Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Fiskars Handy 1000

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 07-10-2013, 01:53

Fiskars Handy 1000

De niets en alles bijl

Dit is een typisch gevalletje van een stuk gereedschap welke niet te vangen is binnen een categorie. Als je kijkt naar het gebruik van een bijl zit je met een bijl tussen de 450 en 750 gram in de keuken bijltjes, tussen de 1250 en 2250 heb je het over lichte tot zware vel bijlen en zit je boven de 2 kilo en heeft de bijl een extreem brede kop dan heb je een kloofbijl/hamer. Deze bijl valt dus niet in een van de categorieën en dus geen logische keuze om mee te pakken. Echter juist omdat de bijl niet te vangen is in een categorie is het voor mij bij uitstek een logische keuze om mee te pakken.

Gebruik

Normaal gebruik ik twee of drie bijlen bij het hakken van bv haardhout, een zware voor het vellen of strippen van een boom, vervolgens met een zware bijl in kleien stukken hakken en kloven. Voor het verwerken van kleine stukken hout voor je (haard)vuurtje heb je dan je keuken bijltje bij de hand.

Nu is het een stuk makkelijker om een bijl mee te nemen ipv 2. Deze kilo bijl is geen keuken bijl want deze is te zwaar en grof en zeker geen eerste keuze voor het vellen of kloven van boompjes want daarvoor is dze te licht. Echter als je dan toch maar één bijl mee kunt nemen dan is dit zeker mijn eerste keuze. Ik heb deze bijl nu een jaar of 12 in bezit en heb deze al in veel uiteenlopende omstandigheden mis/gebruikt.

Deze bijl is gemaakt van een fiberglas versterkt nylon met een vaste kop die is voorzien van een teflon coating. De kop heeft een redelijk stomp blad en is redelijk spits, handig voor het doorhakken van dikkere stammen en blijkt zeer goed scherp te houden te zijn. De steel geeft door de toegepaste materialen wat mee, maar niet zoveel als een steel van berk echter neemt deze steel veel van de klap weg. Door de toepassing van een teflon coating op de bijlkop is de kop erg duurzaam en blijft weinig aan de kop plakken.

De bijl blijft redelijk scherp, niet zo scherp als een duurdere en hardere kop maar daartegenover staat wel dat je de bijl zelf erg snel scherp kunt krijgen. En door de bevestiging van de kop in de steel ben ik zeker niet bang dat deze los kan komen. En als bonus kun je de bijl prima gebruiken als hamer, de achterkant blijkt hier prima tegen bestand.

Ik heb deze bijl meestal mee naar wat grotere activiteiten waarbij je zeker fik gaat steken en ben al een paar blij geweest met deze bijl te kunnen gebruiken als hamer voor oa tent haringen in te vaste bodem maar ook voor het inslaan van een aantal spijkers in een muur.

Hakken

Voor het vellen en kloven is deze bijl aan de lichte kant, echter met een beetje meer brute kracht en wat meer slagen kom je een heel eind. Echt heel dikke stammen, daar waag ik mij in deze situaties toch niet aan want je wilt meestal voor een avondje of wat brandhout hebben, hiervoor is de lengte van de steel erg handig en door de vorm van de greep kun je behoorlijk uithalen en door de lak en vorm van het uiteinde heb je zeker voldoende grip. Door de vorm van de bijlkop splijt deze bijl ook nog eens aardig, het is een behoorlijke wig, en door het aardige gewicht kun je hiermee best een stammetje splijten.

Voor het hakken van aanmaakhout en kleinere stukjes pak ik de bijl verder naar voren vast, dan is de kop aardig aan het gewicht maar nog goed hanteerbaar en doordat de bijl erg scherp te houden is heb je erg weinig kracht nodig voor het hakken van je aanmaakhoutjes. De steel is verder vooraan grover qua profiel maar de vorm is hetzelfde als rond de greep, prima te doen dus.

En als je geen behoefte had om een hamer mee te nemen dan kun je met gepast geweld met deze bijl prima je haringen in de toch wat harde grond rammen, wel een beetje uitkijken met je erg lichte alu haringen want de bijl is redelijk aan het gewicht.

Varianten

Fiskars heeft een aantal varianten van deze bijlen reeks, van een heel klein bijltje van 250 gram tot aan kloofhamers, ook onder de merknaam Gerber zijn er een aantal varianten van, de Camp Axe II is bijna dezelfde als deze van Fiskars. Ook zijn er een aantal bijlen met in de steel een verstopte zaag, lijkt mij niet zo handig tijdens het hakken, je zou em maar eens verliezen.... Van Fiskars hebben ze zelfs echte kloofhamers vanuit deze serie.

Conclusie

Heb je nog geen bijl, ben je opzoek naar een bijl die voor van alles inzet baar is en duurzaam blijkt te zijn dan kan een bijl als deze zeker aan je wensen voldoen. Zelf ben ik zeer tevreden over deze bijl, ondanks dat deze bijl specifiek voor een bepaald doel blijkt te dienen is dit zeker een zeer goede keuze te zijn. Na jaren van mishandelingen is deze bijl zeker nog erg scherp alleen een puntje van de bijlkop is gesneuveld. Dus ja voor ongeveer 65 euro heb je een degelijke alleskunner die jaren van plezierig gebruik zal dienen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.gerberblades.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: