima prijs-kwalteit verhouding. Voelt niet zo solide als een Camalot of een Alien maar functioneert prima. Door de kammen van titanium te maken weegt hij relatief weinig.
(Martin Swinkels jr / 17-10-2002)


Hugh Banner ‘Nuts’ (curved en off-set) (€ 8,62)

Mooi afgewerkt. Prima kwaliteit. Nu nog een mooie rots…
(Martin Swinkels jr / 08-10-2001)


Mountain Technology Vertige Xtreme 700 ijsbijl (€ 150,00)

Perfect bijltje, goeie balans. Slaat goed, knokkels blijven heel door de ronde vorm van de steel. Deze bijl heeft een hele goede prijs/kwaliteit verhouding.
(Steven / 22-07-2002)


Roller ball (€ 15,30)

Leuk hebbedingetje om je vinger en onderarm-spieren te trainen, je voelt het echt wel werken, het werkt zonder batterij of wat dan ook. het is echt een vernuftig systeempje, echt wel fijn! het duurt wel even eer je er mee weg bent.. Enige nadeel het maakt wel een beetje lawaai je kan dus niet stiekem in de klas of in de bioscoop je vingerspieren trainen ;)
(Brecht / 03-02-2003)


Stregor klemveer (€ 15,00)

Made in Ukraine. Titanium cams. Lichtgewicht en goed te gebruiken. Zijn niet mooi afgewerkt, maar daar zitten de Russen niet zo mee. Gekocht van een Rus die van z’n sponsor tassen vol van dat spul gekregen had maar een groot gebrek aan cash had
(Martin Swinkels jr / 17-10-2002)


Gri gri, Petzl (€ 75,00)

Na een imitatieval alla Herman Brood is dit een extra stukje veiligheid. Vooral bij beginners.
(Pjotr / 28-02-2002)


Gri-Gri, Petzl. (€ 158,82)

Even wennen om er mee om te gaan maar ideaal voor in een hal. Alleen niet te gebruiken bij <10 mm touw. Dan slipt ie. En je kan 'm (beter) niet voor voorklimmen gebruiken.
(Duncan / 25-01-2001)


Petzl Aztar ijsbijl (€ 149,95)

Door z’n lage gewicht zeer geschikt voor alpiene touren waar je af en toe een 2e tool nodig hebt. In waterijs presteert de Quark aanmerkelijk beter, maar is de Aztar zeer bruikbaar. Een lekker licht, compact, veelzijdig tooltje voor een redelijke prijs.
(Martin Swinkels / 01-08-2004)


Petzl Calidris (€ 87,50)

Fijne klimgordel. Lekkere brede band in de rug. Abseillus lekker stevig (beter dan bijv. Singing Rock). materiaallussen hadden iets verder naar achteren gemogen...
(Maarten Bal / 21-03-2003)


Petzl Corax (€ 75,00)

Heb deze gordel pas aangeschaft. Als je erin hangt voel je hoe goed de gordel zit. Of eigenlijk voel je hem niet want door de goede polstering en het delta-systeem (het werkt echt) zit ie gewoon erg comfortabel.
(Stephan Twisk / 20-10-2002)


Petzl Corax (€ 70,00)

Gebruikt in ijs sneeuw rots en hal. Met verstelbare beenlussen en plastic materiaalhangers die goed werken. Deze heupgordel is aan te raden. Bij mijn versie pluist de abseillus, in de nieuwe versie is dat verholpen.
(xray / 28-01-2003)


Petzl fixe (€ 14,00)

Zeer licht en gaat heel lang mee. Tip: gebruik een HMS karbiener anders gaat het katrol scheef hangen en daar gaat het touw van slijten
(jord / 04-01-2003)


Petzl Grigri (€ 65,00)

Handig om te zekeren want je hoeft zelf bijna niets te doen.Maar niet alle karbieners passen door het gat.
(jord / 04-01-2003)


Petzl Reverso (€ 22,95)

Is goed te gebruiken bij zelf-reddingstechniek in spleten. Wel enige oppervlakteslijtage aan het alluminium door het contact met de karabiner.Bij enkeltouw soms erg dynamisch (handschoen aan!). Bij dubbeltouw in ijs ideaal. Niets voor beginners.
(xray / 28-01-2003)


Petzl Reverso (€ 21,50)

Door combinatie van magic plate en atc het meest veelzijdige en lichste zekeringsapparaat. In huis halen als je hem niet hebt.
(Bas Visscher / 01-01-2005)


Petzl Reverso (€ 21,00)

Geweldig apparaat. Geschit voor bijna alles. Je kunt tijdens het abseilen het touw bijna helemaal loslaten zonder te snel te gaan. Ook bij het binnenklimmen zekert hij heerlijk. Kortom Geweldig.
(Bart Heiligers / 15-07-2006)


Petzl Spirit Karabiner (€ 11,50)

De Key-Lock sluiting voorkomt dat de karabiner blijft hangen aan haak of touw en zorgt ervoor dat hij overal soepel in of door glijdt.
(Martin Swinkels jr / 04-06-2002)


Petzl ‘Ecrin Roc’ klimhelm (€ 56,27)

Snel verstelbaar middels twee draaiknoppen aan weerszijden van de helm. Prima helm met haakjes voor de hoofdlamp. De ventilatiegaatjes zijn bij kou af te dichten met speciale afdichtertjes. One size fits all. 450 gram.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Petzl ‘O.K. M70’ ovale carabiner (€ 11,34)

Ideaal bij takel en reddings-werkzaamheden. In combinatie met de Ultralegere katrol wordt de weerstand bij de “seilrolle” of de “seilrollen-flaschenzug” behoorlijk verminderd.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Petzl ‘Tetrax’ klimgordel (€ 54,00)

Eenvoudige verstelbare klimgordel met handige gespen. Niet gepolsterde beenlussen. Geschikt voor all-round gebruik. Nadeel vind ik het nogal lijvige bevestigingspunt voor de beenlus-elastieken op de rug en de grote clips boven de materiaal lussen.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Petzl ‘Tibloc’ (€ 13,61)

Een lichtgewicht touwklem die (in nood) gebruikt kan worden als vervanger voor de prusik of stijgklem. Ook maak je er snel een terugloopzekering van. Superhandig en snel te plaatsen. Gebruik je hem echter vaak dan kost het je uiteindelijk wel je touw.
(Martin Swinkels jr / 17-06-2001)


Petzl ‘Ultralegere Katrol’ (€ 1,82)

Handig rolletje voor op een symmetrische karabiner. Zo maak je een eenvoudige katrol.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Petzl ‘Vertige’ Klettersteig-karabiner (€ 10,00)

Lichtgewicht karabiner met automatische sluiting. Voelt prettig aan en is eenvoudig te gebruiken met één hand. Ook met handschoenen aan.
(Martin Swinkels jr / 17-10-2002)


Petzl ‘William Ball Lock’ HMS karabiner (€ 20,42)

HMS-karabiner met een zelf blokkerend mechanisme. Kan nooit open gaan. Echter hangend in een wand, als er met één hand gewerkt moet worden, onmogelijk te bedienen. Wel geschikt en handig voor klettersteigs. Maar er zijn handigere te krijgen.
(Martin Swinkels jr / 17-06-2001)


Petzl ‘Zyper-Y klettersteigset (€ 58,54)

Vrij prijzig, maar in vergelijking met andere sets erg degelijk gemaakt en mooi afgewerkt. Functioneert prima.
(Martin Swinkels jr / 08-10-2001)


Rock Empire (peak 2) (€ 54,45)

Zit erg comfortabel met goed gevormde been en heupbanden verder kun je hem snel en makkelijk aandoen.
(Sjaak Trekhaak / 18-03-2001)


Salewa klettersteigset (€ 125,00)

Via het net bij www.Globetrotter.de een komplete klettersteigset gekocht. Helm, harnas en klettersteigset. Goed en deugdelijk uitgevoerd en voor een zeer vriendelijke prijs. Er is meer dan bijvoorbeeld Petzl. Kijk verder rond.
(Carl Penninga / 29-03-2003)


Simond Abalahook (€ 22,00)

Prachtig eenvoudig geconstrueerd abalakowhaakje. Doordat de staaldraadconstructie flexibel is zal deze minder snel in de weg zitten als een stijve abalakow-haak. Het vlijmscherpe puntje hapt echter ook makkelijk in donsjassen en goretex broeken. Zorg dus dat het rubberdopje goed over het haakje heenzit en hang hem ver naar achteren aan je gordel. Luxe hebbeding. Met een sterk stukje ijzerdraad kom je er ook.
(Martin Swinkels / 01-08-2004)


Singing Rock top tour (€ 31,50)

Goed tuigje voor weinig geld. De rand doet wel pijn aan je benen.
(jord / 04-01-2003)


Singing Rock Zenith klimgordel (€ 50,00)

Prijs kwaliteit verhouding is er goed. Ondanks volledig verstelbaar licht van gewicht. Minder comfortabel dan bijvoorbeeld een Petzl gordel en geen snelsluitingen. Bij alpine klimmen (veel ijzerwaar mee) heeft de materiaallus linksvoor een probleem, klitteband moet deze op de juiste plaats houden en dat is wel eens probleemmatisch. Toch een ideale instapgordel.
(Mathijs de Vries / 30-05-2005)


Stubai HMS Karabiner (€ 11,34)

Mooi afgewerkte symmetrische karabiner. Schroefsluiting werkt zeer soepel. De ronde vorm vergemakkelijkt het touw uitgeven bij zekeren middels de HMS.
(Martin Swinkels jr / 20-02-2001)


Stubai HMS Karabiner (€ 11,95)

Handige grote HMS-karabiner, schroefdraad loopt lekker soepel, lichtgewicht en precies groot genoeg.
(Maarten Bal / 21-03-2003)


T.S.L. Harscheisen (€ 31,00)

Extra ijzers, te bevestigen onder een TSL sneeuwschoen, voor harde sneeuw. Gebruik ze alleen dan. Is de sneeuw een beetje zacht of papperig dan ‘ballen’ ze als de pest. Dan kun je wel prima skieën, maar da’s niet altijd tof. Passeer je op je tocht veel harde en ijzige sneeuw dan is het eventueel aan te raden ze mee te nemen. Ze wegen 245 gram, zijn van aluminium, en op stenen gaan ze heel makkelijk kapot.
(Martin Swinkels / 01-08-2004)


Wild Country ‘Rocks’ (€ 10,00)

Klemblokjes die eenvoudig van vorm zijn en prima functioneren. De zijkanten hadden wat mij betreft taps mogen zijn zoals bij de HB’s en de BD’s
(Martin Swinkels jr / 17-10-2002)


Reacties op deze pagina: