Nacht-hike
Hiking-site.nl SHOP

Nachthike 2003: over dammen en dijken

Impressie van een "nieuweling"

Het is ongeveer 17:30uur als ik met behulp van de aanwijzingen van mijn passagiers, Peter en Henk, de laatste rotonde tweederde of driekwart neem en de straat van Rob en Anja in draai. Ik parkeer mijn auto tegenover een wagen met hiking-site stickers.
Bij Rob en Anja binnen word ik aan iedereen voorgesteld; althans, bij het handen schudden hoef ik mijn naam niet eens te noemen want iedereen weet al wie ik ben. De sfeer is heel ongedwongen en ik voel me eigenlijk al meteen op mijn gemak. We zijn nu met zijn tienen, dus staat er een prachtig rijtje van tien 70/80liter rugzakken in de woonkamer; had ik toch even op de foto moeten zetten.
Alleen Jan-Willem komt nog, maar die eet niet mee dus er kan chinees gehaald worden. Binnen een half uur zijn Rob en zijn vrijwilliger terug met en een stapel "rijsttafel". Als het wat rustiger wordt rond de eettafel tafel schep ik mijn eerste bordje op. Er volgen heel wat van die bordjes dus het smaakt me erg goed.
Jan-Willem is inmiddels ook gearriveerd en het elftal is compleet. Ondertussen wordt iedereen wat onrustiger. Wordt het al tijd om te gaan? Er wordt gediscussieerd over de starttijd van de nachthike; de tijden lopen uiteen van 19:00uur tot 21:00uur. Besloten wordt aanstalten te maken.

Foto: Ruud van Koten

Iedereen heeft nu wat meer ruimte nodig om de rugzakken, gamaschen en hoofdlampjes aan te snoeren. Ik neem, waarschijnlijk symbolisch, nog wat gewicht van Peter over in mijn rugzak en we kunnen vertrekken.
Ondanks een geheel andere belofte van www.weeronline.nl, en beschermd door de bebouwing, lopen we even na achten in goed wandelweer naar de buitenrand van Halsteren. Tijdens het lopen merk ik al gauw dat mijn rugzak te veel naar achteren hangt. Dit probleem wordt door Peter snel en vakkundig opgelost als we op een saai industrieterrein een korte pauze nemen.
Bij Noorland gaat het echte werk beginnen. Hier gaan we de eerste dam op. Het weer is verslechterd en Rob maakt nog even goed duidelijk dat er vanaf hier het eerste uur nergens iets van beschutting is. Ik heb geen zin om de groep op te houden en laat de regenbroek toch maar in de rugzak zitten. Nog geen twee minuten later heb ik spijt als haren op hoofd; we krijgen toch een bak water te verwerken! Ook heb ik veel spijt van de beslissing om een dikke vorstbestendige spijkerbroek aan te trekken en mijn sneldrogende outdoorbroek thuis te laten. Maar goed….je bent semi-beginner of niet. Tijdens de koffie werden er nog grappen gemaakt over het Photoshoppen van hiking-foto's, maar dit overduidelijk geen fake. Onderweg wordt me door verschillende personen bezorgd gevraagd of het wel goed zal aflopen gaan met mijn slaapmat en rugzak….
Het voordeel van zo'n open gebied is dat je zelfs tijdens een regenbui drooggeblazen wordt. De echte buien vallen inmiddels verderop en het is weer goed te doen. We lopen nu in zuidelijke richting en hebben rondom best een mooi uitzicht over het water. De ogen zijn goed gewend geraakt aan het donker en het is nergens voor nodig om de hoofdlampen te gebruiken. Jammer dat de batterijen van mijn Petzl niet in mijn fototoestel passen. Mijn fotoapparaat heeft al vanaf juli geen echte verse voeding meer gehad en geeft er met deze temperaturen de brui aan.
Na ongeveer 3 uur vanaf Halsteren komen we in de buurt van de Kreekraksluizen. Het is net weer een beetje droog en Rob stelt in zijn toespraak voor om de bivak op te zetten op een redelijk beschutte plek vlak bij het Markiezaatsmeer. Echt goede alternatieven zijn er niet dus iedereen stemt in.
Jan-Willem en ik zullen bij Peter in de tent slapen. Peter haalt zijn tent tevoorschijn. Ik ken de tent niet en het is donker, maar ik probeer toch zoveel mogelijk hulp te bieden met het opzetten. Peter wil dat we eerst de rugzakken naar binnen gooien want het begint weer te regenen.
Als we binnen de boel op orde proberen te krijgen blijkt dat de tent wel wat klein is voor drie personen inclusief drie grote rugzakken. Als ik mijn inflatable slaapmatje (zeg maar gerust mat) uitrol is de gehele tent vol en dus de ook maat vol. Dit kan niet! Gelukkig heeft Ivo nog plek in zijn tent. Na enig overleg verhuist Jan-Willem naar België en het woonruimtetekort is opgelost.
Ik pas toch nog even mijn kleding aan op de buitentemperatuur terwijl de meesten al aan de gluhwein zitten. Gelukkig heb ik zelf ook zo'n fles mee mogen sjouwen dus ik zal heus niets te kort komen.

