Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Cumulus LiteLine 250

Ingezonden door: Stephanie
Gepubliceerd op: 18-09-2013, 03:40

Cumulus LiteLine 250

Al enige tijd was ik op zoek naar een lichtere en minder volumineuze zomerslaapzak. Deze zou geschikt moeten zijn voor nachttemperaturen niet lager dan 10°C en beschikken over een rits voor de volledige lengte van de slaapzak. Ik had mijn oog laten vallen op de Western Mountaineering SummerLite. Volgens WM is deze slaapzak geschikt tot 0°C maar ik ben een koukleum en uit eerdere ervaringen met WM weet ik dat er tussen de temperatuurschaal van WM en mijn temperatuurbeleving ongeveer 10 graden verschil zit. Wat me echter tegenstond was het prijskaartje...

Toen zag ik op deze site de tweede inkoopactie voor Cumulus zakken voorbij komen. Mijn oog viel op de Cumulus LiteLine 200. Door deze van 50g extra dons te voorzien werd zowel het donsgewicht als het totaalgewicht van de SummerLite aardig benaderd. En dat voor de helft van de prijs!

Na de inkoopactie had ik al toegezegd een review te plaatsen. De Cumulus is zojuist twee weken getest in Luxemburg en Frankrijk. Hieronder mijn bevindingen.

Levering

Cumulus in Sea to Summit stuffsack vergeleken met een 1,5L frisdrankfles

De slaapzak wordt geleverd in een mesh opbergzak en met een stoffen stuffsack. De opbergzak is voldoende ruim. De stuffsack is echter (waarschijnlijk ook door het extra dons) te klein. Met heel veel moeite past het, maar een iets grotere zak scheelt een hoop ergernis bij het inpakken. Ik heb hiervoor een Sea to Summit stuffsack van 4 liter (15g) aangeschaft en dat past prima.

Gewicht

De Cumulus LiteLine 200 weegt volgens de website 520g. Met 50g extra dons zou het gewicht dus op 570g moeten uitkomen. Het gewogen gewicht is 572g en komt dus overeen met de website. Samen met de Sea to Summit zak komt het gewicht dus op 587g.

Afwerking

Afwerking van het einde van het capuchonkoord

Het stiksel ziet er netjes uit. Ik had verwacht dat er bij zo'n lichte zak wel een klein (en dus kwetsbaar) ritsje gebruikt zou zijn maar dat is gelukkig niet het geval. De slaapzak heeft een tochtslurf over de gehele lengte van de rits. Deze loopt door als een soort van halve tochtkraag langs de bovenrand van het voorpand. De capuchon kan worden dichtgesnoerd met een elastisch koord met een cord-lock. Wat opvalt is dat dit koord aan de andere kant van de slaapzak niet aan de slaapzak is vastgemaakt. In plaats daarvan is het koordsleufje bijna dicht gestikt en zorgt een knoop ik het koordje ervoor dat dit niet door het koordsleufje wordt getrokken. Dit is eigenlijk het enige punt van de constructie van de slaapzak waar ik mijn twijfels bij heb. Ik vraag me af of bij het herhaaldelijk dichttrekken van de capuchon het knoopje niet losschiet of erger, het koordsleufje uitscheurt.

De praktijk

In de twee weken dat ik op vakantie was varieerde de laagst gemeten nachttemperatuur in de regio van 10 tot 15 graden. Ik heb alle nachten goed geslapen. Een aantal nachten heb ik wel de capuchon aangesnoerd en merkte ik wel dat de onderste comfortgrens benaderd werd: op de rug slapen was comfortabel maar op de zij slapen was af en toe fris. Dit komt door de 60:40 verhouding van het dons in de boven- en onderhelft van de slaapzak. N.B. Dit is wel in een dubbeldaks tent en met een zijden lakenzak.

Donsverdeling en tijk

Donsverdeling na opschudden: geen 'gaten'

Wat in de praktijk opvalt is dat de zijkanten van de slaapzak iets koeler zijn dan de bovenkant. Waardoor dit veroorzaakt wordt ben ik nog niet helemaal uit. De rits is voorzien van een tochtslurf en de naad aan de andere kant is niet doorgestikt maar net als alle andere naden tussen compartimenten een H-baffle. Maar blijkbaar zit er aan de zijkanten toch iets minder donsvolume.

Ook heeft Cumulus ervoor gekozen om in de onderste compartimenten relatief meer dons te stoppen dan in de bovenste compartimenten. Zelf vind ik dat niet erg aangezien ik snel last heb van koude voeten. Daar heb ik in de Cumulus geen last van gehad.

Andere mensen hebben gemeld dat ze plekken hebben in de slaapzak waar geen dons zit. Zelf heb ik dat bij mijn Cumulus niet kunnen constateren. Als de slaapzak net uit de stuffsack komt zijn er wel lege plekken. Maar even opschudden verhelpt dit.

Tijdens het gebruik van de Cumulus heb ik weinig last gehad van "donslekkage". Als er al een veertje uitstak dan was dit bij het stiksel. Het gebruikte Pertex Quantum tijk is dus goed donsdicht.

Rits en tochtslurf

De constructie van de tochtslurf is niet optimaal. De tochtslurf zit bij het dichtritsen van de rist 9 van de 10 keer tussen de rits. Alleen door de ritsrunner goed te begeleiden kan je voorkomen dat de tochtslurf in de rits komt.

Pasvorm

Ik ben 1,67m lang en heb nog wat ruimte over onderin de slaapzak. Ik denk dat deze slaapzak tot 1,80m lengte bruikbaar is. Langere mensen kunnen beter een verlengde versie overwegen. (Op aanvraag leverbaar door Cumulus.)

De slaapzak is aan de bovenkant ruim en loopt vanaf de heup smaller toe. Als de capuchon helemaal open is merk je niet eens dat deze er is en lijkt de slaapzak aan de bovenkant bijna op een dekenslaapzak, iets wat ik zelf wel prettig vind voor een zomerslaapzak. Als de capuchon wordt aangesnoerd sluit deze goed aan. De afwerking van het capuchonkoord heeft tot op heden in de praktijk niet tot problemen geleid.

Conclusie

De Cumulus heeft een goede pasvorm en voldoet voor het temperatuurbereik waarvoor ik hem heb aangeschaft. Prijs en gewicht zijn ook sterke punten van deze slaapzak. Als minpunten kunnen genoemd worden: de tochtslurf welke tussen de rits komt en het feit dat de slaapzak iets koeler is aan de zijkanten dan bovenop. Een punt dat zich op termijn moet bewijzen is de stevigheid van de bevestiging van het einde van het capuchonkoord. Zelf ben ik erg tevreden met mijn aankoop. Voor relatief weinig geld heb ik een slaapzak welke voldoet aan al mijn eisen. Het voordeel van prijs en gewicht weegt in mijn ogen ruimschoots op tegen het moeten begeleiden van de ritsrunner bij het sluiten van de slaapzak.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.sleepingbags-cumulus.eu/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep: