Uitwaaien tijdens de lichtjeshike
Hiking-site.nl SHOP

Sambal bij?

Ja hool, de tladitionele vlaag klijgen we weer te holen als we de net zo tladitioneel gewolden Chinese maaltijd aanpakken aan de bali.
Waarom die flauwe grap met die L's?
Omdat de, overigens zeer vriendelijke, dame aan de bali zeer nadrukkelijk de R verruild voor een L.
Zo erg zelfs dat ik me afvraag of ze de boel niet in het ootje neemt en na een dag werken eerst eens thuis haRdgRondig de veRvelende klanten veRRot scheldt..........

De locatie: Spijkenisse Waterland, Zaterdag 28 Mei jl.
Voor mij is het bijna 20 jaar geleden dat ik hier nog eens was, Anja en ik zijn hier opgegroeid maar in 1985 verhuisden we naar het zuiden van het land waar we beiden werk en onze draai hebben gevonden.
Vreemd eigenlijk dat ik ben opgegroeid aan de rand van de Botlek, het grootste industriegebied van Nederland en ben gaan werken in de zelfde soort industrie maar dan in Bergen op Zoom.
Lekker interessant zult U nu zo'n beetje denken maar het is wel de basis waarom we hier nu weer zijn.
Ik kan op mijn werk echt genieten van de nachtdiensten: honderden lichtjes, rust en vaak spectaculaire zonsopgangen die de normaal werkende mens mist.
Zo is al jaren terug de wens ontstaan om eens een wandeling die ik in mijn pubertijd en net daarna vaak maakte te herhalen: 's nachts langs het Hartelkanaal van Brielle naar Spijkenisse lopen.
Een 15-tal kilometers over een scheidingsdijk tussen 2 kanalen, met uitzicht op de Esso, ICI, AKZO,APN en tientallen andere bedrijven met vergelijkbare afkortingen als naam.
Destijds noodzaak wegens gemiste bussen na een avond rondhangen in "Demeshed" te Den Briel, nu een bewuste keuze om dit eens te doen en te genieten van de tienduizenden lichtjes die de horizon vullen.
De eerste pogingen daartoe liepen dood op iemand die het wel wilde organiseren maar begon met: Als jullie een datum posten dan regel ik de tocht.....Is nooit meer wat geworden, maar de tocht kwam bij zo'n beetje elke keer dat Dennis Waterman en ik elkaar ontmoetten ter sprake.
Toen Dennis verhuisde naar Spijkenisse werd de tocht ineens wel haalbaar, en al snel stond er een oproep op de site en vanavond zitten Ali, zoonlief, Anja, Pieter, Nanda, Henk en ik bij Dennis thuis de Chinees te verorberen die net gehaald is.
We willen van Spijkenisse naar Oostvoorne lopen, een lange bijna kaarsrechte dijk van zo'n 20 kilometer en toch een leuke wandeling.
Na de maaltijd vertrekt de club met 2 auto's naar Spijkenisse Noord vanwaar we de wandeling langs het Hartelkanaal zullen beginnen. Zo omzeilen we 6 kilometer door een saai stadje en dat scheelt ook een uurtje looptijd die we nog hard nodig zullen hebben.

Langs het eerste stuk kanaaldijk komen we veel "snelle jongens" in "snelle auto's" tegen die in groepjes langs de kanaaldijk hun Zaterdagavond beginnen met veel harde muziek, de nodige wiet en wat ze maar leuk vinden om in de auto te doen, maar na een kilometer of 2 is de weg dicht voor auto's en kunnen we in alle rust genieten van de ondergaande zon.
De eerste plaatjes worden geschoten, en het weer is eigenlijk best goed: Het voorspelde enorme onweer blijft uit, het is kraakhelder en er waait een frisse maar niet te koude wind.
De route is makkelijk: kilometers rechte dijk tussen 2 kanalen in, niet echt een uitdaging voor je GPS maar de uitzichten over de fabrieken maken dat de route nooit saai wordt.
We lopen beurtelings op het fietspad, op de kruin van de dijk of in de luwte onderaan de dijk.
Op een tweetal fietsers, waarvan er een een nadrukkelijke wietlucht verspreid, na komen we niemand tegen, soms lopen we tussen de schapen en een enkele keer moeten we een hekje over klauteren.
De sfeer is weer eens uitstekend, er wordt volop gekletst en genoten van de wandeling die overdag ronduit saai te noemen is, maar zo met deze groep in deze condities heel erg leuk aan het worden is.
Na een goede 2 uur lopen besluiten we tot een rustpauze en de groep gaat uit de wind lekker zitten aan het water.
We hebben uitzicht over een sluis en verbazen ons over een binnenvaartschip dat achteruitvarend de raarste capriolen uithaalt om maar in die sluis te komen.
Al die tijd staat de brug op de sluis maar open en de schipper moet zo'n 4 keer opnieuw "inparkeren" voor hij eindelijk de juiste koers vindt.
De commentaren vanuit een deel van de groep doen Dennis ineens "De beste stuurlui staan aan wal" uitroepen, een wel erg toepasselijk spreekwoord op dat moment.

Een kleine 2 uur en zo'n 10 hekken verder komen we uit bij een wat groter hek, en we wurmen ons met wat moeite doorheen want we zien een bankje dus daar zullen we vast wel mogen lopen.
Als de laatste door het omhoog en omlaag gehouden prikkeldraad bukt springt met een zingende knal de onderste draad los... Na wat gepruts en een opgedoken multitool is dat snel weer gerepareerd en we nemen het bankje in dat uit blijkt te kijken over de Tee van een Golfbaan waar we op beland zijn.
Iemand uit de groep besluit dat dit een prima plek is om even een sanitaire stop in te lassen en neemt discreet afstand. Toch stijlvol als je kunt vertellen dat je hebt gepoept op hole 12 van een golfparcours.
Als we net weer op weg zijn stokt de groep weer: de zoon van Ali is zijn contactlens kwijtgeraakt en ineens ligt de halve groep op de knietjes om een lens in het vochtige gras te zoeken....
Die hebben we dus helaas nooit meer gevonden.We wandelen maar verder over het perfect gekortwiekte gras, laten hier en daar een "Vibram"logootje achter op een Green maar we gaan toch maar weer terug naar de weg om van het terrein af te komen.
We spotten eens een egeltje, een konijntje maar verder geen bijzonderheden en het einde van de tocht komt zo langzaam maar zeker in zicht.
We komen na zo'n 22 kilometer aan in Oostvoorne waar 2 auto's klaar staan, we nemen afscheid van Henk die bijna thuis is en rijden snel terug naar Spijkenisse.
Het is over 4-ren in de ochtend, de zon komt weer op en na afleveren van de passagiers bij huize Waterman rijden Anja en ik door naar huis waar we om 05:30 in bed rollen...

Samengevat was dit een prima wandeling, in goed gezelschap, en weer eens iets heel anders dan de Veluwe, bossen bij Bergen op Zoom of de winterse Ardennen.
Wel was het weer zo'n typisch Hiking-Site evenement waarbij op aangeven van iemand die zijn woonomgeving met anderen wil delen een prima wandeling in weer eens een totaal ander landschap is georganiseerd.
Dennis bedankt voor de gastvrijheid, Nanda, Pieter, Henk, Ali en zoon, bedankt voor de gezelligheid!
Tot een volgende keer

Rob

Meer foto's van deze hike zijn terug te vinden in de foto-albums.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 29-08-2018

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]