Biesbosch
Hiking-site.nl SHOP

Swiediehie swiediehie swiediehie

Om 07:00 uur was Ruud, de monteur alweer in de garage om mijn motor in elkaar te zetten. En dat alleen omdat hij niet de juiste balhoofdlagers had gehad en ik 's ochtends al weer vroeg met de motor op pad moest naar Hank voor het Biesbos verhalen en materialen evenement. Toen ik dan ook om 09:00 uur de werkplaats in stapte stond hij dan ook te glimmen van de siliconenspray en de 2 koplampen keken me aan zo van: "Let's hit the road again". Zo gezegd, zo gedaan en na het afrekenen waarbij een vette fooi echt verdiend was, bromde ik over de A9 richting Holendrecht om via de A2 en A27, ruim op tijd in Hank aan te komen.

Biesbosch (Foto: Carl en Petra)

Ik was de eerste maar dat duurde niet lang. Niet veel later kwamen Pieter, Kirsten en Sanne er ook aan en nog even later waren Carl en Petra ook aanwezig. In het havencafé zaten we gezellig wat te drinken en hoe kan het ook anders, de sfeer was weer van het al klassiek geworden Hiking-Site gehalte. Na een tijdje kwam de organisator Rob er aan en werd er hartelijk kennis gemaakt. Echter van David was nog geen spoor te bekennen. Nog net op tijd wist hij Rob, via zijn mobiel te bereiken toen we al richting de roeiboten liepen. Zijn GPS had hem in de haven van Werkendam doen belanden en kwam er achter dat we daar dus niet waren. Uiteindelijk wist hij de juiste haven te vinden en na deze kennismaking werden de 2 roeiboten geladen met grote rugzakken en zaten er in iedere boot, 4 enthousiaste hiking-siters op weg de Biesbos in. Na wat gezigzag, hadden de roeiers de slag al gauw te pakken en waren we, met de Ammercentrale als decor, op pad.

Bij Spijkerboor doken we Sloot van St. Jan in en hier was duidelijk de schoonheid van de Biesbos te aanschouwen. Wij op het bruine water en de oevers bestonden uit dikke vegetatie van riet, bramen en ander laag gewas en daarachter stonden de bomen, temidden van struiken en onkruid. Een enkele keer stond er een reiger op een tak die nederig over het water heen boog en waarvan de spiegeling in het water weerkaatste. Maar op een afstand van 20 meter, spreiden hij zijn vleugels, trok zijn nek in en vloog sierlijk weg.

Biesbosch (Foto: Carl en Petra)

Soms kwamen we enkele kanovaarders tegen en na een kort handgebaar en een hallo, voeren wij verder. De serene rust werd alleen verstoord door ons. Gezellig kwebbelend zaten we in de boten en een enkele keer kwamen we met de roeispanen in de knoop doordat we te dicht op elkaar voeren.

We voeren via Het Gat van Zuiderklip en na een uurtje varen besloten we ergens aan de kant onze lunch te nuttigen. Nadat we ergens hadden aangemeerd bleek dat er in een boom een nest zat van Duitse Wespen en ja, als je dan iemand in het midden hebt met een wespen allergie, zoek je gauw verder naar een geschiktere plek. Deze werd dan ook gauw gevonden in de vorm van een open veldje net voor een dijk.

Biesbosch (Foto: Carl en Petra)

Na deze welverdiende pauze gingen we verder en na zo'n 100 meter kwamen we bij de plak aan waar we moesten aanmeren. Iedereen hielp elkaar met het uitladen en omdat de plek nogal smal was, is het een klein wondertje te noemen dat er toen niemand te water is gegaan. Pieter zorgde ervoor dat de boten vast lagen, de rugzakken gingen op de schouders en al gauw liepen we over een smal dijkje richting de boerderij die al van ruime afstand was te zien. Rechts van ons, de weilanden en de akkers, links van ons het moerasachtige land en water van de Biesbos. Daar zagen we nog een witte reiger het luchtruim kiezen waarvan 's avonds werd besloten dat het de kleine witte reiger moet zijn geweest vanwege een zwarte snavel.

