Sportklimmen
Hiking-site.nl SHOP

SPORTKLIMMEN Tussen hemel en Aarde.

Dit is voor mij mijn eerste event met de mensen van de Club hiking-site.nl, en omdat ik graag mijn ervaringen met het bergwandelen wat wil uitbreiden naar wat meer alpiene technieken dacht ik dit lijkt me leuk om eens te beginnen met het sportklimmen. En verder leek het me ook leuk om eens meer lotgenoten te treffen die net als ik geďnteresseerd zijn in wat ik het outdoor gevoel noem.

zaterdag 24 maart 2007 9:15 uur. Ik word wakker van de kat en merk op dat mijn wekker niet is afgegaan, ik kijk en zie dat ie alleen is ingesteld op door de weekse dagen. Gelukkig heb ik ook een kat die me wakker maakt en gaat zeuren om brokjes.( hij is op dieet!)
Maar ik ben op tijd om vandaag te gaan klimmen…Spannend.
Ik kom ruim op tijd aan en mag mijn motor binnen zetten wat toch even een veiliger gevoel geeft. Ik maak alvast kennis met Ruud, en praat natuurlijk al snel over de Pyreneeën, iets wat ik zeer interessant vind.

Nadat ik een gordeltje en schoenen heb gehuurd, kijk ik eens rustig om me heen en drink een kopje thee. Sommige mensen lijkt het geen moeite te kosten om naar boven te klimmen, ik kijk mijn ogen uit. Even later komt ook Peter binnen en we kunnen beginnen.
Peter legt alles uit over bijv de achtknoop die ik zelf moet leggen en dat ik zijn remapparaat check of hij goed vast zit. Als alles goed is mag ik pas naar boven.
Op zich gaat het best redelijk, al doe ik nog wel te veel met mijn armen wat veel kracht kost. Maar eerst maar eens lekker klimmen als een aap of een kikker, of als je echt goed bent als spiderman. Eenmaal boven is het even wennen, de hoogte, het vertrouwen in je materiaal en je zekermaatje. De eerste paar keren kijk ik gewoon niet naar beneden, Maar na een paar keer naar boven te zijn geweest denk ik kom op man je zit vast je kunt niet vallen.

Op de ander wand die hoger is zegt Peter:… laat je maar eens vallen, na enig aarzelen laat ik me vallen en zeg even… oeff, maar ik bungel gewoon nog aan het touw en krijg langzaam maar zeker meer vertrouwen. Mensen hebben een aangeboren angst voor hoogte denk ik dat is een soort overlevings drang.
Maar hier kun je dat goed overwinnen, al heb ik niet echt hoogte vrees, maar ben wel voorzichtig. Ook moet ik Peter zekeren met Ruud als back-up voor als het mis zou gaan, maar ik ben zeer serieus. Maar dan laat Peter zich opeens vallen, om mij te testen. Gelukkig heb ik mijn rechter hand bij mijn been zodat het touw door een hoek moet om te slippen, maar mijn linkerhand was net nog bezig met inhalen en die zit nu boven het zekering apparaat. Eigenlijk horen allebei mijn handen onder het zekering apparaat te zitten, maar gelukkig kan ik hem houden en gelukkig staat ook Ruud er bij, die natuurlijk al wist dat Peter zich zou laten vallen, best een goede test.

Na wat wandjes geklommen te hebben voelen mijn onderarmen keihard en ook mijn vingers voel ik een beetje. Tijd voor een pauze. Nadat ik wat op krachten ben gekomen ga ik ook met wat andere mensen klimmen, die me goed de div. technieken proberen bij te brengen. Ik probeer zelfs een beetje de routes te lezen, maar het valt nog niet mee, maar ik heb wel heel veel lol in het klimmen. Natuurlijk wil ik ook de wat moeilijkere routes proberen zoals een 5a, dat gaat best redelijk al kom ik verzuurd boven. Maar wat wil je als je de eerste keer klimt, maar gelukkig herstel ik snel en raak zeer enthousiast en wil alleen nog maar klimmen. Ondertussen maakt Ruud foto’s en wat filmpjes. Wat een leuke hobby, en je bent spelenderwijs nog aan het krachttrainen ook. De tijd vliegt voorbij en iemand zegt dat het al 5 uur is, ik ben er net. Ik zie dat Anita aan het Boulderen is (wat is nou weer Boulderen?) dat wil ik ook proberen! Maar dat is zwaar je hangt nog net niet als een vlieg aan het plafon. En je blijft vrij laag zonder touw boven een dikke mat. Heel erg ver kom ik dus ook niet, dan maar weer even pauze. Even een mars voor de bloedsuikers en een kopje thee voor waterhuishouding en ik kan er weer even tegenaan. Na nog wat routes 4 beklommen te hebben, denk ik nou is het wel mooi geweest. Straks kan ik morgen niet meer mijn armen bewegen.

Later als we weg gaan heeft Peter geregeld dat we gaan eten bij de plaatselijke ethiopier. Ook dat had ik nog nooit gedaan. Wat ik echt grappig vond is dat we met z’n allen uit 1 pan aten gewoon met de handen, je pakt gewoon een stukje pannekoek en roert daarmee door de pan. Echt te gek zoiets doe ik ook als ik aan het hiken ben, neem toch zeker geen bord mee. Volgens mij vond ook iedereen het heel gewoon om zo te eten. Nou ik voel me helemaal thuis tussen dit soort mensen. Tijdens het eten komen ook de div. verhalen naar boven van verschillende hiking tochten. Ik denk dat ik ook maar eens mee ga lijkt me leuk.
Ook heb ik besloten dat ik zeker een klimcursus ga doen, want dat sportklimmen is echt te gek.

Peter…… (Fazernoot)

Meer foto's van deze dag zijn terug te vinden in de foto-albums, reacties zijn te lezen op het prikbord.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 29-08-2018

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]