Foto: Ruud van Koten

Buiten verzeker ik iedereen dat ik mijn regenbroek nu alleen maar aan heb om het droge weer af te dwingen. Het dus blijft droog en we hebben tijd genoeg voor serieuze gesprekken en sterke verhalen. Ik vermaak me uitstekend en moet echt lachen als Pieter ook de foto bij mijn profiel (Hiking-Site) aanpakt. Kortom: het is berengezellig. Uiteindelijk begint het toch weer te regenen en iedereen vindt dat het tijd wordt om te gaan slapen. Peter en ik doen in de tent nog een mini-sherry-kuur en roken de laatste peuk weg. Dan gaat de lichte regen over in een flinke bui die voorlopig aanhoudt.
De volgende morgen ben ik eerste uit de tent. Ik loop met Rob even naar het Markiezaatsmeer om van de zonsopgang te genieten. Als ik bij de tent terugben heeft mijn tentmaat de verse koffie al weer klaar staan. De zes tenten (van binnen en van buiten zeiknat) worden afgebroken en we gaan op zoek naar een geschikte plek om te ontbijten.
Daar komen de meest uiteenlopende branders tevoorschijn waarmee de bekende betonmortelontbijtjes worden klaargemaakt. Na nog een goede bak koffie en wat toeristische bezichtigingen bij het sluizencomplex, waaronder een watertappunt en een uitkijkbordes, zetten we het tempo voorlopig op hoog. We moeten immers nog ruim 25 kilometer.
De route gaat nu voornamelijk lang kaarsrechte lijnen. Dat levert mooie plaatjes op (zie de foto's van anderen). Af en toe maken we een korte stop om bij te tanken, kleding aan te passen en een eventuele blareninspectie.
Langs oude dijkjes, een enkel hek en de zandwegen onder aan de Brabantwal stoppen we voor een uitgebreide pauze op de uitkijktoren bij Hildernisse; dus die rugzakken moeten toch echt mee naar boven. Iedereen heeft nog allerlei lekkere dingen in voorraad: lekker bakkie koffie, soep, zelfgemaakt brood, muesli, crackers met Boursin enz. enz.
Intussen is het echt fantastisch weer geworden, zodat zelfs mijn fototoestel weer wakker is geworden. De stal komt al langzaam maar zeker in zicht en het tempo wordt wederom verhoogd. We stormen op Bergen op Zoom af om daar, in de Ierse Pub, een koffiepauze in te lassen. Ik ben de hele dag door Peter van koffie voorzien, en neem dus voor de gezelligheid maar een colaatje. Anja wordt bij de pub door haar zus afgehaald en zorgt ervoor dat we straks bij haar thuis gelijk kunnen aanvallen. Dan is het nog vijf kilometer in een straf tempo en dan heeft iedereen het echt wel gehad.
Het is nu 16.00uur en ik ben blij dat ik eindelijk mijn trouwe Nomad's uit kan doen en mezelf van schone sokken kan voorzien. Door een doolhof van rugzakken en schoenen werk ik me naar binnen, op weg naar erwtensoep en gebakken eieren met spek.

Foto: Ruud van Koten

Het was mijn eerste keer met een Club-Hiking-site-event, maar zeker niet de laatste. Grappig is dat ik van sommige mensen via het prikbord een bepaalde indruk had. Bij de één paste het goed en bij de ander zat ik er een aardig stuk van af. Onderweg was het lekker bijpraten, informatie uitwisselen (en bijleren). Niemand deed uit de hoogte en er heerste een gemoedelijke en ongedwongen sfeer.

Rob heeft al laten doorschemeren dat hij al plannen heeft voor volgend jaar: "Volgend jaar komt er weer een, maar dan niet meer hier in de regio. Het plan is om in oktober 2004 de Loonse en Drunense Duinen bij maanlicht over te steken, en overdag de tocht terug te lopen".

Tegen die tijd staat mijn rugzak al klaar!

Ruud van Koten

Voor meer foto's kun je het foto-album bekijken.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 29-08-2018

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]