Eenmaal bij de boerderij aangekomen nam Rob even contact op met de boer, over de plek waar we mochten staan. "Ga maar staan waar je een leuk plekje vind" waren zijn woorden en al gauw liepen we over een dijkje richting een bosrand. De plekken waren gauw gevonden maar voordat we de tenten al uit de rugzakken hadden, kwam de boer al aangereden op zijn quad. Ja, de plek die we hadden uitgekozen, viel net buiten zijn gebied dus hij verzocht ons ergens anders een plekje te zoeken.

Biesbosch (Foto: Carl en Petra)

Die werd dan ook gauw gevonden, net achter de schuur, direct aan het water met een halve ton als vuurplaats. De tenten werden opgezet en al gauw werd er kennis uitgewisseld over wat een goede plek is. Het kamp was in 5 tellen opgezet en na wat kletsen werd er water gehaald en werd er hout gesprokkeld voor het kampvuur. Maar met een stel jonge honden erbij werden er al gauw hele boomstammen richting de vuurplaats gesleept. Met een geleende zaag en bijl werden deze omgetoverd tot handzame stukken kampvuur hout. Na het eten werd er nog gezellig gekeuveld en even later hoorden we Swiediehie swiediehie swiediehie, dan weer een pfroe-ietr. Dan hoorden we kja-kja-kja wat even later werd gevolgd door een tiewielah tiewielah tiewielah. Nee, het waren dus niet de geluiden van de in de Biesbos voorkomende vogels. Het was Sanne, die het vogelboek van mij in handen had en daar de geluiden van enkele vogels oplas, die daarin beschreven werden.

Toen het begon te schemeren, werd er een poging gedaan om het kampvuur aan te steken wat met behulp van een lading aanmaakblokjes geen probleem was. Het was een heerlijke avond, zo met z'n achten rond het kampvuur en er werd hier en daar kennis en ervaringen uitgewisseld. Meningen werden gedeeld en er werd gediscussieerd en David had een aantal worsten mee genomen en deze werden deels boven en deels in het vuur gebraden en heerlijk opgepeuzeld. Langzaam maar zeker druppelde iedereen naar zijn tent en zo rond 00:30 uur, lag iedereen op zijn oor te slapen.

Biesbosch (Foto: Carl en Petra)

De volgende ochtend was iedereen al weer vlot wakker en al gauw stonden de brandertjes alweer te pruttelen voor de eerste bak koffie van die dag. Ontbijtjes werden klaar gemaakt en opgepeuzeld en na verloop van tijd werd het kamp weer opgebroken. Rob kwam er ook aan, want hij was al bij zonopkomst uit de veren gegaan om de genieten van een beslagen en natgeregende natuur van de Biesbos.

We liepen weer terug naar de boten om vervolgens in een grote cirkel terug te varen naar de jachthaven. Via het Gat van de Vloeien, Gat van de Slek, Gat van Honderd Dertig en de Buiten Kooigat kwamen we uiteindelijk op de Ruigt terecht. Onderweg had Rob nog zijn voorliefde getoond aan de luid toeterende schippers die ons tuffend met buitenboord motor passeerde. Helaas kon hij het niet maken als organisator maar het werd hem gauw duidelijk gemaakt dat wij zijn bevelen graag hadden opgevolgd.

Biesbosch (Foto: Carl en Petra)

Na het hoog testosteron en zeldzaam macho gedrag van enkele roeiers, kwamen we, via het Steurgat en Middelste Gat van het Zand, uiteindelijk weer in de haven aan. Hier kwam een voor hiking-siters erg onbekend fenomeen aan het licht. Blaren op de handen. Maar ja, dat roeien vergt toch wel het een en ander van de handen en niet van de voeten.

Na een afsluitend drankje, weer in het havencafé werden de handen weer eens geschud en ging iedereen weer richting zijn eigen thuisbasis. Tevreden, heel tevreden zat ik weer op mijn tweewieler, die monotoon bromde en liet zo mijn gedachten gaan over dit weekend.

Biesbosch (Foto: Carl en Petra)

Het was erg geslaagd. Ik weet nu ook dat Rob een onschatbare kennis heeft van de natuur in Nederland waar veel van te leren is en waar ik graag van leer. Verder iedereen bedankt voor dit geslaagde weekend en Rob…..volgende keer wel 2 nachtjes kamperen toch?

Pjotr (D' Oude Vos).

Meer foto's van deze 'hike' zijn terug te vinden in de foto-albums, reacties zijn te lezen op het prikbord.


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 29-08-2018

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]