Pyreneeën
Bestemmingspagina's zijn puur bedoeld om een algemeen beeld te geven van de mogelijkheden van een bepaald land. De pagina's zijn vooral bedoeld om je op weg te helpen als je vragen hebt over een bepaald land of gebied, de links helpen je om verder op Internet te zoeken naar informatie.


Heb jij tips met betrekking tot buitensport in dit land? GRAAG!
Wandelgids La Palma, Klaus en Annette WolfspergerWereldwijzer Lanzarote, Elise van VlietDe 100 mooiste dagwandelingen in de PyreneeŽn (deel 1), Ton Joosten

Spanje

Spanje, het land achter de Pyreneeën, biedt aan buitensporters een grote variatie aan mogelijkheden: de hoogste berg van het vasteland, de Mulhacén (3478m), in het zuidelijke Andalusië, de schitterende pieken van de Pyreneeën (met onder andere het park van Ordesa en Monte Perdido en het park van Aigüestortes en Estany de Sant Maurici), kustroutes over en langs de stranden van de Middelandse zee en uiteraard de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Daarnaast heb je op de Canarische eilanden en de Balearen ook schitterende plekken die nog niet onder de voet zijn gelopen door toeristen.

Op deze pagina vind je informatie over: routes, overnachten, buitensport- en kaartenwinkels en het weer.

Routes

In Spanje is het mogelijk om jaren achtereen te blijven lopen op routes die zijn gemarkeerd. Lange GR-routes, kortere PR-routes en daarnaast nog vele regionale en plaatselijke routes die goed zijn aangegeven met bordjes of zijn beschreven (vaak in het Spaans) in gidsjes die je bij de plaatselijke toeristenbureaus (oficinas de turismo) kunt krijgen/kopen. In de berggebieden is het vaak ook mogelijk om gidsen (guías) in te huren of met groepen mee te gaan.
Routes in de Pyreneeën
Routes in Catalonië
Euro-senders (Catalonië)
Excursiones y Senderismo (Madrid)

Overnachten

Wildkamperen
Officieel is wildkamperen in Spanje niet toegestaan. Zeker niet in de verschillende natuurparken, zoals in de Pyreneeën. Uitzonderingen zijn er voor situaties waarbij je je op méér dan een uur van de grens van het park bevindt (bivakkeren voor één nacht is dan toegestaan). Ook is het (mits je toestemming hebt van de eigenaar) toegestaan om op privé-grond je tentje op te zetten. In alle gevallen geldt echter dat je je tent pas mag opzetten rond zonsondergang en deze binnen een uur na zonsopgang weer moet zijn opgebroken (bivakkeren dus). In sommige gebieden vind je ook speciale plekken, zogenaamde 'zonas/áreas de acampada'. Deze kun je vergelijken met de Nederlandse paalkampeerplekken: je mag hier je tent voor één of twee nachten opzetten, mits je geen rommel achterlaat en de natuur respecteert. Boetes zijn behoorlijk hoog als je gepakt wordt. Ook zijn er (indianen?) verhalen bekend van hikers waarvan de tent werd vernield door de dienstdoende agenten die hen betrapten.

Hutten (refugios)
Vooral in de Pyreneeën zijn er nog al wat berghutten (refugios genaamd), zowel bemand als onbemand. Vooral in de populaire gebieden dien je er echter rekening mee te houden dat je je slaapplaats ruim van te voren moet reserveren en dat je soms met meer dan 25 mensen in dezelfde ruimte moet/mag slapen. In de meeste natuurgebieden van Spanje vind je ook vaak (onbemande) refugios waar je de nacht kunt doorbrengen. Dit zijn vaak kleine hutjes met enkel een paar slaapplaatsen, een tafel en enkele banken. Prima plekken echter als je geen zin/fut meer hebt om je tent op te zetten.
http://klimhut.pagina.nl/

Campings
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat er in Spanje welhaast een overvloed is aan campings. Vooral aan de kust is er in of bij nagenoeg elk dorp wel een camping te vinden. Maar ook in het binnenland zijn er mogelijkheden genoeg. De meeste campings zijn alleen open in het zomerzeizoen en de overige vakanties (pasen, kerst, etc.), maar in de berggebieden zul je vaak campings aantreffen die ook in de winter gewoon open zijn.
Door bezoekers aanbevolen campings in Spanje:
Camping Ixeia in Benasque
Camping Baliera in Bonansa
Camping Casa de la Foya in Planes
Zelf een camping aanmelden? Vul dan dit formulier in!

Buitensport- en kaartenwinkels

Enkele grote buitensportwinkels:
Barrabes (Benasque)
Balmat (Barcelona)
Izadi (San Sebastian)
Gonza Sport (Madrid)
Solo Aventura (Granada)
Decathlon (door geheel Spanje)

Enkele grote kaartenwinkels:
Barrabes (Benasque)
Altaïr (Barcelona en Madrid)
Volt Tour (Lleida)
Muntanya del libres (Vic)
Libreria Desnivel (Madrid)

Het weer in Spanje

Op de volgende sites kun je het weer in Spanje van dit moment bekijken
Instituto Nacional de MeteorologŪa
WeerOnline: Spanje

Thema-artikelen m.b.t. Spanje


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]